Powered By Blogger

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ελλάδα, Quo vadis?

(Ελλάδα, πού πηγαίνεις;)
Tου Ιωάννου

Ο τίτλος δεν έχει σχέση με τον ομότιτλο πίνακα που φιλοτέχνησε ο Ιταλός ζωγράφος του Μπαρόκ Ανιμπάλε Καράτσι το 1602, αλλά είναι ο τίτλος της… ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο Συνέδριο που διοργανώνει το Ιδρυμα Heinrich Boll και το Freie Universitat του Βερολίνου.  Οι πληροφορίες δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση της κριτικής που θ΄ ασκήσει ο εν λόγω πολιτικός προς τους συντάκτες του μνημονίου: «…Ηταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη [ικανοποιητικής προεργασίας] είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση…».
Η επιθετική αυτή τακτική , που στρέφεται και κατά του διαδόχου (στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ) Γ. Παπανδρέου έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου ο επίσης στενός συνεργάτης του κου Σημίτη τωρινός πρωθυπουργός της τρικομματικής συγκυβέρνησης βρίσκεται στο επίκεντρο των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους τραπεζίτες για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων του PSI, όπου από τη μεριά του IIF η δήλωση ήταν τουλάχιστον ασαφής: «Το θέμα είναι πολύπλοκο. Πλησιάζουμε στο θέμα των επιτοκίων αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά μας». Αν αναλογιστεί κανείς πως οι ξένοι κάτοχοι ομολόγων έχουν απέναντι τους πιο εύκολους διαπραγματευτές που θα μπορούσαν ποτέ να ονειρευτούν, τα ανταλλάγματα φαντάζουν εφιαλτικά…
Στο μεταξύ, τα θεμέλια της κυβερνητικής «τρόϊκας» τρίζουν (ξανά για μια ακόμα φορά), μετά και αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για αποστολή της δικογραφίας, που αφορά καταγγελίες περί διόγκωσης του ελληνικού χρέους, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβασθεί στη Βουλή και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα. Από δω είχαμε επισημάνει το θέμα, μετά τις καταγγελίες της κας Γεωργαντά, πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, (Βλ. και ανάρτηση 16/9/2011: Η προσφυγή στο ΔΝΤ προετοιμάστηκε με παραποιημένα στοιχεία για το έλλειμμα! ).  Στο προσκήνιο μπαίνουν οι αντιδράσεις της ΝΔ που ζητά ν΄ απομακρυνθούν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην σκόπιμη παραποίηση των στατιστικών στοιχείων του ελλείμματος.
Φυσικά, οι σχετικές δηλώσεις για το θέμα, που έρχονται από τον κο Μπεγλίτη είναι … απίστευτες : «Εάν δεν πρόκειται για μία ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μία καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τον λαό μας». Δηλαδή, η δικαιοσύνη όταν προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της , είναι «αφελής» και θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα που οι εθνοπατέρες αγωνίζονται για…να τα προασπίσουν νυχθημερόν!
Σε ποιο ήπιους τόνους οι «πρωταγωνιστές» ΕΛΣΤΑΤ και ο πρώην υπουργός οικονομικών, προσπαθούν να υπερασπιστούν αφενός το ανεξάρτητο της στατιστικής αρχής και αφετέρου την δεινή κατάσταση που επικρατούσε στα οικονομικά της χώρας το 2009.  Το γεγονός όμως ότι σε εκείνα τα  στατιστικά στοιχεία βασίστηκε το πιο καταστροφικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, εγείρει πολλές αμφιβολίες για την αγνότητα των προθέσεων, μετά ειδικά και τη σχετική έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ενώ οι πολίτες δεν μπορούν πια να αντέξουν την αλλεπάλληλη φοροκαταιγίδα μέσω ΔΕΗ και όχι μόνο, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις αποφάσεις που λαμβάνονται είναι τουλάχιστον απογοητευτικά:     Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της προς τους δανειστές της Ελλάδας, ότι οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο θα έχουν μειωθεί κατά 150.000 ως το τέλος του 2015.  Ο υπουργός  Διοικητικής Μεταρρύθμισης προανήγγειλε, «…αξιολόγηση, η οποία θα περιλαμβάνει γραπτά τεστ και προφορικές συνεντεύξεις και η οποία θα εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ…». Το θανάσιμο σπιράλ «απολύσεις-ύφεση - νέες απολύσεις- νέα ύφεση»  σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα φαίνεται χωρίς τέλος, μετά και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων με ή χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων.
Στα καθήκοντα του ΑΣΕΠ , που βαθμιαία μετατρέπεται σε οργανισμός επιλογής προσωπικού για … έξοδο από το Δημόσιο, περιλαμβάνονται και η εποπτεία της πλήρωσης θέσεων κοινωφελούς εργασίας με επίδομα 625 ευρώ/μήνα για 5 μήνες. Δεν υπάρχουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, όπως έχει μείνει στα χαρτιά και ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες που έχει συσταθεί εδώ και μήνες, (προκειμένου να χορηγείται επίδομα ανεργίας τουλάχιστον για 3 μήνες από τη διακοπή του επαγγέλματος), αλλά επί του πρακτέου δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Αυτές οι ενέργειες επείγουν, αλλά τώρα τη δημοσιότητα απασχολούν οι διεργασίες του νέου βαρύτατου δανεισμού που θα καταστήσουν το χρέος «βιώσιμο» και η επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού στην Κόστα Ρίκα για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (!),  ποιος νοιάζεται για το σχεδόν ένα εκατομμύριο ανέργους που μακραίνουν τις ουρές στα συσσίτια των Δήμων και της εκκλησίας;
Αιδώς Αργείοι...



Doorbell:

Το αφοπλιστικό στην αλήθειά του, βραβευμένο με 100.000 δολλάριο βίντεο για την οικονομική κρίση από το Blog "Powerline".

Πηγές: