Powered By Blogger

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η «θεωρία των άκρων» στην παντοκρατορία των Μνημονίων


Η επιβεβαίωση των «οιωνών» για ένα πολύ πυκνό κοινωνικά και πολιτικά φθινόπωρο επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα χρονιά με τον πιο τραγικό  τρόπο της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα και δρομολόγησε ταυτόχρονα την ανάληψη δράσης από μέρους της δικαιοσύνης με συλλήψεις και εκτεταμένη έρευνα στο χώρο της ακροδεξιάς. Η απόφαση της Βουλής να διακόψει δε την κρατική χρηματοδότηση στο κόμμα της Χ.Α. ήταν ένα αναμενόμενο βήμα στην προσπάθεια να ανακοπεί η ακραία δράση στελεχών του εν λόγω κόμματος, που από όσο ανέδειξαν τα δημοσιοποιημένα στοιχεία ήταν γνωστή εδώ και καιρό αλλά για οι συνθήκες ασφυκτικής κοινωνικής πίεσης των κυβερνόντων και η μοιραία δολοφονία οδήγησαν σε μια αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας με εθνικιστικό μανδύα.
Σαφώς δεν μπορεί κανείς εχέφρων να διαφωνήσει με την άμεση εφαρμογή του νόμου σε κάθε περίπτωση που ασκείται βία με οποιοδήποτε πρόσχημα ή αιτιολογικό και προς αυτή την κατεύθυνση τα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης λειτούργησαν ικανοποιητικά (αν και λίγο καθυστερημένα).  Τα φρονήματα δεν είναι λογικό να διώκονται, οι βιαιοπραγίες εξ αιτίας τους όμως πρέπει, αλλά πιο πολύ θα πρέπει ν΄ αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γέννησαν την έξαρση ενός τέτοιου φαινομένου που οδήγησε σε ακραία ρητορική σημαντικό μέρος του πληθυσμού.
Στις μέρες που ακολούθησαν το θλιβερό γεγονός της δολοφονίας του εκπεφρασμένα αντιφασίστα μουσικού, η «παρέλαση» από πολιτικούς άνδρες και γυναίκες στα ΜΜΕ βασίστηκε στο επιχείρημα πως αφού και σε άλλες χώρες εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα εξίσου σκληρής λιτότητας με την Ελλάδα , δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνίας.  Οι λαλίσταστοι ηγέτες αγνοούσαν προφανώς τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρουν ότι για το 4ο τρίμηνο του 2012 το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,3%, οι κοινωνικές παροχές κατά 5% ενώ οι φόροι αυξήθηκαν κατά 8%. Αυτό μεταφράστηκε σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 3,1 δις € που έλλειψε από την αγορά επιδεινώνοντας το ήδη κακό κλίμα των τελευταίων 4 ετών. Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα greek reporter επισημαίνεται ότι οι 505 Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία που αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, από τα 50 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 60 δισ. ευρώ.
Η πίεση εντείνεται και από τα νέα δεδομένα που φέρνει η τακτική των εφοριών να κάνουν κατασχέσεις ενημερώνοντας με ένα απλό email σε κάθε είδους τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη και προς το κράτος και προς τρίτους (ανεξάρτητα αν προστατεύεται θεωρητικά ένας λογαριασμός έως του ποσού των 1500 € αν είναι ατομικός και 2000 € αν είναι κοινός). Αρκεί βεβαίως να έχουν περάσει πάνω από...τρεις μέρες που κατατέθηκε ο μισθός ή η σύνταξη , ώστε τα χρήματα να θεωρούνται... «επένδυση» και να μην  τυγχάνουν καμιάς προστασίας!!!
¨Όλα αυτά σε ένα κλίμα των...συνηθισμένων απαιτήσεων της Τρόικας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων (τι άλλο;), προκειμένου ν΄ αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό των 2 δις € του 2014 και των σχεδόν 11 δις για τη διετία 15-16. Μίλησε κανείς για...πλεόνασμα;
Στο ίδιο μήκος κύματος το καθεστώς πολυετούς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης που πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως ξεκαθάρισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν, χωρίς σαφώς να προσδιορίζεται η ακριβής χρονική διάρκεια...
 Ωστόσο ο Γ. Στουρνάρας όσο και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα θιγούν το 2014 ενώ για τις επικουρικές και τα εφάπαξ θα...εφαρμοστούν οι ψηφισθέντες νόμοι!!! (δηλαδή...μόνο οι νέες μειώσεις πού έχουν συμφωνηθεί από 8 έως 25%)...
Τα πράγματα δεν φαίνεται να γίνονται καλύτερα για τους 1,4 εκ. ανέργους, καθώς τώρα μόνο οι 145.865 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και θα γίνουν ακόμα λιγότεροι αφού δεν θα δικαιούται επιδότησης κάποιος που τη σκληρή εργασιακά τετραετία 2010 – 2013 επιδοτήθηκε για περισσότερες από 400 ημέρες...
Ευτυχώς που σε 10.000 οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα θα δοθεί το...εξωφρενικό ποσό των 70-250 € για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης...
