Powered By Blogger

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Απόφαση Πρωτοδικείου για αναδρομικά συμβασιούχων καθαριστριών

Μια νέα απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας έρχεται να προστεθεί στις καλές ειδήσεις αυτών των ημερών, αίροντας μια ακόμα αδικία εις βάρος πρώην "ελαστικά" εργαζόμενων, συγκεκριμένα καθαριστριών, όπως διαβάσαμε στο "Έθνος" σε πρόσφατο άρθρο του Αλέξανδρου Αυλωνίτη (τα πλάγια και έντονα γράμματα δικά μας):

"...Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καθαρίστριες απασχολούνταν στο Δημόσιο και χαρακτηρίζονταν ψευδεπίγραφα ως «εργολάβοι», με στόχο να στερηθούν την προστασία της εργατικής νομοθεσίας και να τους καταβληθεί πολύ χαμηλότερη αμοιβή. Μετά το 2005 το Δημόσιο ομολόγησε ουσιαστικά την εσκεμμένη εργασιακή υποβάθμισή τους και ενέταξε τις καθαρίστριες των σχολείων σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, συνεχίζοντας ωστόσο την σε βάρος τους αδικία, αφού δεν έλαβε καθόλου υπόψη του την προϋπηρεσία τους κατά το παρελθόν για την κατάταξή τους σε μισθολογικά κλιμάκια.
Ετσι ακολούθησαν αγωγές και το Πρωτοδικείο Αθήνας δικαίωσε τις εργαζόμενες κρίνοντας ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία (κάτι που ομολόγησε άλλωστε το Δημόσιο) και ότι αφού χαρακτηρίζονταν ψευδεπίγραφα ως «εργολάβοι» θα έπρεπε να αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτατο προβλεπόμενο μισθό για εργαζομένους της ειδικότητάς τους. Δέχθηκε επίσης ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη το σύνολο της προϋπηρεσίας τους για να υπολογισθεί σε ποιο μισθολογικό κλιμάκιο θα καταταγούν.
Ετσι στην πράξη αντί για περίπου 300 ευρώ μηνιαίως, δικαιούνταν γύρω στα 1.000 ευρώ μεικτά, που αντιστοιχούν σε 14.000 ευρώ ετησίως με τα δώρα. Με τη δικαστική απόφαση γίνεται το πρώτο βήμα για να αρθεί η επί χρόνια προκλητική παραβίαση των δικαιωμάτων μίας από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, όπως επισήμαναν οι δικηγόροι τους Χ. Νικολουτσόπουλος, Π. Καμπίτης, τονίζοντας ότι η προνομιακή «απαλλαγή» του Δημοσίου από τις επιταγές της εργατικής νομοθεσίας δεν είναι ανεκτή από την έννομη τάξη. Το Πρωτοδικείο έκρινε επίσης ανίσχυρη τη 2ετή παραγραφή των εναντίον του αξιώσεων, ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου..."