Powered By Blogger

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ο χρόνος σας PιέSεΙ ασφυκτικά...


Σε αυτή την εβδομαδιαία ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της εβδομάδας που πέρασε τη μεγαλύτερη είδηση τελικά μας τη φύλαγαν για την Παρασκευή και 13, που ας ελπίσουμε να μη δικαιολογήσει τις προκαταλήψεις για τη σχετική ημερομηνία:
Αιφνίδια διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, και παρότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου των τραπεζών Τ. Νταλάρα τονίζουν πως θα συνεχιστούν προκειμένου «να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος», δεν είναι ξεκάθαρες για την ακριβή ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Επισήμως η διαφωνία υπήρξε για το ύψος του επιτοκίου των ομολόγων, αλλά η Ελλάδα προφανώς δεν πιέζεται να αποδεχθεί απλώς επαχθείς όρους, αλλά η άποψη αναλυτών ότι εκβιάζεται είναι πιο ακριβής. Και όλα αυτά τη στιγμή που το σύνολο του χρέους που αφορά το «κούρεμα» των ομόλογων δεν αφορά σε 200 δις ευρώ (με 100 δις πιθανή απομείωση όπως έντεχνα διέρρεε τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο οικονομικών), αλλά 120 δις, με πραγματικό όφελος 17% του χρέους, ή 60 δις,  αν υπάρξει συμφωνία τελικά. 
Πως μπορεί κανείς να μη σκεφτεί ότι για να μην αποδεχτούν τη συμφωνία ακόμα και οι συνήθως «εύκολοι» έλληνες διαπραγματευτές (με επικεφαλής πρώην τραπεζίτη), λογικά οι όροι της συμφωνίας θα πρέπει να ήταν ιδιαιτέρως σκληροί. Εκτός και αν πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι εκβιασμού της εσωτερικής κοινής γνώμης με την απειλή χρεοκοπίας (όπως έγινε για την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης). Το χειρότερο σενάριο πάντως παραμένει παρόλα αυτά η αποδοχή από μέρους των κομμάτων της κυβέρνησης η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο και όχι στο ελληνικό, κάτι που θα επέτρεπε χρήση της δυνατότητας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της δημόσιας περιουσίας του κράτους, ενώ παράλληλα σε περίπτωση πτώχευσης, η Ελλάδα θα έπρεπε να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της σε ευρώ.
Ενώ συμβαίνουν σε μας αυτά, υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας αποφασίστηκε την Παρασκευή από τον  οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Το τριπλό Α χάνει και η Αυστρία από τη S&P, ενώ το πρακτορείο Ansa μετέδωσε ότι ο S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την Ιταλία.
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης(!!!) για μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και περικοπή του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, την ίδια στιγμή στο υπερβολικά πολυπληθές σχήμα για προσωρινή κυβέρνηση έχει προσθέσει και ενενήντα (90) συμβούλους, συνεργάτες και μετακλητούς υπαλλήλους!
Απαντώντας δε σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξήγησε ότι είναι «Προτιμότερο να έχουμε ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές, αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι»,  για να λάβει ως απάντηση ότι «με τις πολιτικές φέρνετε πιο κοντά την προοπτική της χρεοκοπίας… η μεγαλύτερη συνεισφορά σας στη χώρα είναι να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές».
Τώρα το πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι θα τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση  όταν το κυβερνών κόμμα ίδρυσε 41 νέες Γραμματείες σε 20 μήνες (στοιχεία Αυγούστου 2011), συνολικού κόστους πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ είναι γεγονός άξιο απορίας. Παράλληλα συνεχίζονται απρόσκοπτα οι...ακριβοπληρωμένοι διορισμοί: Σε διευθυντική θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΗ με τις "... καθαρές απολαβές του είναι ίδιες με αυτές των λοιπών ανωτάτων στελεχών της Επιχείρησης, δηλαδή  δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ μηνιαίως...», όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση. Μια μέρα μάλιστα μετά την παραίτηση του πρώην  πρωθυπουργού είχε προηγηθεί και δεύτερος διορισμός του ίδιου προσώπου σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή! Με 12% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ευτυχώς που υπάρχουν και οι εξαθλιωμένοι πολίτες να στηρίζουν αγόγγυστα τέτοιους διορισμούς.
Επιπρόσθετα, κεραυνός εν αιθρία έπεσε και η αποκάλυψη ότι το 2011 5,7 εκατομμύρια ευρώ πήραν επιπλέον τα κόμματα της Βουλής ( και τα σχετιζόμενα...ινστιτούτα τους), ενώ οι ηγεσίες τους προσπάθησαν να δικαιολογήσουν αυτή την προκλητική χρηματοδότηση με ανούσιες δηλώσεις. Πρόκειται για συνολική ενίσχυση 54.018.624 ευρώ το 2011 έναντι 48.800.000 το 2010.
Η στήλη τάσσεται αναφανδόν υπέρ της προτεινόμενης οριστικής κατάργησης της χρηματοδότησης των κομματικών στρατών από τον κρατικό προϋπολογισμό (ας στραφούν και τα κόμματα στην «ελεύθερη αγορά» που τόσο λατρεύουν).  Εξάλλου, τα κόμματα στο σύνολό τους ευημερούν και δεν φαίνεται να εξυπηρετούν πια και τόσο τα συμφέροντα του πολίτη-χρηματοδότη που ο ίδιος έχει εξαθλιωθεί. Δεν είναι δυνατόν την στιγμή που η ανεργία όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία έκλεισε στο 18,2% (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ελεύθεροι επαγγελματίες για παράδειγμα ) και 1.480 συμπολίτες μας την ημέρα χάνουν τη δουλειά τους εμείς να χρηματοδοτούμε την αύξηση της επιχορήγησης των κομμάτων!
Βεβαίως έχουμε νέα και για όσους έχουν εφησυχαστεί πως η εφεδρεία πέρασε και δεν άγγιξε, καθώς επικαλούμαστε τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αρχίζει σε 20 ημέρες η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που θα οδηγήσει σε κατάργηση υπηρεσιών, οργανισμών, θέσεων και θα οδηγήσει σε απολύσεις.
Η αρχή θα γίνει από το «στενό» δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις σύμφωνα με σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα και Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στην... υγειά μας, λοιπόν, για να δανειστούμε και τον τίτλο δημοφιλούς τηλεοπτικού πανηγυριού !

Πηγή: www.berlin-athen.eu/


Πηγή:  http://www.imerisia.gr/


Αναρτήθηκε στο facebook από τον βουλευτή Λ. Αυγενάκη
Πηγές: