Powered By Blogger

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

H δημοκρατία ως...πιστωτικό γεγονός!

Του Δ. Χατζόπουλου


Η ανατολή του νέου έτους έρχεται με πυκνές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σκηνικό για να δικαιωθεί το λαϊκό ρητό «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος».
Αναμφισβήτητα το γεγονός της βδομάδας που πέρασε είναι οι δίδυμες  πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι  από 3 ενόπλους  Γάλλους πολίτες ακραίους ισλαμιστές με στρατιωτική  εκπαίδευση στην Υεμένη να σκοτώσουν 17 άτομα με «επίθεση» στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo και μετά από κατάληψη και ομηρία σε εβραϊκό παντοπωλείο. Οι δράστες, αν και δεν έδρασαν βάση ενός κοινού σχεδίου, επιτέθηκαν σε δυο περιοχές με απόσταση 50 χιλιομέτρων και υπήρξε τηλεφωνικά η παραδοχή από μέρους του ενός πως ανήκαν στον ίδιο ισλαμικό «πυρήνα» που δρούσε στο Παρίσι.
Οι αναίτιες επιθέσεις σε βάρος αθώων ανθρώπων που είχαν την ατυχία να δημοσιεύσουν σατυρικές γελοιογραφίες σε βάρος του Ισλάμ ή να είναι απλά διαφορετικού θρησκεύματος από τους θύτες, εκτός της απέραντης θλίψης που προκάλεσε και στη Γαλλία, αλλά και σε πολύ μεγάλος μέρους του δυτικού κόσμου, ξανάνοιξε τη συζήτηση για τα θέματα της αθρόας μετανάστευσης από μουσουλμανικές (και όχι μόνο) χώρες, εν μέσω μιας - αναμενόμενης – ανόδου των ακραίων φωνών στη γηραιά ήπειρο που ούτως ή άλλως είχαν δει την πολιτική τους δύναμη να ενισχύεται σημαντικά την τελευταία πενταετία ως απότοκο των πολιτικών της κρίσης και της λιτότητας.
Την ίδια ώρα που άλλοι ηγέτες αλλά και απλοί πολίτες έκαναν έκκληση για την προστασία της ελευθερίας του τύπου, στα καθ΄ ημάς ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μίλησε για το...μόνιμο πολιτικό του βραχνά, τον ΣΥΡΙΖΑ, που «θέλει να δώσει μαζικά ιθαγένεια, ασφάλιση και περίθαλψη σε παράνομους μετανάστες», ενώ σημειολογικά ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από το φράχτη του Έβρου! Σε ποιο...κωμικό κλίμα και οι δηλώσεις Ά. Γεωργιάδη  «...θα έρθουν από όλες τις χώρες όλοι οι μουσουλμάνοι γιατί δεν θα βρουν καλύτερη χώρα από την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και του Σταθάκη»...Προφανώς – κατά Άδωνη - μετά από 5 χρόνια καταστροφικής λιτότητας παραμένουμε η...καλύτερη χώρα στον κόσμο για όλους τους άλλους, εκτός από 1,5 εκατομμύριο άνεργους και 6 εκατομμύρια φτωχοποιημένους Έλληνες! Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...
Είναι γεγονός πως κατά το πρόσφατο παρελθόν με δηλώσεις του τύπου «ν΄ ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας» νομιμοποίηκαν οι ενέργειες ακραίων στοιχείων εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας ενώ να μην ξεχνάμε πως αυτή η ακραία ρητορική του φόβου έδωσε τη δυνατότητα κυβερνητικής πλειοψηφίας στους «εταίρους» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τους χωρίζουν λιγότερα απ΄ όσα τους ενώνουν, όπως φάνηκε στα σχεδόν 3 χρόνια αγαστής συγκυβέρνησης.
Αυτή η σύμπλευση στον κυβερνητικό θώκο τερματίστηκε οριστικά το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου, όταν στην 3η  (και τελευταία ) αδιέξοδη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία των 180 βουλευτών και η συγκυβέρνηση κατέρρευσε με μόνο 168 άτομα να τη στηρίζουν με την ψήφο τους εντός Βουλής. Είχαν προηγηθεί  καταγγελίες για δωροδοκίες βουλευτών καθώς και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «στη γ΄ ψηφοφορία δεν θα υπάρχει παρών, αλλά ονοματεπώνυμο [του υποψήφιου Σ. Δήμα]...». 
Στις μέρες που ακολούθησαν μετά την αυτονόητη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών, κάποιοι ανεξάρτητοι εθνοπατέρες που στήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου, προσχώρησαν και βρήκαν μια θέση στα ψηφοδέλτια της γαλάζιας παράταξης, παρόλο που υπήρξαν και εντυπωσιακές «μεταγραφές»  από την κεντροαριστερά, όπως οι περιπτώσεις Οικονόμου και Γκερέκου.
Στις παράλληλες...ανακοινώσεις των ξένων εντύπων και πολιτικών παραγόντων για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και την βεβαιότητα (αν κρίνουμε όλες τις δημοσκοπήσεις) επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχωρίζουν αρκετές για διάφορους λόγους:

  • « Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τη συμφωνία που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη συμφωνία που έχουν συνάψει οι προκάτοχοί της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.
  • Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ, (ο οποίος έχει επινοήσει και τον όρο «Grexit”), συνόψισε  τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης λέγοντας «...«Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα...», ενώ επεσήμανε ότι «...«το ευρώ είναι σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα ήταν τεράστια καταστροφή, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη. Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση… Η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ όλη η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει. Αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Αν η Ελλάδα πάρει ό,τι ζητάει, θα αυξηθούν οι πολιτικές εντάσεις σε ορισμένες χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία».
  • Οι New York Times σε ανάλογο κλίμα στις 3/1/15 σημειώνουν: «Αυτό είναι σαφές: περισσότερη δυστυχία δεν θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα και δεν θα της επιτρέψει να εξοφλήσει τα χρέη της...Παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι...οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δει βελτίωση στη ζωή τους...".
  • «Έχουμε μπροστά μας μια επιπλέον κρατική χρεοκοπία με ένα ισχυρό, ανοιχτό ή κρυμμένο κούρεμα χρέους, του οποίου θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερα δάνεια και κουρέματα χρέους, εάν η χώρα δεν επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας εξόδου από το ευρώ και μιας υποτίμησης του νομίσματός της», ανέφερε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, επιβεβαιώνοντας πως σ΄ αντίθεση με ότι διακηρύττει επισήμως η συγκυβέρνηση το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ωστόσο, η καλύτερη - κατά την άποψή μας - τοποθέτηση που ήρθε ως απάντηση στις...οιμωγές της κυβερνητικής βουλευτού Σ.  Βούλτεψη ότι οι εκλογές θα θεωρούνταν από τις αγορές ως...πιστωτικό γεγονός, ήρθε παραδόξως από το γερμανικό Der Spiegel που έγραψε: «Ποιος κυβερνά σε μια δημοκρατία; Ο λαός ή το κεφάλαιο; Απλό το ερώτημα, θα έλεγε κανείς. Γιατί αυτό που διαφοροποιεί τη δημοκρατία από τη δικτατορία είναι οι εκλογές. Η Δύση είναι περήφανη για αυτό. Εκτός κι αν υπάρχει απειλή ο λαός να ψηφίσει αριστερό κόμμα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει αχτίδα ελπίδας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει λάβει έναν αυταρχικό χαρακτήρα», τονίζει. Και στο ίδιο κλίμα σημείωσε: [ο Τσίπρας] δεν είναι παρανοϊκός, δεν θέλει να βγει από την ΕΕ, ούτε απειλεί το ευρώ, αλλά θέλει όμως να σπάσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας το οποίο επέβαλαν Ευρώπη και ΔΝΤ στη χώρα του. «...Από τις απαιτήσεις του ξεχωρίζει απλώς μία: το κούρεμα του χρέους. Είναι όντως επαναστατικό, αλλά αναγκαίο. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τα χρέη της. Η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή».
Γίνεται περισσότερο από προφανές ότι όσο και αν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει ότι προτιμά τα «οικεία πρόσωπα(;) στην εξουσία και όχι ακραίες δυνάμεις», τέτοιες προσπάθειες επηρεασμού της ελληνικής κοινής γνώμης να ενισχύσουν τους (συγ)κυβερνητικούς εταίρους των δανειστών δεν μπορούν να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα όπως το 2012.
Οι συνθήκες το 2015 έχουν αλλάξει δραματικά, γιατί έχει προηγηθεί το email του ΥπΟικ Γ. Χαρδούβελη που προανήγγειλε,  μεταξύ άλλων, αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, πάγωμα συντάξεων, μείωση του κατώτατου εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο από 1/1/15 και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Επίσης, γιατί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έχει ανακόψει το εξαιρετικά  υψηλό ποσοστό ανεργίας στο 25,7% (60% μακροχρόνια άνεργοι) με 49,8% στους νέους, ενώ δεν φαίνεται ν΄ αποκλιμακώνεται σημαντικά έως το 20120 σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ! Εδώ να σημειωθεί πως για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις στις συντάξεις έκανε λόγο και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ.Κύρτσος σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, καθώς η γραμμή της Τρόϊκας είναι να ρίξουμε και άλλο το κόστος των συντάξεων κάτω από τα 11 δις, για να διατηρηθεί το...πρωτογενές πλεόνασμα, όπως είπε.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ επίσης κάνουν λόγο για κάθετη πτώση (18% σε πραγματικές τιμές) των συνολικών δαπανών για την κοινωνική προστασία και την υγεία, με συνέπειες την κατάταξη της χώρας μας στην τρίτη θέση από πλευράς υπογεννητικότητας στην ΕΕ.
Με χιλιάδες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, με χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία που από το 2016  θ΄αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα, με σχεδόν 6 εκατομμύρια πολίτες στο όριο της φτώχιας και με μισθούς πείνας σε όσους εργάζονται υπό καθεστώς...γαλέρας, δεν προοιωνίζεται κανένα μέλλον αν οι πολίτες ξαναεμπιστευτούν τους σημερινούς ηγέτες. Αυτό το πλέον ξεκάθαρο συμπέρασμα της τελευταίας πενταετίας, έρχεται να επιβεβαιώσει μια πρόσφατη έρευνα της Gallup, όπου οι η ελληνική κυβέρνηση είναι η τρίτη πιο μισητή παγκοσμίως, αφού μόλις το 14% των (ερωτηθέντων) πολιτών της χώρας εμφανίζεται ευχαριστημένο από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου!..
Ενόψει της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου, είναι πια καιρός ν΄ αποτινάξουμε τους φόβους, να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες της κινδυνολογίας και να επιλέξουμε χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν αλλά και το τι θέλουμε για μας και τα παιδιά μας. Το χρωστάμε σε όλα τα θύματα των Μνημονίων, το οφείλουμε στην χώρα μας, και πάνω από όλα το οφείλουμε στους εαυτούς μας.

Ο Α. Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα...σκοτεινά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό...


  

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος αναφέρεται σε νέες περικοπές συντάξεων 


Ο Η Σ. Βούλτεψη για την εξαγγελία των εκλογών ως πιστωτικό γεγονός 


Ο μύθος των "πλούσιων συνταξιούχων":  μόλις ο 1 στους 7 με σύνταξη άνω των 1500 €! 
Η εξέλιξη της απασχόλησης στην περίοδο 90-14. 


_________________________________________________________________________________

Πηγές: