Powered By Blogger

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΔΟΣΟ-μετρική…δημοκρατία!!!

Του Πάνου


Ας ξεκινήσουμε σήμερα με τα...ευχάριστα: Επανεξελέγη ο Μπαρακ Ομπάμα ως 43ος Αμερικανός Πρόεδρος, αφού ξεπέρασε τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων που χρειαζόταν, φτάνοντας τους 303 έναντι 203 του Μιτ Ρόμνεϊ. «Είμαστε μία αμερικανική οικογένεια και ανεβαίνουμε ή πέφτουμε μαζί ως έθνος» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα από το Σικάγο, υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος ήταν σκληρός και το ταξίδι μακρύ αλλά σηκωθήκαμε ξανά και ξέρουμε μέσα στην καρδιά μας ότι για τις ΗΠΑ τα καλύτερα έρχονται».
Και αν ο... «προβλέψιμος» Ομπάμα έναντι του απρόβλεπτου αντιπάλου του φαντάζει μια αποδεκτή λύση για τους αμερικανούς αλλά και για τους ευρωπαίους, τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα στο εσωτερικό της δικής μας χώρας μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή. Μετά από μια πρωτοφανούς έντασης συνεδρίαση υπερψηφίστηκε τελικά το πολυνομοσχέδιο από 153 βουλευτές που ψήφισαν «ΝΑΙ», 18 «ΠΑΡΩΝ», και 128 «ΟΧΙ». Συνολικά, διαγράφησαν 7 βουλευτές (6 από το ΠΑΣΟΚ και 1 από τη ΝΔ), αποδυναμώνοντας αισθητά τη «συγκυβερνητική» ομάδα των 176 βουλευτών. Στο...μετασεισμικό κλίμα της χθεσινής ψηφοφορίας εντάσσονται και η επιστολή Α. Λοβέρδου προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που επισημαίνει την ανάγκη «λήψης αποφάσεων για τις απαραίτητες αλλαγές», καθώς και την πρόθεση του για ανεξαρτητοποίηση που γνωστοποίησε ο Μ. Ανδρουλάκης.
Σ΄ αντίθεση με τη συνεδρίαση της Βουλής που έγινε εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων εντός της αίθουσας και της αποδυνάμωσης του (συγ)κυβερνητικού σχηματισμού, εκτός πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης συγκέντρωση 100.000 τουλάχιστον πολιτών στους δρόμους πέριξ του Συντάγματος, που παρά τα μικρής έντασης επεισόδια έμειναν εκεί έως αργά διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα νέα επώδυνα μέτρα.
Από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δηλώσεις της εβδομάδας που έδωσαν τις αποχρώσες ενδείξεις για το τι θα επακολουθούσε είναι του Μ. Μπόλαρη που αποπέμφθηκε τελικά από το ΠΑΣΟΚ: « Η επίκληση ενόψει της ψηφοφορίας για τη σωτηρία της πατρίδας, δεν είναι παρά το προκάλυμμα για να καλυφθούν οι ευθύνες και η απραξία....».  Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε πως «...δεν πιστεύουμε στα μέτρα, αλλά πρέπει να ψηφιστούν για να επιβιώσουμε...».
Για τη «μητέρα των μαχών», τη σημερινή ψηφοφορία, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε πως είναι αναγκαία η υπερψήφιση των νέων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις που θα απομακρύνει την πιθανότητα (άτακτης) χρεοκοπίας και τη βιωσιμότητα (;) του χρέους. Η συντεταγμένη χρεοκοπία δηλαδή δεν είναι απίθανη, καθώς η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» επισημαίνει: «Οι Ελληνες βρίσκονται ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης. Πρέπει να διαλέξουν αν θέλουν να φτωχύνουν σε ευρώ ή σε δραχμές!» τονίζει χωρίς περιστροφές η εφημερίδα. Το ότι πρέπει να φτωχύνουν οι Ελληνες είναι οπωσδήποτε αναγκαίο κατά το γερμανικό έντυπο, το μόνο που μπορούν να διαλέξουν είναι απλώς αν η Βουλή θα υπερψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων, οπότε οι Ελληνες θα φτωχύνουν παραμένοντας στο ευρώ, ή αν θα απορρίψει τα μέτρα, οπότε θα φτωχύνουν εκτός ευρώ, επιστρέφοντας στη δραχμή.
Σε ανάλογους τόνους το Spiegel επεσήμανε ότι σε μια έξοδο της χώρας από την ευρωζωνη, η σημαντική υποτίμηση της δραχμής θα έκανε τα ελληνικά προϊόντα φθηνότερα για το εξωτερικό και η ελληνική οικονομία θα ανακτούσε σχετικά γρήγορα αυτό το οποίο τώρα της λείπει περισσότερο, την διεθνή ανταγωνιστικότητα.
To ελληνικό ζήτημα απασχόλησε και τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 στο Μεξικό, αφού σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το θέμα συζητήθηκε, ωστόσο όχι διεξοδικά. Ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, «ωστόσο αυτή δεν έχει ακόμη βρεθεί» και «δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα τα δύσκολα»(!!!), όπως είπε, για να επιβεβαιωθεί συνωμοτικά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι : "Η ΕΚΤ, ως επί το πλείστον, έχει κάνει ό,τι μπορεί [για την Ελλάδα]", θέτοντας εν αμφιβόλω αποδοχή μελλοντικού κουρέματος της αξίας των ελληνικών ομολόγων.
Παρά την περίεργη ανταπόκριση των ξένων στο νέο οικονομικό πακέτο των 43 δις (κατά την κυβέρνηση), ο Α. Σαμαράς έθεσε για μια ακόμα φορά ένα δίλλημα, όπως και οι προκάτοχοι του ΓΑΠ και Παπαδήμος: Ευρώ η χρεοκοπία, αναμένοντας να μεταβεί στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου με ψηφισμένα τα νέα μέτρα από το κοινοβούλιο, και ελπίζοντας έτσι στην... «καλοσύνη των ξένων», για να θυμηθούμε και έναν τίτλο λογοτεχνικού βιβλίου του βουλευτή Π. Τατσόπουλου. Μετά την υπερψήφιση, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ήταν-μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα μεγάλο αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα. Το βήμα προς την ανάκαμψη... Ήταν προϋπόθεση αυτή η ψηφοφορία για να βρούμε δουλειά για τα παιδιά μας, για να υπάρχει η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να δουν καλύτερες μέρες. Το σημαντικό όμως είναι από τη Δευτέρα και μετά... Επομένως, σήμερα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για το οποίο προφανώς είμαι πολύ ευχαριστημένος».
Στον αντίποδα οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα: "Σήμερα ακούσαμε τον επικήδειο της κυβέρνησης- Σαμαρά" , καθώς και του Π. Καμμένου «Τα μέτρα οδηγούν την Ελλάδα στον απόλυτο γκρεμό". Οι νέες δημοσκοπήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν την καταβαράθρωση της δημοφιλίας μιας κυβέρνησης τέσσερις μόλις μήνες μετά το σχηματισμό της. 
Είχε ήδη προηγηθεί η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου , όπου είχαν κριθεί αντισυνταγματικά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μεσοπρόθεσμο και δη, οι περικοπές στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών. Πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν περικοπές σε συντάξεις, θίγουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Για τα νέα επώδυνα μέτρα που συμπεριλήφθησαν στο ογκωδέστατο πολύ-νομοσχέδιο (ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013-2016), σίγουρα θα διαβάσατε ή θα ακούσατε στα ΜΜΕ πολλά, οπότε μια επιγραμματική αναφορά στα βασικότερα σημεία θα ήταν αρκετή:
Μειώσεις σε συντάξεις από 5-15%, κατάργηση δώρων οριστικά σε όλους, μείωση εφάπαξ έως 83%, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, κατάργηση ειδικών εποχικών επιδομάτων σε ανέργους, 2000 απολύσεις στο δημόσιο το 2012 και 27.000 στο 2013, μείωση των οικογενειακών επιδομάτων σε εισοδήματα άνω των 6.000 €, αναστολή έως το 2017 προσλήψεις ΥΕ και ΔΕ, αναδρομικές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.  Φυσικά, συμπεριλαμβάνονται θέματα απελευθέρωσης επαγγελμάτων και αποζημιώσεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με κυριότερη την κατάργηση των ΕΣΣ, που ως τώρα αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους. Το εκπληκτικότερο δε είναι ότι επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από...φωτοβολταϊκούς σταθμούς από 25 έως 35% (και ενώ είχε προηγηθεί το φετινό καλοκαίρι αιφνίδια μείωση στο μισό στην τιμή / KWh!) Προφανώς, οι χρηματοδότριες Τράπεζες, θα πάρουν ακέραια τα χρήματα (ή τα υποθηκευμένα ακίνητα) που δάνεισαν στους ανυποψίαστους επενδυτές για να σηκώσουν το βάρος της παραγωγής «καθαρής» ενέργειας...
Μπορείτε να διαβάσετε όλο το πολυνομοσχέδιο εδώ.
Η «πραγματική» οικονομία –όπως συνηθίζεται να λέγεται- εξακολουθεί μετά από δύο απανωτά μνημόνια να μην έχει ποτιστεί ούτε με ένα ευρώ χρηματοδότηση από τις «ανακεφαλοποιημένες» τράπεζες, σε ένα κλίμα ανεργίας μεταπολεμικού ρεκόρ στο 25,4% (σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ αριθμούν στις 1.267.595 ψυχές, ανασφάλιστες και χωρίς επιδόματα κατά πλειοψηφία). Η ανεργία ειδικά στους νέους 15 – 24 χρόνων αγγίζει το 58%, σχεδόν οι 3 στους 5 από την ομάδα που τελικά εξωθείται σε μετανάστευση.
Η πραγματικότητα για άλλη μια φορά θα εξελιχθεί με το γνωστό (από το 2010) αναμενόμενο τρόπο:
Μεσοπρόθεσμο επώδυνων μέτρων – αδυναμία εκπλήρωσης στόχων – νέα μέτρα – ακόμα μεγαλύτερη ύφεση (πάμε για 6ο χρόνο, και συρρίκνωση κοντά στο 25% του ΑΕΠ). Καμία πρόβλεψη για μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, καμία πρόβλεψη για έξοδο από την κρίση. 
Η σχεδόν θρησκευτική εμμονή στο ίδιο λάθος, εδώ και καιρό έχει πάψει να αναδεικνύει αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας ν΄ αντιληφθεί τη ζοφερή πραγματικότητα. Ψήφο με την ψήφο, αυτό γίνεται όλο και πιο πολύ ορατό σε όλους μας.
Άλλωστε, όπως είπε και ο Albert Einstein, είναι τρελό να κάνεις διαρκώς τα ίδια πράγματα και να περιµένεις διαφορετικά  αποτελέσµατα
  _____________________________________________________________________________   
 Η ψήφιση των μέτρων και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού


Ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης



Ομιλία του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων


Η νέα δημοσκόπηση της Public Issue στο ΣΚΑΙ


Πηγές:
http://www.enikos.gr/economy/95109,Ntragki:Telos_h_voh8eia_sthn_Ellada.html