Powered By Blogger

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μπλόκο του Πρωτοδικείου στις συμβάσεις-εξπρές

Άπό την "ΗμερησίαONLINE" αναδημοσιεύουμε μια φρέσκια είδηση ( 23/10/2010 ) που αποτελεί δικαίωση 51 συμβασιούχων στον ΟΔΙΕ (Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος) :

"Φρένο» στις μονοήμερες και συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας βάζει η Δικαιοσύνη, δικαιώνοντας συμβασιούχους που απασχολήθηκαν επί χρόνια (ακόμα και 23 έτη!) με καθεστώς καθημερινής προφορικής (ή και γραπτής) ανανέωσης των συμβάσεών τους... Σε μία εξαιρετικά δύσκολη για τους συμβασιούχους περίοδο, η Δικαιοσύνη έρχεται να αναγνωρίσει ότι αυτής της μορφής οι συμβάσεις που επαναλαμβάνονται καθημερινά έχουν γίνει καταχρηστικά, προκειμένου να καταστρατηγηθούν εργασιακά δικαιώματα, αφού είναι προφανές ότι καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Υψώνοντας ασπίδα προστασίας, η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι στην περίπτωση απασχόλησης για μερικές ώρες ημερησίως δεν μπορούν να εφαρμοστούν ημερήσιες ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά πρέπει να θεωρηθεί ότι πρόκειται για εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης.
Η δικαστική αυτή αναγνώριση έχει εξαιρετική σημασία, καθώς η μερική απασχόληση μπορεί να λαμβάνεται υπόψη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, ενώ ο εργαζόμενος σε περίπτωση απόλυσης δικαιούται πλέον και αποζημίωση (κάτι που ήταν αδύνατο να πετύχει με το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς).
Το Πρωτοδικείο Αθηνών (υπό τον πρωτοδίκη Ιω. Κανάκη) δικαίωσε 51 συμβασιούχους (οι 50 γυναίκες) που εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στα ταμεία του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) με απασχόληση μερικών ωρών 13 ημέρες τον μήνα, όταν διεξάγονται ιπποδρομίες.
Μερική απασχόλησηΤο Πρωτοδικείο, κάνοντας δεκτή την αγωγή τους, αναγνώρισε ότι ο ΟΔΙΕ πρέπει να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης, καταβάλλοντάς τους τις μηνιαίες αποδοχές που αντιστοιχούν στην ειδικότητά τους, για το διάστημα απασχόλησής τους (δηλαδή για τον μισό μήνα).
Στην απόφαση (2285/10) επισημαίνεται ότι με τις μονοήμερες συμβάσεις οι συμβασιούχοι, εκπαιδευμένοι από τον ΟΔΙΕ, ασχολούνταν στα ταμεία με την είσπραξη χρημάτων, την πώληση στοιχημάτων, την πληρωμή των αποδόσεων κ.λπ., με εργασία 4-7 ώρες. Oμως, οι υπηρεσιακές αυτές ανάγκες δεν είναι προσωρινές, ούτε απρόβλεπτες, αλλά πάγιες και διαρκείς, αφού ο ΟΔΙΕ χρειάζεται διαρκώς και μονίμως την ειδικότητα των ταμιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.
ΑΛEΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ"