Powered By Blogger

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Saving Private...Banking!*

Του Δ. Χατζόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ


Οι πυκνές εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας μας, ήταν αναμφίβολα τα δύο μεγάλα γεγονότα που τροφοδότησαν την οικονομικο-πολιτική επικαιρότητα των ημερών που πέρασαν. Πιο συγκεκριμένα, το αρχικό «ΟΧΙ» της κυπριακής Βουλής ακολούθησε μια εξαιρετικά επώδυνη περίοδο με κλειστές τράπεζες, με περιορισμό στις αναλήψεις των απλών καταθετών, δικαιολογημένη διαρροή των εκατομμυρίων των μεγαλοκαταθετών ενώ και οι συνακόλουθες ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης είχαν αρχίσει να δημιουργούν κατάσταση πολιορκίας στη μαρτυρική μεγαλόνησο.
Η κατάληξη ήταν η...αναμενόμενη παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή επιβολή «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 € σε ποσοστό 60% για την Κύπρου και ενδεχομένως 90% για την υπο εκκαθάριση Λαϊκή (από την οποία είχε περάσει και ένα...φεγγάρι ο παραιτηθείς Υπουργός Οικονομικών Μ.Σαρρής, και για στον οποίο  επέρριψε ευθύνες ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Λαϊκής-Marfin Α. Βγενόπουλος...)
Αναφορικά με την «τελική λύση» της Κύπρου, ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν σαφέστατος στην αρχική δήλωσή του που αποκάλυπτε πλήρως το σχεδιασμό για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης: «Η Κύπρος είναι το νέο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωζώνη θα παρεμβαίνει στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση και έχουν μεγάλο τραπεζικό τομέα. Την κρίση θα την πληρώνουν μέτοχοι και καταθέτες και όχι οι φορολογούμενοι μέσω των προγραμμάτων διάσωσης. Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη. Ίσως και άλλες χώρες χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα».
Παρόλο που η λύση αυτή εφαρμόστηκε στην Κύπρο, έθεσε εν αμφιβόλο την εμπιστοσύνη των καταθετών σε όλη την Ευρωζώνη, ακόμα και στην κραταιά Γερμανία, όπου ο ένας στους δύο φοβάται ανάλογο «κούρεμα» και στις δικές του κατασχέσεις.
Και για να ολοκληρώσουμε το θέμα Κύπρος, η αναμενόμενη εξέλιξη ήταν η συμφωνία εντός των ημερών για την αποδοχή ενός Μνημονίου, με αντίστοιχα χαρακτηριστικά των «δικών μας» δεσμεύσεων όπως: αποκρατικοποιήσεις, μειώσεις μισθών, αύξηση φορολογικών συντελεστών, μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις σε συνταξιοδοτικά όρια, αυξήσεις τιμολογίων δημόσιων υπηρεσιών και φυσικά αύξηση ΦΠΑ και φόρων σε ποτά, τσιγάρα, βενζίνη. A, δώξα τω ευρώ, έμειναν εκτός Μνημονίου τα έσοδα από το κυπριακό φυσικό αέριο (αν και έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το θέμα εσχάτως με τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς). Τι προβλέψιμη, στ΄ αλήθεια, η ροή των πραγμάτων και με την αναμενόμενη αποτυχία της ύφεσης (8% για φέτος!!! ), just as like Greece
Και αν, σύμφωνα με το Reuters, μια από τις καλύτερες μέχρι πρότινος οικονομίες της ευρωζώνης ξεκινάει τη βουτιά στην ύφεση, στην ασύγκριτα χειρότερη ελληνική πραγματικότητα, συνεχίζεται το κρεσέντο ανεργίας 26,4% και 58,4% στους νέους (με πανευρωπαϊκή πρωτιά) και ύφεσης για 5η συνεχή χρονιά,  με μόνη «παρηγοριά» τις δηλώσεις Στουρνάρα στο Bloomberg για...ανάκαμψη από τα τέλη του 2013 (δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τις αντίστοιχες δηλώσεις των προκατόχων του όπως φαίνεται)...
Κατά τα άλλα, εντυπωσίασε με τη δήλωσή του «...Θα πούμε στην τρόικα, να μας πει και θα σας πούμε...»(!!!), ερωτηθείς για τον καθορισμό του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα...
Αναρωτιέται κανείς, ποια η χρησιμότητα μιας τρικοματικής (μη προβλεπόμενης και από το Σύνταγμα κατά τον νομικό  Β. Καπερνάρο) συγκυβέρνησης, που ως μόνη αποστολή έχει να είναι «ωσεί παρούσα» στις συναντήσεις με την Τρόικα και απλά να επικυρώνει την εκτέλεση των συμφωνηθέντων μέτρων στο εσωτερικό μιας κατεστραμμένης υπό γερμανική κατοχή χώρας.  Προφανώς, δεν εννοούμε να χωνέψουμε ότι οι ηγέτες των «δάνειων» δυνάμεων δεν είναι «μισάνθρωποι», «απάνθρωποι», «ναζί» ή οτιδήποτε άλλο, αλλά απλά, απλούστατα, προασπίζουν τα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος των χωρών τους, προσπορίζονται κέρδη για αυτές και επιβλέπουν την τήρηση των συμφωνηθέντων και υπογραφέντων από το εν μέρει διεφθαρμένο και εν μέρει αδιάφορο πολιτικό προσωπικό των εξαθλιωμένων χωρών όπως η Ελλάδα και προσφάτως η Κύπρος.
Και για όσους έχουν έντονες αντιρρήσεις αν θα εφαρμοζόταν εδώ το κυπριακό μοντέλο «κουρέματος», να τους υπενθυμίσουμε πως το Colpo grosso στην Ελλάδα (μετά την καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και τις μειώσεις κατά 40% σε μισθούς και συντάξεις) υπήρξε η αυταρχική επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ-κοινώς χαρατσιού- που για να πληρωθεί οι πολίτες κατέφυγαν στις πενιχρές καταθέσεις τους, απομειώνοντας τες εξ ανάγκης.
Είναι καιρός να το πάρουμε απόφαση: το επιχείρημα της  πάση θυσία παραμονής στο Ευρώ που υποστηρίζεται σθεναρά από ξένους και εγχώριους παράγοντες, είναι μια μεταμορφωμένη διάσωση - πάλι πάση θυσία -  των χρεοκοπημένων από το 2008 τραπεζικών ιδρυμάτων και των μετόχων τους εις βάρος των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. Χωρίς τολμηρές αποφάσεις με συνδρομή επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία, δεν υπάρχει αναστροφή της ύφεσης και της καταστροφικής ανεργίας. Οι εμμονές σε «παραδειγματικές τιμωρίες» όπως στην Κύπρο, οφείλουν να μας αφυπνίσουν για τον μετασχηματισμό των δανειστών  σε δυνάστες.
________________________________________________________________________________

Ο Α. Βγενόπουλος μιλάει ζωντανά στην εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου για τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας και τις ευθύνες της κυπριακής ηγεσίας


Ο Δ. Καζάκης αναλύει τα τεκταινόμενα στην Κύπρο

 
Δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα σχετικά με το ύψος του Ενιαίου Φόρου στα ακίνητα
___________________
*Κατά παράφραση της ταινίας Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (1998)
Saving Private Ryan του S. Spielberg
Πηγές:
http://www.egnatiapost.gr