Πηγή: http://www.antinews.gr/
Η επικαιρότητα μας αναγκάζει να λοξοδρομήσουμε λιγάκι από τα καθιερωμένα θέματα που συνήθως μας αφορούν ως πρώην Συμβασιούχους και να σταθούμε στην πιό σημαντική είδηση (ίσως όχι μόνο της μέρας αλλά ακόμα και του έτους όπως μάλλον θ΄ αποδειχθεί από τις εξελίξεις).
Είναι πια γενικά παραδεκτό ότι η ανάγκη για τα «πακέτα μέτρων», έκτακτων και τακτικών εισφορών επί δικαίων και αδίκων, το πογκρόμ κατά των υπαλλήλων του δημοσίου μέσω της εργασιακής εφεδρείας (που χτύπησε και την πόρτα της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., όπως εξάλλου 150 άλλων φορέων) και οι 820.000 επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα, ΔΕΝ θα συνέβαιναν ποτέ, αν δεν προσφεύγαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Βεβαίως, ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ Dominique Gaston André Strauss-Kahn είχε πει κατά το παρελθόν ότι «...κλείσαμε το θέμα σε δεκαπέντε μέρες (!!!) [της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ] διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια (!!!) Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολύ νωρίς τηλέφωνο, από το μήνα Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2009, λέγοντας μου ότι χρειαζόμαστε βοήθεια..»
Ελάχιστες μέρες¸ λοιπόν, μετά τις εκλογές του 2009 έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση η προσφυγή στο ΔΝΤ (που σημειωτέον ήταν γνωστό πως η παρέμβαση του θα είχε όλες τις τωρινές συνέπειες για όποια χώρα «βοηθούσε» , όπως εξαθλίωση του λαού, απολύσεις και στο δημόσιο τομέα κλπ). Πρώτα από όλα όμως το δημοσιονομικό έλλειμμα έπρεπε να φανεί γιγάντιο και από «αξιόπιστους» εξωτερικούς οργανισμούς ώστε να είναι μια λογική αναγκαιότητα η προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα κατήγγειλε στα ΜΜΕ η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ζωή Γεωργαντά, «Το έλλειμμα του '09 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%...Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat...».
Παρά τις αρνήσεις του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ , η κ. Γεωργαντά ακόμα και με που είχε αποστείλει έγγραφο από τον περασμένο Απρίλιο στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής. Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή (που είχε συσταθεί από τη Βουλή) δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Αρχή είχε μετατραπεί σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της. Σ' αυτή την επιστολή η κ. Γεωργαντά δήλωσε πως ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση, αν και φίλη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και ψηφοφόρος του κινήματος.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χτες στη Βουλή πως παύονται από τα καθήκοντα τους πέντε μέλη της επιτροπής της ΕΛΣΤΑΤ και μένει μόνο ο πρόεδρος (προσωπικός φίλος και επιλογή του Γ. Παπακωνσταντίνου και κατά τα δημοσιεύματα μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ για 20 χρόνια !!! )
Αν όλα αυτά είναι αλήθεια και όλα τα επώδυνα μέτρα βασίστηκαν σε παραποιημένα greek statistics , «είναι κεφαλαιώδες ζήτημα» δήλωσε σε συνέντευξη του σήμερα ο κος Π. Κουκουλόπουλος, υφυπουργός εσωτερικών.
Δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα που ακολουθούν, για να γίνει επιτέλους κατανοητό από ποιους και με ποιο τρόπο οδηγηθήκαμε σε τόσο επώδυνα μέτρα. Και επειδή η γνώση είναι πάντα μια καλή αρχή, τα σχόλια δικά σας...
Πηγές:
Ελευθεροτυπία
Το ΒΗΜΑ
Συνεντεύξεις στο Ράδιο 9
Ζωή Γεωργαντά
Πάρις Κουκουλόπουλος