Powered By Blogger

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κροίσοι: Ποιά κρίση ;


Χαμόγελα στο Eurogroup (www.ethnos.gr)

Μετά από 13 ώρες σκληρών (ως...συνήθως) διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών , υπογράφηκε προχτές η συμφωνία για το PSI (η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων), η οποία αφορά σε ομόλογα συνολικής απομείωσης 107 δις (σύμφωνα με το IIF). Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια πρόταση για το PSI και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου.
Οι πιστωτές θα λάβουν νέους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους για το 31,5% της αρχικής αξίας, βραχυπρόθεσμους τίτλους που θα εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 15% και το υπόλοιπο 53,5% της αρχικής αξίας θα απολεσθεί.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που υποστήριξαν το εγχείρημα, μετά το Eurogroup βιάστηκαν να εκφέρουν επινίκιους:
O πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, για να συμπληρωθεί από τον κο Βενιζέλο ότι «...φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει...». Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως μετά την θετική αυτή απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές...
Τόσο το Eurogroup όσο και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η συμφωνία χαιρετήθηκε ιδιαιτέρως θετικά για την «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος στην έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε ότι σ΄ αντιδιαστολή με τις χώρες του Νότου «Αποφύγαμε την καταστροφή», δείχνοντας ξεκάθαρα προς την Ελλάδα. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε τη μείωση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις στο 25% έναντι 32% του σοσιαλιστή Φ. Ολάντ, και όλα δείχνουν πως η συνέργεια με τους γερμανούς θα του στερήσει μια ακόμα θητεία.
Στα καθ΄ ημάς τώρα,   το πρώτο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης σημασίας είναι η άρνηση τελικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμμετάσχει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης.  Σε αυτό το κλίμα το χρηματιστήριο στην Αθήνα δεν συμμερίστηκε τους πανηγυρισμούς των πολιτικών αρχηγών και βούλιαξε για μια ακόμα φορά, σημειώνοντας πτώση -3,74%.
Επιπροσθέτως μια απόρρητη έκθεση της Τρόϊκα από τους Financial Times αναφέρει πως αν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας επιδεινωθεί και δεν προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε το ποσοστό του ελληνικού χρέους έως το 2020 θα ανέλθει στο 160% του ΑΕΠ (αντί για 129% ) και τότε πιθανότατα θ΄ απαιτηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης.
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, ακόμα και υπό το βασικό σενάριο η χώρα θα χρειαστεί, επιπλέον 50 δισ. ευρώ (πέραν των 130 δις. ευρώ του νέου δανείου) έως το τέλος της δεκαετίας. Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα σταματήσει να συρρικνώνεται το επόμενο έτος και θα επιστρέψει σε ανάπτυξη 2,3% το 2014...
Προς το παρόν το σίγουρο είναι, όπως δήλωσε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν  ότι «...Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου».
Επιπρόσθετα, η ευρωζώνη αποφάσισε τη σύσταση δεσμευμένου λογαριασμού όπου θα κατατίθεται τμήμα των ποσών που δανείζονται στην Ελλάδα και θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του Eurogroup. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι η Ελλάδα θα εγγράψει στο Σύνταγμά της ρήτρα η οποία θα εγγυάται ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της θα αποτελεί προτεραιότητα (!!!)
Αδιαμφισβήτητα, το σημαντικότερο στοιχείο είναι για το τι θα φέρει η νέα συμφωνία για τους πολίτες, από τα ακόλουθα μέτρα, για 2,5  εκατ. Εργαζομένους και 1,5 εκατ. Συνταξιούχους που κατατίθενται  σύντομα για ψήφιση στη Βουλή ως τις 29 Φεβρουαρίου:
-         Μείωση κύριων συντάξεων κατά 12% και από 10% - 20% στις επικουρικές, και με παράλληλη συνένωση των ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση, οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, σε ένα ενιαίο επικουρικό Ταμείο.
-         Χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων με νέα εισοδηματικά κριτήρια
-         ‘Αρση της μονιμότητας σε τράπεζες και 83 ΔΕΚΟ και ένταξη της κατάργησής της για όλο το δημόσιο στο νέο Σύνταγμα
Επειδή βιώνουμε εποχές που οδηγούν μα βεβαιότητα στο τέλος του σκηνικού οικονομικής εσχατολογίας, δεν θα διαλέξουμε να συμμετάσχουμε. Αντ΄ αυτού θα παραθέσουμε 3 πολύ σημαντικές ειδήσεις, της βδομάδας που πέρασε και που έχουν ένα σημαντικό ειδικό βάρος. Τα συμπεράσματα δικά σας:
1)    Το πρώτο Μνημόνιο κρίθηκε συνταγματικό από την πλήρη Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία δημοσίευσε σήμερα τις αποφάσεις της. Για τις περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδομάτων θερινών διακοπών, δώρων κατ’ επιταγή του μνημονίου, το ΣτΕ τις δικαιολογεί με το σκεπτικό ότι αυτές επιβλήθηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος...
2)    «...Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού, η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα είναι μια ταπεινωτική εξέλιξη για την Ελλάδα..» Προειδοποίηση Σημίτη για προσφυγή στο ΔΝΤ από το βήμα της Βουλής, το 2008.
3)    Ν. Ρουμπίνι, νομπελίστας Οικονομολόγος: Για να επιτύχει ανάπτυξη η Ελλάδα χρειάζεται μια υποτίμηση της οικονομίας της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Για να γίνει αυτό υπάρχουν θεωρητικά τέσσερις τρόποι:
                                i.      Ο πρώτος είναι μήπως εκ θαύματος το ευρώ υποτιμηθεί κατά 30% έναντι του δολαρίου.
                              ii.      Ο δεύτερος είναι ο δρόμος των δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ακόμα και στη Γερμανία έκαναν 10 χρόνια για να αποδώσουν.
                            iii.      Ο τρίτος είναι η εσωτερική υποτίμηση, που ήδη επιχειρείται στην Ελλάδα και έχει προκαλέσει καταστροφική  ύφεση.
                           iv.      Ο τέταρτος, [τον οποίο προτείνει], είναι και έξοδος της χώρας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ρουμπίνι, χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι λιτότητα. Δίχως ανάπτυξη ούτε το χρέος ούτε κανένας άλλο μέγεθος της οικονομίας είναι βιώσιμο..."


 Δηλώσεις Ε. Βενιζέλου μετά το Eurogroup


Εικόνες ντροπής στην ουρά για τα προνοιακά επιδόματα...


Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας η απόφαση του... από newsview


Max Keiser, οικονομολόγος:
«Τοξικό χρέος που συσσωρεύτηκε στις τράπεζες ανά τον κόσμο, μπήκε στον ισολογισμό της Ελλάδας και η κυβέρνηση θέλει να πληρώσει ο λαός.  Το χρέος στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΞΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!...»


www.tanea.gr

Πηγές:
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=178728