Powered By Blogger

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοί 151 Φορείς του Δημοσίου μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία

Συντονιστικό Συμβασιούχων
Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.



Στα πλαίσια της αναζήτησης νέων κατώτατων ορίων εξαθλίωσης σε όσους εξακολουθούν ακόμα να ανήκουν στη ομάδα των εργαζομένων σε αυτή τη χώρα, στη ΔΕΘ η κυβέρνηση όχι μόνο εξήγγειλε την ΆΜΕΣΗ εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, αλλά τη συγκεκριμενοποίησε με σημερινή εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών προς  151 Φορείς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα,
όπου μεταξύ άλλων στη σελίδα 5 με αριθμό 64 διαβάζουμε:
Ηλεκρονική  Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α.) Α.Ε
με αριθμό 93 Κοινωνία της Πληροφορίας
και με αριθμό 150 Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ,
την τριάδα δηλαδή των Εταιρειών που ως τώρα γνωρίζαμε πως θα συγχωνεύονταν  (ή ακόμα χειρότερα διαβεβαιωνόταν το  προσωπικό μέχρι και τη  τελική ψήφιση του νομοσχεδίου πως ΔΕΝ θα συμπεριλαμβανόταν στο σχήμα των τριών (!!!).
Στην εν λόγω εγκύκλιο με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2011 περιγράφεται η διαδικασία της άμεσης υπαγωγής «...του 10% τουλάχιστον του προσωπικού του συνόλου των εργαζομένων του φορέα...» σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, με άμεση προτεραιότητα «...μεταξύ εργαζομένων που έχουν φθάσει σε συντάξιμη ηλικία, έχουν χαμηλά προσόντα (ΥΕ και ΔΕ) ...και μεταξύ εργαζομένων γενικών διοικητικών καθηκόντων, σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξής κοκ...».
Σε όποιον φορέα δε απασχολεί πάνω από 100 άτομα προσωπικό (όπως η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. ) η διαδικασία της αξιολόγησης θα γίνει «...με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων που θα προληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός από τη λήψη της παρούσης και το πόρισμα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών το πολύ...».
Όπως είναι προφανές, το θεατρικό έργο των «συγχωνεύσεων», της δήθεν «εξασφάλισης των δικαιωμάτων του υπηρετούντος προσωπικού» έχει τελειώσει και οι μάσκες βγαίνουν.  Στη χώρα του τζόγου γρήγορες business σε λίγους ιδιώτες, απολύσεις για τους πολλούς, στο όνομα πάντα της ...συλλογικής προσπάθειας να «αποστομώσουμε» τους ξένους και εγχώριους «μπιλιαδόρους» της ρουλέτας !!!
Σαφέστατα οι Συμβασιούχοι (πρώην και νυν) λόγω του ότι είχαμε βιώσει τη λογική του μνημονίου από το 2008 ,  είχαμε επισημάνει και στις συνελεύσεις της Εταιρείας ότι η μη ανάληψη δυναμικών μορφών δράσης θα οδηγούσε τα πράγματα στην κατάσταση που με θλίψη βλέπουμε τώρα. Στηρίξαμε με σθένος όσες αποφάσεις απεργιακών κινητοποιήσεων ορθά πρότεινε το Σωματείο των εργαζομένων, εις πείσμα πολλών που πρότειναν «συνάδελφοι, μην απεργούμε για να μη χάσουμε τα μεροκάματα», αλλά όπως αποδείχτηκε δυστυχώς δεν ήταν αρκετό αυτό. Το ξεκλήρισμα των συμβασιούχοι ήταν απλώς η αρχή, η άμεση εφαρμογή εργασιακής εφεδρείας σε αορίστου χρόνου εργαζόμενους η συνέχεια, ενώ τώρα «αναζητούνται τα κατάλληλα νομικά εργαλεία», προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα απολύσεων ακόμα και μόνιμου προσωπικού .
Η αμείλικτη πραγματικότητα του «ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια» έρχεται να επιβεβαιώσει την εποχή της απόλυτης δίωξης  όσων ακόμα εξακολουθούν να έχουν την ιδιότητα του εργαζόμενου (ευτυχώς για...τη «σωτηρία» της χώρας εμείς από τον περασμένο Αύγουστο περάσαμε στην αντίπερα όχθη της ανεργίας), και μετά από πολλούς μήνες σκληρού αγώνα για την προάσπιση της εργασιακής μας αξιοπρέπειας δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε με το Μολιέρο:
Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι' αυτό που κάνουμε αλλά και γι' αυτό που δεν κάνουμε.
(Ακολουθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία σε 151 Φορείς)
http://www.tovima.gr/files/1/2011/09/12/efedreia12.pdf