Powered By Blogger

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Τίτλοι τέλους για την €υρωζώνη;

Πηγή: http://www.ethnos.gr 


Αναμφισβήτητα το γεγονός της εβδομάδας (και όχι μόνο) αποτέλεσε η καταψήφιση από την Κυπριακή Βουλή της απαίτησης του Eurogroup να ζητήσει το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο ως μέρος του πακέτου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Οι Κύπριοι πολιτικοί υπήρξαν συνεπείς ως την απαίτηση σύσσωμης της κοινωνίας, δεν υπέκυψαν σε εκβιαστικά διλλήματα τύπου «ψηφίζουμε ή χρεοκοπούμε»  και η στάση τους αυτή επιδοκιμάστηκε και από το σύνολο του ξένου Τύπου.
 Το πρακτορείο Reuters μίλησε για «σοβαρό λάθος ικανό να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παντού στην Ευρώπη, αλλά και οι  «Financial Times μίλησαν για «επικίνδυνη προσέγγιση» με «αρνητικές παρενέργειες» σε τραπεζικό, κοινωνικό, καθώς και πολιτικό επίπεδο για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο τίτλος «Η Ευρώπη ετοιμάζει άλλη μια κακοφτιαγμένη διάσωση» υπήρξε εξαιρετικά εύγλωττος για την ανεκδιήγητη Ευρωπαϊκή πρόταση που, σημειωτέον, δεν συνάντησε αντιρρήσεις ούτε από Ελληνικής πλευράς (με απόλυτη...συνέπεια στην ως τώρα στάση μας...).
«Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974» είχε δηλώσει ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό μερικά εικοσιτετράωρα πριν, απευθύνοντας έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην ψηφοφορία-θρίλερ, αλλά δεν εισακούστηκε και τελικά απεύθυνε... «Χαιρετισμούς στην κυρία Μέρκελ»!!!
Οι δηλώσεις των παραγόντων της Ευρώπης και του ΔΝΤ, για μια ακόμα φορά απελπιστικά αναμενόμενες: Η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι μία ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάδοσής της, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε...εντυπωσίασε με την κυνικότητά του: «Η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της» (!!!), ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είχε συμφωνηθεί με την τότε κυπριακή ηγεσία το «κούρεμα» των καταθέσεων από τον περασμένο Νοέμβριο. Φυσικά, κατηγόρησε το κυπριακό μοντέλο ανάπτυξης ως «αποτυχημένο» (ενώ η δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβληθεί στις χώρες του Νότου με τα εκατομμύρια των ανέργων είναι εξαιρετικά...αποτελεσματική)...
Η πανομοιότυπη με την Ιρλανδική Κυπριακή οικονομία των 18 δις διαθέτει καταθέσεις συνολικά 68 δις και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους ήταν να στηριχθεί με 10 δις, και άλλα 7 δις που θα εξευρίσκονταν από μη δανειακούς πόρους, προκειμένου να ανακεφαλαιοπηθούν οι τράπεζές της και να αναχρηματοδοτηθεί το δημόσιο χρέος της.  Το ενδιαφέρον είναι πως ακόμα και η λύση του κουρέματος των καταθέσεων άνω των 100.000 € να εφαρμοζόταν, η χώρα θα έχανε την εμπιστοσύνη των ξένων καταθετών (κυρίως Ρώσων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο), κάτι που θα έπληττε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη προς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα-βασικό πυλώνα του ίδιου του κοινού νομίσματος. Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο τουρισμός είναι οι βασικές δραστηριότητες του νησιού, που πριν την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα των νέων χωρών-μελών.  Άρα η κρατική αφαίμαξη μέρους των καταθέσεων θα κατέστρεφε μια βασική παραγωγική δραστηριότητα και θα οδηγούσε σε σαφέστατη αμφισβήτηση του γενικότερου τραπεζικού συστήματος εντός της Ευρωζώνης.
Αν και δεν είναι ακόμα ορατό το επόμενο πλάνο για την Κύπρο, ένα είναι σίγουρο:  οι «προασπιστές» της ιδέας του κοινού νομίσματος, κατέληξαν να υπονομεύουν την ίδια την Ένωση, καθώς ο μόνος στόχος είναι η συνέχιση της οικονομικής αιμορραγίας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και η (αναμενόμενη) ευρωστία του Βορρά, ασχέτως αν η κρίση χτυπάει πια και την πόρτα του «σκληρού» πυρήνα της Ευρώπης.
Στα καθ’ ημάς το «χαράτσι» θα συνεχιστεί και το 2013, παρά της περί του αντιθέτου εαρινές εξαγγελίες του τρικοματικού συνασπισμού, οι αποκρατικοποιήσεις bir para τώρα ξεκίνησαν και ενώ οι (υποχρεωτικές) απολύσεις στο δημόσιο τίθενται εκβιαστικά από τους Τροικανούς ως προαπαιτούμενο για τη νέα δόση...(Τι είχες, Γιάννη,....όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός).  Η εύλογη απορία είναι πως είναι δυνατόν να εξωθούνται σε ομαδικές συνταξιοδοτήσεις και εφεδρεία 150.000 τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι ως το 2015 (αφού το επιτάσσουν οι δανειστές «μας») και την ίδια στιγμή να προετοιμάζεται σχέδιο 5μηνης απασχόλησης 400.000 μακροχρόνια ανέργων (με μισθό κατώτερο του κατώτατου, ήτοι 427 € και βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Τρία σε ένα δηλαδή:
Φαινομενική καταπολέμηση της ανεργίας, κατώτατος επαναπροσδιορισμός του κατώτατου μισθού και με τη βούλα του κράτους και οικονομική ζημιά στα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι εποχικά απασχολούμενοι όμως φαντάζουν ιδανική εκλογική πελατεία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, ως μια νέα φουρνιά συμβασιούχων-ομήρων των πολιτευτών που υπόσχονται λύσεις στην εξαθλίωση.
Είναι προφανές πως βαδίζοντας σε μια νέα χρονιά καταστροφικής ύφεσης και την απόλυτα υψηλότερη ανεργία στη Ευρωζώνη, η συνταγή είναι σχεδιασμένη να αφανίσει τη μια χώρα μετά την άλλη, εκτός και αν την ύστατη αυτή στιγμή ακολουθηθεί το κυπριακό παράδειγμα. Εκτός από την Κύπρο, ήδη στην Ιταλία και στην ίδια τη Γερμανία η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα έχει αρχίσει ν΄ αποτελεί πολιτική συζήτηση με ολοένα αυξανόμενο ρεύμα υποστήριξης.  
Και όπως έγραψε ο πάντα εύστοχος καθηγητής οικονομίας Γ. Βαρουφάκης:
 «Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ευρώπη που ένα κοινοβούλιο ύψωσε το ανάστημά του στην ευρω-βλακεία. Ήταν ώρα να γίνει. Μπράβο στους βουλευτές της Κύπρου»
____________________________________________________  
 Οι εισηγήσεις των Κύπριων Βουλευτών κατά του κουρέματος των καταθέσεων 10/12/2012: Ο Δ. Καζάκης για την Κυπριακή οικονομία  
 Δηλώσεις Στουρνάρα για Κύπρο


Πηγές: