Διαδηλώτριες στο Νταβός, έξω από το συνεδριακό κτίριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ |
Αναμφισβήτητα το μείζον θέμα των ημερών, όπως έχει προβληθεί από τα περισσότερα δημοσιογραφικά μετερίζια, είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την επιτυχή έκβαση του PSI και τη διασφάλιση της...βιωσιμότητας του χρέους της χώρας (σαν να λέμε βιωσιμότητα της ασθένειας σε κάποιον ασθενή). Όμως εκτός από τα προσκηνιακές διαβουλεύσεις, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα non-paper που δημοσίευσαν πρόσφατα οι Financial Times και περιέχει όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και είναι ενδεικτικά για τους άξονες που θ΄ ακολουθηθούν στη σύνταξη του νέου Μνημονίου (προκειμένου να ληφθεί η νέα δόση).
Εκεί διαβάζουμε (το πλήρες κείμενο στ΄ αγγλικά επισυνάπτεται στο τέλος) :
«...Για να βελτιωθεί η συμμόρφωση στο 2ο πρόγραμμα, το νέο μνημόνιο συμφωνίας θα πρέπει να περιέχει δύο καινοτόμα θεσμικά στοιχεία σχετικά με τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί...
1. Απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους
... Η δέσμευση αυτή πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένη από την Βουλή των Ελλήνων. Τα έσοδα του κράτους πρέπει πρώτα απ’ όλα να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους, μόνο το υπόλοιπο των εσόδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των πρωτογενών δαπανών... Σε περίπτωση που μια μελλοντική δόση δεν εκταμιεύεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με πτώχευση, αλλά αντίθετα θα πρέπει να δεχθεί περεταίρω περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες ως τη μόνη δυνατή συνέπεια οποιασδήποτε μη εκταμίευσης.
2. Μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας του προϋπολογισμού
... Πρέπει να ορισθεί επίτροπος επί του προϋπολογισμού από το Eurogroup με το καθήκον να μεριμνά για τον έλεγχο των Προϋπολογισμών... Ο Επίτροπος θα έχει ευρείες αρμοδιότητες εποπτείας των δημόσιων δαπανών και των αποφάσεων του προϋπολογισμού καθώς και το δικαίωμα να ασκήσει veto ενάντια σε αποφάσεις του προϋπολογισμού που δεν συνάδουν με τους καθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους και τον κανόνα που δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.» Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο νέος μηχανισμός επιτήρησης είναι πλήρως ενσωματωμένος στο Εθνικό Δίκαιο, κατά προτίμηση μέσω μιας συνταγματικής τροποποίησης.»
Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και το «νυν υπερ πάντων οι τραπεζίτες-δανειστές» γίνονται εδώ σαφέστατοι όροι με σχεδόν βέβαιο αποτέλεσμα τη χρεοκοπία, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι από την Αυστρία και από τον οίκο Fitch, για να μην αναφέρουμε και τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών με την ίδια άποψη πάνω στο θέμα.
Αν υπήρχε κάποια αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών, έπειτα από αυτό το κείμενο όλα φαίνονται πια ξεκάθαρα σε σχέση με το πακέτο μέτρων που έχει απαιτήσει η Τρόικα :
Ø Μείωση κατώτατου μισθού και κατάργηση 13ου-14ου στον ιδιωτικό τομέα με παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%.
Ø Απελευθέρωση απολύσεων και μειώσεων μισθών στις τράπεζες
Ø Αποκρατικοποιήσεις άμεσα 2-3 ΔΕΚΟ μέσα στο α΄εξάμηνο του 2012
Ø Εισπρακτικά μέτρα 2,2 δις για την κάλυψη των αποκλίσεων του 2011
Ø Απολύσεις στο δημόσιο 150.000 ατόμων έως το 2015
Ø Ως προς τα φορολογικά: αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25%, κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, επιτάχυνση εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων.
Ø Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Ø Μείωση των δαπανών υγείας και επέκταση του αριθμού των αντιγράφων φαρμάκων.
Ø Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μετοχές άνευ ψήφου. (Δηλαδή, θα αναλάβουμε τα δάνεια του PSI , προκειμένου οι τραπεζίτες να κρατήσουν τον έλεγχο των πτωχευμένων τραπεζών τους!)
Οι απαιτήσεις αυτές έρχονται παράλληλα με την ανακοίνωση από τη Eurostat των ποσοστών ανεργίας στην ΕΕ που για τη χώρα μας έκλεισε στο 19,2% το 2011 ή 960.000 άτομα(!).
Αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σε 2 χρόνια ανακτήσαμε το 50% της ανταγωνιστικότητας που χάσαμε στη δεκαετία 2000-2009, μια πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ επεσήμανε πως η ως τώρα μείωση του μισθολογικού κόστους, επιδείνωσε την ύφεση τροφοδοτώντας την ανεργία, γιατί κανείς εργοδότης δεν σκέφτεται να προσλάβει ακόμα και «φτηνούς» εργαζόμενους όταν δεν έχει που να διαθέσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι αγρότες της Βοιωτίας που μοίρασαν δωρεάν κηπευτικά στο Σύνταγμα στο συγκεντρωμένο πλήθος που θύμιζε εικόνες κατοχής.
Ταυτόχρονα, στην ήδη απελπιστικά υφεσιακή ελληνική πραγματικότητα οι...πάνσοφοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν αύξηση των τιμών των διοδίων -από 5 έως 10 λεπτά- παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του Υπουργείου Υποδομών περί συμφωνίας με τις εταιρείες για μείωση του αντιτίμου. Η αιτιολογία των νέων ανατιμήσεων, σύμφωνα με τον Γ. Μαγκριώτη υφυπουργό υποδομών μεταφέρων και δικτύων ήταν...να τηρήσει το δημόσιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των κατασκευαστών, που δεν χρηματοδοτούνται πια από τις τράπεζες!!!
Το πιο εξοργιστικό ωστόσο, και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισαν οι βουλευτές το πρώτο Μνημόνιο (και τα πάσα πιθανότητα την επικείμενη επικύρωση και του δεύτερου) είναι αναμφισβήτητα η αφοπλιστική δήλωση του Μ. Χρυσοχοϊδη ότι «Δε διάβασα το μνημόνιο εκείνη την εποχή, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις!!!..».
Φυσικά, άλλοι που δήλωναν την ίδια εποχή πως «...το Μνημόνιο είναι ευκαιρία και ευτυχία για τον τόπο»(!!!) δε σημαίνει πως το είχαν διαβάσει ή έστω κατανοήσει την κόλαση που θα επέφερε.
Και σε αυτή την «χαρούμενη ατμόσφαιρα», η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να υποβάλλει προγράμματα για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων για τους νέο-αστέγους που αυξάνονται ραγδαία και στεγάζονται αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε στάδια, γιατί απλά δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη...
Αντί επιλόγου σήμερα, οι στίχοι του Β. Παπακωνσταντίνου:
«...Τούτος ο χειμώνας έχει πέσει βαρύς, το σκάνε και οι μέρες νωρίς...Μία U.S.A. δύο ευρωπαίοι, τρεις και την κακή μας μέρα,...άνοιξε να πάρω αέρα...»
Ανεργία στην ΕΕ των 27, Δεκ. 2011 |
To Non paper της Συνόδου Κορυφής Εικόνες κατοχής στο Σύνταγμα με τη δωρεάν διανομή αγροτικών προϊόντων Συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες 30/1/2012 |
Χρυσοχοΐδης: "Δεν διάβασα το μνημόνιο!"
Πηγές: