Powered By Blogger

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Περί εφεδρείας, Proton και... κουρέματος χρέους

http://www.ethnos.gr/

Τις τόσο ιλιγγιώδεις εξελίξεις σε όλους τους τομείς–και ειδικά στον οικονομικό- κανείς δεν μπορεί να τις αγνοήσει, όσο καλόπιστα και να τις δει. Επιπρόσθετα, κρίνοντας από το μεγάλο αριθμό των Συμβασιούχων συναδέλφων (πρώην και νυν)  καθώς και άλλων επισκεπτών τις σελίδας, θα εγκαινιάσουμε (πέρα από τη συνήθη θεματολογία) μια εβδομαδιαία επιλεκτική επισκόπηση των εντονότερων τρεχουσών εξελίξεων, πάντα υπό το πρίσμα των εργασιακών-οικονομικών συνεπειών της κρίσης και των συνακόλουθων πολιτικών επιλογών που την ενισχύουν (ή την αποδυναμώνουν υποθετικά μιλώντας  πάντα ;-)  
Στις 7 ημέρες που πέρασαν λοιπόν τα σημαντικά γεγονότα που ακούσαμε και διαβάσαμε ήταν τα ακόλουθα:
Ö       Στην εντυπωσιακού όγκου επίσκεψη του γερμανού αντικαγκελαρίου Φ. Ρέσλερ με «επενδυτικές» διαθέσεις, μας πρότεινε να ξεχάσουμε τις αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των Ναζί (γύρω στα 115 δις €) , με αφορμή  σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Ö       “Έκλεισε» και ουσιαστικά η πολύκροτη υπόθεση Siemens με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε «Όταν κλείνει μία υπόθεση από πλευράς κυβέρνησης, κλείνει συνολικά». Να σημειωθεί ότι αποκλειστικά και μόνον με τις ομολογίες των διαχειριστών των μαύρων ταμείων Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ το 10% των συμβάσεων πήγαιναν σε μίζες !
Ö       Ανάλογη αντιμετώπιση έτυχε και η άλλη «δίδυμη» υπόθεση του Βατοπαιδίου, όπως αποδεικνύεται και από τα σχετικά χαμογελαστά στιγμιότυπα Παπανδρέου- Εφραίμ στη σχετική φωτογραφία, από την επίσκεψη του πρώτου στο Αγ. Όρος. Και για τις δυο παραπάνω υποθέσεις πήγε στις καλένδες τόση έρευνα (και δημοσιογραφική και δικαστική, γιατί απλά...ποτέ δεν υπήρξαν!!!)
Ö       Στις πρόσφατες εξαγγελίες των Ευρωπαίων για το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε με τη γαλλοβελγική τράπεζα Dexia, και θα συνεχιστεί με την «πρόθυμη» ελληνική κυβέρνηση να δαπανά  περί τα 863 εκατ. ευρώ από την τσέπη μας για να κρατικοποιήσει αρχικά την Proton Bank, ενώ ο  τραπεζικός χρηματιστηριακός δείκτης εξετίμησε το γεγονός με βουτιά 10,41% !
Ö       Σε όλα αυτά προστέθηκε και η ψήφιση του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα στείλει στην ανεργία 30.000 υπαλλήλους έως το τέλος του χρόνου, ενώ το συνολικό «όφελος» για τα έτη 2012-2013 δεν θα ξεπεράσει τα... 85 εκατ. ευρώ όπως παραδέχεται και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεση του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή μόνο το 10% των χρημάτων που χρειάζονται για την εξαγορά της Proton!!!
Ö       Ο Κος Βενιζέλος , εν μέσω της πιθανότητας να μην εκταμιευτεί  η 6η δόση, δήλωσε ότι «..γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του...2004»! Με ύφεση 15% βεβαίως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη του 4,2%  της εποχής εκείνης. Η πίεση για 20% μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και ενώ η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προβλέπει για το 2012 ανεργία 22-23%, στα επίπεδα δηλαδή των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960, δεν είναι σίγουρο αν ο εργαζόμενος τελικά είναι σε καλύτερη μοίρα από τον άνεργο...
Και για να απαντήσουμε στο πιο σύντομο φετινό ανέκδοτο «Βιώσιμο...Χρέος» (που παρεμπίπτοντος εν όψει 60%  τουλάχιστον «κουρέματος» δεν το αναφέρει ξανά κανείς από τους  κυβερνώντες ), θέτουμε ένα απλό πρόβλημα:
Δίνεται ότι:  με τις απολύσεις της εργασιακής εφεδρείας για το 2012-2013 θα εξοικονομηθούν από 84 έως 300 εκατομμύρια € («αισιόδοξο σενάριο»), οπότε
Ζητείται : Πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει ν΄ απολυθούν τους επόμενους μήνες για να εξαγοραστεί το 100% μιας μικρής ιδιωτικής προβληματικής τράπεζας?
_____________________________________________________________________
Κάθε σωστή απάντηση είναι δεκτή. Δεν επιτρέπονται κανενός είδους βοηθήματα, όπως βίντεο δηλώσεων, προεκλογικά προγράμματα κλπ. Για λόγους απλοποίησης του προβλήματος να μη ληφθούν υπόψη τα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών περιόδου 2008-2011.
Διάρκεια εξέτασης : 24 μήνες...
http://www.radio9.gr/
  
http://www.kerdos.gr/


Πηγές: