Powered By Blogger

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

O Καλός, ο κακός και ο... αρνητής!*


Ενώ διανύουμε μόλις τις πρώτες σαράντα μέρες της νέας χρονιάς, τα στοιχεία για την ανεργία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αμείλικτα:  Νέο άλμα του ποσοστού της ανεργίας στο 20,9% σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2011, από 13,9% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2010, και από 18,2% τον Οκτώβριο του 2011, με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει πλέον τους 1.029.587 , ήτοι 5.000 άνεργοι τη μέρα!
Κι ενώ αυτό είναι ένα από τα πραγματικά δυσεπίλυτα προβλήματα της χώρας, τα προτεινόμενα μέτρα που έρχονται ως προϋπόθεση για την προέγκριση της νέας δανειοδότησης της- και όπως δείχνουν τα φαινόμενα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν αντιμετώπισαν κανενός είδος ενδοιασμού επί της ουσίας για να τ΄ αποδεχτούν- θα κάνουν ζοφερότερο το εργασιακό τοπίο:
·       Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού (κατά 32% για τους νέους κάτω των 25), με τελική διαμόρφωση στα 489 καθαρά (και 440 καθαρά αντίστοιχα για τους νέους!). Αντίστοιχη μείωση στο επίδομα ανεργίας που δεν θα ξεπερνά τα 330 €.
·       Η μετενέργεια (η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων δηλαδή) θα ισχύσει για 3 μήνες και μετά επιχειρησιακές συμβάσεις.
·       Μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις, με το επικρατέστερο σενάριο να μιλά για 15%.
·       Ένταξη εκ νέου σε εφεδρεία 15.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2012 και απόλυση τους σ΄ ένα χρόνο (η αρχή για την οριστική απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, με την αρχή να γίνεται στους Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας). Παράλληλα άρση της μονιμότητας υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες (ένα σωρό δις τους εξασφαλίζουμε, δεν θα ήταν δυνατόν να μην τις «απαλλάξουμε» από το εργασιακό κόστος...)
·       Κατάργηση ευνοϊκού καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ για νησιά, περικοπές 1,1 δις από φαρμακευτικές δαπάνες.
·       Κοινωνικά επιδόματα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% (τα ταμεία θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του PSI).
·       Από τον Ιούνιο του 2012 πρόσθετα μέτρα 11 δις € (σε κοινωνικά επιδόματα, απολύσεις ένστολων, ιατρών ΕΣΥ, περικοπές ειδικών μισθολογίων, μείωση ωρομίσθιων/ αναπληρωτών εκπαιδευτικών, συμβασιούχων, εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές ).
Το πλήρες μεταφρασμένο κείμενο του προσχεδίου για το νέο μνημόνιο (μπορείτε να το κατεβάσετε από δω), προβλέπει στη σελίδα 32 «..Τα μέτρα θα δώσουν τη δυνατότητα για μια πτώση του κενού στο επίπεδο του ελάχιστου μισθού σε σχέση με ομότιμους (Πορτογαλία, Τουρκία, Κεντρική και Νότιο-Ανατολική Ευρώπη)...»   Επίσης, ρητά αναφέρεται στην επόμενη  σελίδα «αναστολή του 13ου και 14ου μισθού για το 2012-13...».
Στο τραπέζι της προκρούστειας δανειστικής λογικής και τα δώρα λοιπόν και ας δήλωσαν πως διαφωνούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, πράγμα που διέψευσε και το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώνοντας πως «...Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος  [που]...συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.»
Έτσι ακολούθησε η επίσκεψη του έλληνα υπουργού οικονομικών στο Eurogroup, για το οποίο ο ολλανδός υπουργός δήλωσε πως «Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να δούμε πρώτα την έκθεση της τρόικα: Ένα ναι ή ένα όχι, στο αν η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με όλες τις απαιτούμενες δράσεις για την έγκριση του δεύτερου δανειακού προγράμματος», δηλαδή αν η συμφωνία των «εύκολων» πολιτικών αρχηγών ψηφιστεί και από τη Βουλή το Σαββατοκύριακο με τη διαδικασία του επείγοντος. 
Κάτι που δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολο, καθώς βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα αντιλαμβανόμενοι πως το νέο μνημόνιο θα είναι και για τη χώρα αλλά και για την πολιτική τους καριέρα ταφόπλακα, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να το καταψηφίσουν. Ήδη την παραίτησή του από υφυπουργός Εργασίας παρέδωσε ο Γ. Κουτσούκος, επισημαίνοντας ότι «...Οι δανειστές μας αγνόησαν τα επιχειρήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών και με τρόπο εντελώς εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό επέβαλλαν μέτρα που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο...».  Η ειλικρίνεια είναι πάντα αποδεκτή, αν και θα ήταν επωφελέστερη από το περασμένο καλοκαίρι.
Και ο γραμματέας συνδικαλισμού της ΝΔ Γ. Μανώλης που υπέβαλε την παραίτησή του, απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά είπε: "Έκανε μεγάλο λάθος μετά από δύο χρόνια σωστής στάσης να υπογράψει τα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό την ελληνική κοινωνία".
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σχετική επιστολή απέστειλαν 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους 3 πολιτικούς αρχηγούς  προκειμένου να λάβουν μέριμνα για μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Την ανάγκη ενός αναπτυξιακού συμφώνου για την Ευρώπη διατύπωσε και o Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal και προέβλεψε πως «σε πέντε χρόνια από σήμερα, η Ευρώπη δεν θα είναι ωραίο μέρος για να ζει κανείς, εάν δεν έχουμε σήμερα λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξής μας, γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα ανάλογο σύμφωνο συνοδευτικό προς το δημοσιονομικό...»
Η αλήθεια είναι ότι ειδικά εμείς, δεν θέλουμε να ζούμε σε Ευρώπη τέτοιου είδους. Ονειρευτήκαμε εδώ και δεκαετίες την «Ευρώπη των λαών» και όχι την «Ευρώπη των Τραπεζών».
Είναι καιρός οι λαοί, με πρώτο τον ελληνικό που αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, να διατρανώσουν τη θέλησή τους για μια τέτοια αλλαγή...

* (Θεωρώντας ότι απευθυνόμαστε σε σκεπτόμενους  με humor αναγνώστες της Blog-όσφαιρας, δεν θα επεξηγήσουμε την παράφραση του τίτλου του western του Sergio Leone ;-)






Δηλώσεις του Α. Σαμαρά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό





Δηλώσεις του Γ.Καρατζαφέρη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό






Σελίδες 32 & 33 από το νέο Μνημόνιο



Πηγές:
Μεταφρασμένο το Νέο Μνημόνιο: