Powered By Blogger

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΠΟΛλαίς...νέο Μνημόνιο!

"Έφυγαν" από κοντά μας ο  Μητσάρας και ο Λουκάνικος, οι δυο εμβληματικές μορφές στις διαδηλώσεις του '11...
Καλό ταξίδι!
Μετά από μια μικρή αναγκαία ανάπαυλα επανερχόμαστε δριμύτεροι στο σχολιασμό της φθινοπωρινής κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας που ξεκίνησε ήδη με πολύ πυκνά γεγονότα που όπως όλα δείχνουν θα δρομολογήσουν νέες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.
Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο γεγονός της συζήτησης και υπερψήφισης στη Βουλή της πρότασης εμπιστοσύνης, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με 155 ψήφους «ναι» (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), 131 «όχι», 2 «παρών» και 12 απουσίες,  μάλλον επιβεβαίωσε την αδυναμία της συγκυβέρνησης να διευρύνει την πλειοψηφία της και επομένως η προοπτική της συγκέντρωσης 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θ΄ αποδειχτεί πολύ δύσκολη υπόθεση.
Από τις ομιλίες στη Βουλή ξεχωρίσαμε την...προεκλογικού τύπου του πρωθυπουργού που υπεραμύνθηκε της Μνημονιακής πολιτικής και εξήγγειλε 72 με 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Δημόσιο και Εφορία, ενώ αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Α.Τσίπρα... στο Βατικανό και στο Αγ. Όρος. Λογικά, να υποθέσουμε πώς τέτοιες επισκέψεις τις θεωρούσε ως τώρα καθαρά δικό του προνόμιο. Τέλος, χαρακτήρισε τις υποσχέσεις του Σύριζα «λίστα γάμου», ως τελείως ανεδαφικές...
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «Η πρόταση αυτή [εμπιστοσύνης] κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συγκυβερνήτες». Ενώ συνέχισε «Είναι έσχατος ο εμπαιγμός της κυβέρνησης  που τάζει ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο … ενώ ετοιμάζει νέο μνημόνιο με πλειστηριασμούς,  απολύσεις δημοσίων υπάλληλων, κατάργηση των τριετιών».
Την ανεξήγητη αισιοδοξία Σαμαρά ότι πλησιάζουμε στο...τέλος των Μνημονίων, δεν φάνηκε να τη συμμερίζεται μια βδομάδα πριν και ο γνωστός καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γ. Βαρουφάκης, που σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Στον ενικό» δήλωσε ότι:
«για την έξοδο από το Μνημόνιο, το να μπορεί δηλαδή η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές και να μη χρειάζεται χρήματα από τους εταίρους της, θα χρειαζόταν μια έστω σιωπηλή συμφωνία με τη Φρανκφούρτη, την ΕΚΤ, η οποία θα  «έκλεινε το μάτι» στις αγορές  και κάθε φορά που θα υπήρχε μια έκδοση ελληνικών ομολόγων «μην τα μετράτε αυτά όπως τα προηγούμενα ομόλογα, αυτά σας τα εγγυόμαστε εμείς εν τέλη»  να μπει η Ελλάδα κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος που έχει ανακοινώσεις από το καλοκαίρι ο κ. Ντραγκι...
Το Μνημόνιο θα τελειώσει όταν υπάρξει τέλος στο δράμα των συγκοινωνούντων δοχείων πτωχεύσεων, μιας τριπλής πτώχευσης  του Δημοσίου, των Τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα...Μέχρι τότε θα είμαστε απολύτως εξαρτημένοι, είτε από ένα φανερό Μνημόνιο από τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), είτε σιωπηλά, κρυφά, υπό την κηδεμονία της ΕΚΤ, θα δανειζόμαστε εμείς από τους ιδιώτες, αντί να τα δανείζεται από τους ιδιώτες για να τα δώσει σε μας...Αυτή η στιγμή είναι 30 χρόνια μακριά (!!!) με τα συγκεκριμένα σημερινά δεδομένα, τη στιγμή μάλιστα που ακούμε να λέγεται ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το ελληνικό χρέος μπορεί –για καθαρά πολιτικούς λόγους- να κηρυχθεί βιώσιμο μέσα από μια μεγάλη επιμήκυνση, η οποία δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να επιμηκύνει την εξάρτηση του ελληνικού Δημοσίου στην ΕΚΤ, στους Εταίρους, στο ESM για να μπορεί να αποπληρώνεται...»
Το τελευταίο γεγονός, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, συνέβη τον Απρίλιο του ’14 της σκηνοθετημένης «εξόδου» της Ελλάδας στις αγορές υπό την εποπτεία της ΕΚΤ και του Βερολίνου.
Όσο ενδιαφέρον για την ...εσωτερική κατανάλωση και να παρουσίασαν οι στιχομυθίες στο Κοινοβούλιο, η πραγματικότητα έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οπτικές , ως αποτέλεσμα της στάσης των δανειστών. Το χορό ξεκίνησε πρώτος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όταν ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές τίτλων από την ΕΚΤ». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χωρίς μνημόνιο και επιτήρηση η ΕΚΤ δεν θα δανείζει πια την Ελλάδα.  Παράλληλα, ο υπηρεσιακός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ένα «προληπτικό πρόγραμμα» στήριξης στην Ελλάδα θα ήταν χρήσιμο και ότι  είναι προτιμότερο η χώρα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτή την απόψη φαίνεται να υποστήριξε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την αναφορά της σε «προληπτική στήριξη», αφού ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος από τη Τρόικα.
Μια ακόμα ένδειξη για τις προθέσεις των «εταίρων» μας στο θέμα ενός νέου Μνημονίου, διαφαίνεται και στην απάντηση του Επιτρόπου Οικομομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γ. Κατάϊνεν, σε γραπτή ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ο Επίτροπος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο χρηματοδοτικό πακέτο στην Ελλάδα, και επομένως νέο Μνημόνιο και νέα οικονομικά μέτρα, ανάλογα με  τις μακροοικονομικές προοπτικές για το 2015 και μετά.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβαρύνουν το ήδη ανήσυχο  κλίμα που δημιουργούν δυο πολύ σημαντικές παράμετροι: αφενός η διατήρηση της ανεργίας στα πολύ υψηλά επίπεδα του 26,4% (ήτοι 1.281.686 άτομα), με τη ραγδαία αύξηση των μακροχρόνια ανέργων, και αφετέρου η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2015 (ο φετινός ΕΝΦΙΑ με τούς εξωπραγματικούς υπολογισμούς είναι ήδη ένα προοίμιο).  Στη σελίδα 23 του του κατατιθεμένου προσχεδίου στη Βουλή, μπορεί κανείς να το διαπιστώσει με ευκολία.
Συμπερασματικά, στερείται οποιασδήποτε αξίας η διευθέτηση της αποπληρωμής των χρεών όχι σε 100, αλλά και σε...1000 δόσεις από 1,3 εκ. πολίτες που δεν έχουν εισοδήματα, και όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει από δω, με τέτοια ποσοστά ανεργίας δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίζει για το...τέλος των Μνημονίων που συστηματικά μας οδήγησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τις επιλογές σαράντα ετών. 
Σε μια χώρα με το μεγαλύτερο μη βιώσιμο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη στο  174,1% του ΑΕΠ, δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό για παραπλανητικούς πανηγυρισμούς περί εξόδου από τα Μνημόνια. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία κρίνεται απαραίτητο αντίδοτο σε μια καταστροφική πενταετή πολιτική που γέννησε οικονομική εξαθλίωση και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν δικαιολογούνται βουλευτές που θα στηρίξουν με την ψήφο τους το Μάρτιο την παράταση του δράματος ενός ολόκληρου λαού για δυο ακόμα χρόνια. 
________________________________________________

Ο Γιάννης Βαρουφάκης για την κρίση, το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση

Ομιλία Α. Σαμαρά κατά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Ομιλία Α. Τσίπρα επίσης κατά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή



Οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού για την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων για το 2015
Πηγές: