Powered By Blogger

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η μέρα φεύγει, η...σωτηρία έρχεται ;





Μετά την πολυαναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου επήλθε και ο σχηματισμός κυβέρνησης μέσω της συμφωνίας συνεργασίας των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του Πασοκ και της ΔΗΜΑΡ και οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών υπόδειξαν πως υπήρξε ανακούφιση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για το αποτέλεσμα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Rajoy σημείωσε ότι το αποτέλεσμα είναι «καλό νέο για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ισπανία». «Η ελληνική ψήφος είναι ένα μεγάλο μήνυμα για την Ευρώπη, προσφέρει μια πιο γαλήνια προοπτική για την Ευρώπη και για το κοινό της νόμισμα», εκτίμησε ο Μ. Μόντι.  
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσαν «χαιρετίζουμε το κουράγιο των Ελλήνων πολιτών, έχοντας πλήρη επίγνωση των θυσιών που απαιτούνται από αυτούς ώστε η ελληνική οικονομία να χτίσει νέα, βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα και άλλων ηγετών είπε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη με σεβασμό της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις».
Στο εσωτερικό της χώρας, μια βδομάδα μετά από τις εκλογές έχουμε ήδη το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, και στους βασικούς άξονες διαβάζουμε:
·        Ζητήματα αναθεώρησης όρων της Δανειακής σύμβασης.
1.      Παράταση χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 χρόνια
2.      Επέκταση επιδόματος ανεργίας στα 2 έτη και εφαρμογή και σε μη μισθωτούς ανέργους
3.      Μειώσεις ΦΠΑ για εστίαση και αγροτικά εφόδια
4.      Αντικατάσταση Ειδικού Τέλους Ακινήτων με ενιαίο φόρο, αποφυγή νέων φόρων και μειώσεων μισθών και συντάξεων
5.      Αποφυγή απολύσεων στο δημόσιο
·        Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο.
1.      Αναπτυξιακή προτεραιότητα στους κρίσιμους και συμπληρωματικούς τομείς (αγροτική παραγωγή, τρόφιμα, μεταποίηση καινοτομία
2.      Αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας με την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ
3.      Διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ
4.      Στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
5.      Για όλους καθολική υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις 
·        Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες
1.      Εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και διαχείρισης υλικού
2.      Νέο Φορολογικό Σύστημα
3.      Αποκρατικοποιήσεις - Κατάργηση συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων
·        Συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος
1.      Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος- κατάργηση βουλευτικής ασυλίας
2.      Ανασυγκρότηση δημόσιας διοίκησης, περιορισμός πολυνομίας, ενίσχυση της αυτοτέλειας της δημόσιας διοίκησης
·        Μέτρα για Ασφάλεια και Παράνομη μετανάστευση.
1.      Αναβάθμιση φύλαξης συνόρων και αρμοδιοτήτων-δικαιοδοσιών FRONTEX
2.      Πρωτοβουλία σε Ευρώπη για: αλλαγή Συμφωνίας Δουβλίνου-ΙΙ
3.      Διασπορά των παράνομων μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας ως τον επαναπατρισμό τους.
4.      Επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
5.      Επιλογή υψίστης κυβερνητικής προτεραιότητας η ασφάλεια του πολίτη.
·        Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής
Ανακήρυξη ΑΟΖ, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με φιλόδοξους στόχους, που το κυριότερο ζητούμενο παραμένει η μετάθεση περικοπών κατά 6 δις ευρώ στη διετία 2015-2016 (από την αντίστοιχη 2013 – 2014). «Αγκάθι» παραμένει η πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 16-20 δισ. ευρώ για την (επιπλέον) διετία, πέραν των χρημάτων που ήδη προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο. Αυτά αναμένονται από τα... υπολείμματα της ενίσχυσης των τραπεζών (2 δις από τα 50) , την άρνηση αποπληρωμής ομολόγων σε όσους δεν συμμετείχαν στο PSI (6 δις €) και την παράταση αποπληρωμής δανείων από χώρες της ευρωζώνης.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως χωρίς επιμήκυνση η Ελλάδα θα κληθεί να προσδιορίσει άμεσα και να εφαρμόσει στη διετία 2013-2014 περικοπές δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ, ώστε μετά δύο χρόνια το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 2,1% του ΑΕΠ.
Για ανάγκη να αναθεωρηθεί το ελληνικό πρόγραμμα μιλούν πλέον ανοιχτά στις Βρυξέλλες, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται υπογραφή και τρίτου Μνημονίου, όχι όμως χωρίς... αντίτιμο. Η δραστική μείωση του δημοσίου με λουκέτα σε πολλούς φορείς και την ένταξη απευθείας των υπαλλήλων σε εφεδρεία χωρίς μετατάξεις, θα είναι ένα σκληρό σημείο διαπραγμάτευσης. Το άλλο «δύσκολο» κομμάτι της πάταξης της φοροδιαφυγής εντάσσεται επίσης στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων.
Στον αντίποδα αυτών των διαπραγματεύσεων, οι δηλώσεις του Νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν που τόνισε ότι βλέπει ελληνική χρεοκοπία και πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Η ελληνική κατάσταση είναι ουσιαστικά αδύνατη...Θα χρεοκοπήσουν. Στην πραγματικότητα, έχουν ήδη χρεοκοπήσει...» Στο ίδιο Φόρουμ «Ρωσία 2012», ο Ρώσος πρωθυπουργός Β. Πούτιν είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα στερήθηκε τεχνητά τη δυνατότητα να εξυγιάνει την οικονομία της».
Υπό τη σκιά της Ισπανίας που καταθέτει την ερχόμενη Δευτέρα επίσημο αίτημα για δάνειο Ευρωπαϊκής βοήθειας, ο  Μενέλαος Γκίβαλος, ιστορικό στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό alpha989: «...Σε πιθανή συνεννόηση με τους δανειστές μας θα υπάρξουν μερικές μικρο- παραχωρήσεις, που δεν θ΄ αφορούν την αλλαγή του «σκληρού πυρήνα» του Μνημονίου ή των βασικών του διατάξεων, αλλά ένας είδος «αντίδωρου» για να νομιμοποιηθεί στα μάτια του λαού η παρουσία της κυβέρνησης...».
Κάπου στο μέσο των δύο καταστάσεων, αισιοδοξίας και απελπισίας για την κατάντια της χώρας, θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει πολίτης να εύχεται ν΄ αποτύχει στο έργο της η νέα κυβέρνηση, ακόμα και αν δεν την στήριξε με την ψήφο του. Κι αυτό γιατί μια τέτοια αποτυχία θα σήμαινε την οριστική απώλεια της ευκαιρίας ν΄ αντιστραφεί (έστω με μικρά βήματα) η ύφεση που χτυπώντας για 5η συνεχή χρονιά τη χώρα μας έχει ήδη σημειώσει μη αναστρέψιμες αλλαγές στην  ζωή όλων μας, ιδιαίτερα σε όσους στερούνται βασικά αγαθά, όπως εργασία, περίθαλψη και φάρμακα.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα μάτια του εξαθλιωμένου πολίτη που λιμοκτονεί και αυτοκτονεί καθημερινά, αλλά και από το μέτωπο της ιδιαίτερα σκληρής αντιπολίτευσης ο χρόνος ήδη ξεκίνησε να μετράει και δεν θα υπάρξουν από καμία πλευρά περιθώρια ανοχής.
 _________________________________________________________________________


   Η πολιτική συμφωνία της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από το Mega
  

Πηγές: