Powered By Blogger

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Συντονιστικό Συμβασιούχων
Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.




Φίλοι και συνάδελφοι Συμβασιούχοι,

Η σημερινή μέρα του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, 125 χρόνια μετά την πρώτη απεργία του 1886 στο Σικάγο, έρχεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη χρονιά όχι μόνο στα εργασιακά αλλά και στην γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας μας, καθώς ήδη έχουμε μπει στο κυκλώνα μιας πρωτοφανούς κρίσης που έχει χτυπήσει ανεπανόρθωτα τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Η πρόσφατη κρίση δανεισμού μετατράπηκε σε δημοσιονομική κρίση, και κατάληξε σε οικονομική κρίση για όλους τους εργαζόμενους, στέλνοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο αμετάκλητα στο εργασιακό περιθώριο και ανεβάζοντας το ποσοστό της καταγεγραμμένης ανεργίας σε επίπεδα άνω του 15%.  Τα πράγματα δεν έγιναν όμως καθόλου καλύτερα για τους παραμένοντες στην «απασχόληση» καθώς (όπως γράφτηκε στον τύπο) μέσα στο 2011:
1. Το 30% από το σύνολο των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστηµα δεν έχει καταβάλει στους εργαζομένους από 1 έως 4 μισθούς!
2. Καταγράφεται μείωση έως και 50% των αποδοχών στον ιδιωτικό τοµέα λόγω της µετατροπής των συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες µορφές απασχόλησης το πρώτο δίµηνο του 2011. Οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας καθώς και η εκ περιτροπής εργασία παίρνουν τη θέση της πλήρους απασχόλησης.
3. Η υπογραφή νέων συµβάσεων πλήρους απασχόλησης µειώθηκε 45,08% σε σχέση µε το 2010. Στον αντίποδα, αύξηση 21,82% παρουσιάζουν οι νέες συµβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.
Με την 4ωρη εργασία που φαίνεται να κυριαρχεί σε ποσοστό 61,33% μεταξύ των συμβάσεων μερικής απασχόλησης «έσπασε» και στην πράξη το κατώτατο φράγμα των 740 ευρώ, αφού οι νέες συμβάσεις δεν είναι ούτε συλλογικές , ούτε καν επιχειρησιακές, αλλά ατομικές και όλοι κατανοούμε τα περιθώρια εκμετάλλευσης που αφήνουν.
Στο δημόσιο τομέα τα πράγματα δεν προοιωνίζονται καλύτερα καθώς η στενά συνεργαζόμενη με την Τρόικα κυβέρνηση εξήγγειλε ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή ως το καλοκαίρι για θα εφαρμοστεί σύντομα, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο εκτός από τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς.  
Όσο για τους «ελαστικά « εργαζόμενους κάθε μορφής στο δημόσιο τομέα (Έργου, Stage και ΣΟΧ), δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόθεση να επιλυθεί το θέμα, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά αντίθετα ανακοινώθηκαν προσλήψεις ελαφρά μειωμένου αριθμού από τις 60.000 (!!!) συμβασιούχους για το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά σε αυτό το νούμερο είναι ο αριθμός των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων, ενώ η αποχώρηση 53.000 υπαλλήλων με συνταξιοδότηση το 2010 είναι πασιφανές ότι θα οδηγήσει σε σταδιακή αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Κράτους και βαθμιαία ιδιωτικοποίηση  των πιο κερδοφόρων τομέων.

Φίλοι και συνάδελφοι Συμβασιούχοι,
Από τη σύντομη αυτή αναδρομή είναι προφανές ότι οι διεθνείς και εγχώριοι λεηλατητές της χώρας θέλουν το κόστος της εργασίας σε κάθετη μείωση, εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία που λόγω της εξαθλίωσης θα δέχονται αγόγγυστα οποιασδήποτε μορφής ελαστική εργασιακή σύμβαση με αντίστοιχα οποιαδήποτε αμοιβή όσο χαμηλή και να ναι αυτή.
Σήμερα είναι μια μέρα περισυλλογής και μνήμης για τα γεγονότα και τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν προκειμένου να θεσμοθετηθούν αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα για όλους.
Ταυτόχρονα σήμερα είναι μια μέρα υπενθύμισης σε μας τους σημερινούς πολίτες ότι η ευθύνη για την προάσπιση της ακεραιότητας της εργασιακής μας αξιοπρέπειας και αυτής των επόμενων γενιών απαιτεί εγρήγορση, μάχες και πιθανότατα θυσίες, γιατί
ΔΕΝ «τα φάγαμε μαζί» και ΔΕΝ θα πληρώσουμε εμείς μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε!
Καλή εργατική Πρωτομαγιά σε όλους!