Για το πετρέλαιο θέρμανσης η Τρόικα διαφωνεί πλήρως με τη μείωση του ειδικού φόρου κατά 15%, αν και γνωρίζει ότι οι απώλειες στα δημόσια ταμεία κατά την περυσινή χρονιά έφτασαν  τα 500 εκ. € ! Ευτυχώς που οι «θαρραλέες» πρωτοβουλίες του υπουργείου οικονομικών μιλούν για αύξηση της επιδότησης κατανάλωσης και της τιμής ανά λίτρο, λίγα 24ωρα αφού ξεκίνησε επίσημα η διανομή πετρελαίου, χωρίς έκδηλο ενδιαφέρον από μέρους των απένταρων καταναλωτών.
Στα...καθ’ ημάς μετά την καταδίκη του Α. Τσοχατζόπουλου στο εσωτερικό της εύθραυστης δικομματικής συγκυβέρνησης έχουν γίνει ήδη ορατοί οι πρώτοι τριγμοί από τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου: «Να ζητήσω απ' τον κύριο πρωθυπουργό να με καλύψει για το θέμα των υποβρυχίων; Γιατί όχι το αντίστροφο; Να ζητήσει δηλαδή ο πρωθυπουργός να τον καλύψω εγώ;'' (!!!)...
Αφού δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης υποεπιτροπής εξοπλιστικών της Βουλής στις 17 Μαρτίου του 2010, στην οποία οι τότε βουλευτές της ΝΔ Μεϊμαράκης και Τασούλας κατηγόρησαν τον τότε υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο για σκάνδαλο, σχετικά με τη σύμβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τα υποβρύχια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση, επιμένοντας ότι πρόκειται για εγκληματική σύμβαση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στον Ε. Βενιζέλο. Οι εξελίξεις θα είναι αναμφισβήτητα πυκνές, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση και της  επιστολής του γαλλολιβανέζου επενδυτή των ναυπηγείων Ι. Σάφα που εισέπραξε 300 εκ. € χωρίς να επιλύσει το πρόβλημα της λειτουργίας του Σκαραμαγκά.
Πολλά στελέχη της ΝΔ είχαν εκφράσει έντονο προβληματισμό για το θέμα των υποβρυχίων, με κυριότερο τον Γ. Μιχελάκη από τη θέση του τότε εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, που σημείωνε χαρακτηριστικά τον Απρίλιο του 2012:
«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε ο ίδιος που – το 2010 – αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. ... Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. ...».
Στο ελληνικό θέατρο του παραλόγου φαίνεται να συμμετέχει και η χαμηλού (συνήθως) προφίλ υπουργός τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη που προσπάθησε να διαφημίσει τον...ιατρικό τουρισμό της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη! Και όλα αυτά σε μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει ιατρικός προορισμός ξένων ασθενών ενώ την ίδια στιγμή 3.000.000 πολίτες δεν έχουν καμία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και τρέμουν μήπως πεθάνουν από ένα απλό κρυολόγημα!
Μπορεί η ιατροφαρμακευτική δαπάνη να μειώνεται κατακόρυφα για τους αδύναμους εξαθλιωμένους πολίτες, όμως ευτυχώς τα χρήματα που θα πληρώνουμε για την ανακαιφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έπιασαν...ήδη τόπο:
Μπορούμε να....καμαρώνουμε που θα διαθέσουν  261 εκ. € να αγοράσουν 28 δημόσια κτήρια και στη συνέχεια να τα εκμισθώσουν στο ελληνικό δημόσιο, αφού βεβαίως πουλήσουν μέρος των μετοχών τους σε ισραηλινά και καναδικά
funds (Εθνική Πανγαία και Eurobank Properties αντίστοιχα). Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι το κυπριακό πείραμα "κουρέματος" των καταθέσεων (τουλάχιστον κατά 10%) φημολογείται έντονα πως θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά, τότε είναι προφανές πως η θεωρία των "άκρων" έχει ήδη χτιστεί έντεχνα από τους δοσίλογους κυβερνώντες και περιλαμβάνει το δίπολο σοκ (οικονομικό) και δέος (κοινωνικό-πολιτικό).
Αντί επιλόγου θα παραθέσουμε ένα μικρό σχετικό κείμενο από το βιβλίο ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ    (της Ν. Κlein , εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη):
«...Με άλλα λόγια, οι πιο φτωχοί πολίτες της χώρας επιδότησαν δυο φορές την κερδοφορία των εργοληπτικών εταιρειών: μια φορά όταν η βοήθεια.... πήρε τη μορφή της ανεξέλεγκτης διάθεσης κεφαλαίων στις ιδιωτικές εταιρείες και άλλη μια όταν τα ελάχιστα προγράμματα βοήθειας προς τους ανέργους και τους φτωχούς εργαζόμενους περικόπηκαν για να καταβληθούν υπέρογκα ποσά στις εταιρείες...».
_____________________ 
Την ερχόμενη Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013, θα συζητηθεί στο δικαστήριο η τελική αγωγή 14 συναδέλφων Συμβασιούχων που εργάζονται στην Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. τα τελευταία 4 χρόνια. Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στον αγώνα τους για τη διεκδίκηση της εργασιακής αξιοπρέπειας !
 ____________________________________________________________________________
Βενιζέλος για τα υποβρύχια
Πηγή: http://www.skai.gr/



Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Πηγές:
εφημερίδα realnews, 20/10/2013