Powered By Blogger

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

The super Mario (Monti and Balotelli) Brothers!



Tου  Π. ΖΑΧΑΡΗ

Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από τη διπλή «ήττα» του γερμανικού μετώπου, τόσο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο (όπου οι Ιταλοί επικρατώντας ικανοποίησαν ηθικά όλες τις «προβληματικές» χώρες του Νότου), όσο και σε πολιτικό επίπεδο που η επιχειρούμενη Τραπεζική, δημοσιονομική και πολιτική προσπάθεια μετατροπής της Ευρωζώνης σε Ηνωμένες Πολιτείες της γηραιάς ηπείρου ξεκινάει με μια ιστορική απόφαση των Βρυξελών.
Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, η  σύνοδος κορυφής των 17 χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησε ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό μεταφράζεται σε χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.
Στην οποία Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την Ελλάδα εκπροσώπησε...ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας! Σαφέστατα, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή με κυρίαρχη τη διαβεβαίωση ότι «...Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης...» και ότι θα δοθεί «...έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων...».
Μια από τις ΔΕΚΟ-φιλέτα με σοβαρή υποψηφιότητα ιδιωτικοποίησης (ευτυχώς, χάρην της αλήθειας εγκαταλείφτηκε μετεκλογικά ο...αδόκιμος όρος «αποκρατικοποίηση»), η ΔΕΗ, αφού κυριάρχησε τη χρονιά που πέρασε ως «μακρύ χέρι» μιας αναποτελεσματικής κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των εσόδων, υπέστη πρόσφατα και υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Standard n Poor's με συνέπεια να δανειστεί 150 εκ. € από την ΑΤΕ με πρωτοφανές επιτόκιο 11,9% ! Η κατάρρευση της Επιχείρησης αποδίδεται και στη διορισμένη διοίκηση επί Γ. Παπανδρέου, καθώς υπήρξε προσωπική επιλογή του με εξαιρετικά υψηλές αποδοχές.   Τα «σπασμένα», ωστόσο, αναμένεται να τα πληρώσουν οι καταναλωτές καθώς έχουν δει τα τελευταία δύο χρόνια συνεχείς αυξήσεις έως και 30% στα τιμολόγια.
Και μιας και περί ΔΕΚΟ ο λόγος, ήδη εξαγγέλθηκαν από την συγκυβέρνηση τα λουκέτα σε 60 ΔΕΚΟ με τριπλή «δράση» για τους 3.000 υπηρετούντες υπαλλήλους:
·        Απόλυση των συμβασιούχων με τη λήξη της σύμβασης που έχουν υπογράψει, οποτεδήποτε και εάν αυτή λήγει.
·         Μετάταξη των μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου.
·         Εφεδρεία για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Παρά ταύτα τα χρηματιστήρια πανηγύρισαν βιαστικά (και ανόητα κατά την ταπεινή μας γνώμη, αφού η ευθύνη ανακεφαλαιοποίησης των επί πενταετίας χρεοκοπημένων Τραπεζών επαφείεται στην...αναξιοπιστία τους και όχι στα κράτη). Στο εσωτερικό επίσης είχαμε την αλλαγή διοίκησης στην Εθνική τράπεζα και την προσφυγή της Eurobank στα δικαστήρια εναντίον της Alpha Bank ζητώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων στην επιχειρούμενη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Πέρα από τη πρόδηλη σχιζοφρένεια των «αγορών/τραπεζών»,  ως πολίτες θεωρούμε αυτονόητο να μην επιβαρυνόμαστε με το κόστος διάσωσης των τραπεζών και είναι μια κίνηση προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση.
Το σημαντικό είναι η απόφαση αυτή ελήφθη μερικά εικοσιτετράωρα από την προσφυγή της τέταρτης κατά σειρά χώρας , της Κύπρου, στο μηχανισμό στήριξης, Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF-ESM) για άντληση κεφαλαίων που προορίζονεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.  Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι νέες εξελίξεις να επηρεάσουν και την αποπληρωμή των κεφαλαίων σχεδόν 50 δις € που χρειάζεται η χώρα μας.
Στο παρασκήνιο των γεγονότων πέρασε και η είδηση ότι η  Φιλανδία, ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες υποστηρικτές της γερμανικής «ακαμψίας» , φαίνεται να διοχεύτευσε 311 εκ € (μέρους της εγγύησης των 925 εκ € που είχε αποδεχτεί η κυβέρνηση Παπαδήμου για την τελευταία δανειοδότησή μας), σε επενδύσεις εκτός Ευρώπης, στη Β. Αμερική συγκεκριμένα. Αυτά τα χρήματα, όπως γράφει ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης στο «Hot Dog» τ. 05 που κυκλοφορεί, «...θεωρητικά έπρεπε να τα κρατήσουν σε ένα λογ/σμό και να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν αποπληρώσει το φιλανδικό μέρος του δανείου που πήρε από την Τρόϊκα...». Γιατί δεν το καναν;  O ίδιος καθηγητής δίνει μια απάντηση διανθισμένη με μαύρο χούμορ :  «...Επειδή όμως το στάσιμο χρήμα είναι για τον καπιταλισμό ό,τι η αμαρτία για το χριστιανισμό...».
Ας ελπίσουμε με τη σειρά μας ν΄ αξιοποιηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου από τη νεοεκλεγείσα συγκυβέρνηση και να δοθεί ένα τέλος σ΄ αυτή την Ευρωπαϊκή προσέγγιση της πραγματικής οικονομίας με όρους δογματικής μισαλοδοξίας, μήπως και αντιστραφεί το κλίμα στην πραγματική οικονομία που κινείται με ύφεση 9% το γ΄ τρίμηνο του 2012...
_____________________________________________________________________________
 Ο Μάριο Βαλοτέλλι πρωταγωνιστής της νίκης της Ιταλίας στον αγώνα επί της Γερμανίας



Πηγές: