Powered By Blogger

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

NO Bell of Peace !

Πηγή: http://new.topontiki.gr/


Θα ξεκινήσουμε ανορθόδοξα- όπως πάντα- την επισκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας με πρώτη βαρύγδουπη όσο και αμφιλεγόμενη είδηση την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην...Ευρωπαϊκή Ένωση (ναι, δεν είναι φάρσα!). Αξίζει να σημειωθεί όπως επεσήμανε και το Reuters, στην απόφαση αυτή υπάρχει το παράδοξο ότι αν και τα πέντε μέλη της επιτροπής επιλέγονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο, η ίδια η Νορβηγία έχει δύο φορές ψηφίσει κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Το οξύμωρο τονίζεται και από τη δήλωση «Το ευρώ δεν είναι καλό για την ειρήνη», που έκανε ο Aμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Κι ενώ η βράβευση θεωρητικά έχει να κάνει με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προώθηση της ειρήνης επί πολλές δεκαετίες, η βράβευση έρχεται σε μια εποχή που έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες και στους επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά με την αντιμετώπιση των «προβληματικών» χωρών της γηραιάς ηπείρου. Συμπτωματικά, η Ισπανία ως άλλος μεγάλος ασθενής της ευρωζώνης σείεται από γιγάντιες διαδηλώσεις καθώς εξαγγέλθηκαν νέα μέτρα ύψους 40 δισεκατομμυρίων € ως αντιστάθμισμα των 100 δις που θα ληφθουν για ανακεφαλαιοποίηση των εκεί τραπεζών.
Η επικεφαλής του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ τη γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η οποία διεξάγεται στο Τόκιο, τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για να θέσει η Ελλάδα υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της. «Ας μην αυταπατώμεθα. Χωρίς ανάπτυξη το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Το μάθημα της ιστορίας είναι ξεκάθαρο: η μείωση του δημόσιου ελλείμματος είναι απίστευτα δύσκολο χωρίς ανάπτυξη. Το υψηλό χρέος, με τη σειρά του, καθιστά δυσκολότερο να υπάρξει ανάπτυξη», επισήμανε στις δηλώσεις της, αν και η Γερμανική πλευρά δια μέσου του Β. Σόϊμπλε δεν φάνηκε να συμμερίζεται αυτή την άποψη. Ωστόσο, το Spiegel αναφέρει πως μια επιμήκυνση θα κόστιζε 30 δις € (το ΔΝΤ την αποτιμά σε περίπου 20) και ως εκ τούτου θα ήταν απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα»» του χρέους ή με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας (βλέπε νέο Μνημόνιο)...
Κι ενώ όλα δείχνουν πως η Γερμανία δεν επιθυμεί να «σκάσει» στα χέρια της η υπόθεση ελληνικό χρέος πριν τις εκλογές,  οι αποδοκιμασίες των παρευρισκόμενων σε προεκλογική συγκέντρωση της Α. Μέρκελ όταν αναφέρθηκε στο θέμα, αποδεικνύει πως η αμφιβολία στο πρόγραμμα που επιβάλλεται τίθεται υπό αμφισβήτηση και εντός της χώρας.
Στο ελληνικό «παράλογο σύμπαν» οι κατ΄ όνομα διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών διακρίνεται από νέους θεατρινισμούς κακής ηθοποιίας , όπου οι «δικοί μας» προσπαθούν να...μας σώσουν από τις παράλογες απαιτήσεις της μονίμως αδηφάγας Τρόικας.  Αρχικά είχαμε δηλώσεις...αόρατων «κύκλων» του Υπ. Οικονομικών (πάντα σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι) ότι ένα κούρεμα του χρέους θα ισοδυναμούσε με έξοδο της χώρας από το ευρώ (ξανά ζούμε μέρες του 2010 πριν το καταστροφικό PSI).
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν η σθεναρή...αντίσταση των υπουργείων Μεταρρύθμισης και Απασχόλησης διαρρέοντας μέτρα όπως απογύμνωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τριετίες και ωριμάνσεις, περικοπή στο μισό της αποζημίωσης απόλυσης και 6ήμερη εργασία με ευελιξία σε ωράρια και απολύσεις (δεν αρκούν προφανώς οι 1.300.000 άνεργοι)...
Το πραγματικό σοκ όμως ακούστηκε όχι από κάποιον σκιώδη τριτοκλασάτο «παράγοντα» κάποιου παραπολιτικού καφενείου, αλλά τον ίδιο τον Α. Σαμαρά που αφοπλιστικά δήλωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής»: «Δεν μπορούμε να υπερχρεωνόμαστε, να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, ενώ κρατάμε υπεράριθμους και ακατάλληλους στο Δημόσιο, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχει εκτοξευθεί η ανεργία. Αυτό το “σπυρί” έπρεπε πια να “σπάσει”. Και το κάνουμε με τον πιο ήπιο τρόπο. Αλλά το κάνουμε».  Άνοιξε, λοιπόν, επίσημα ο δρόμος μέχρι 31/12/12 για τη «διαθεσιμότητα» 15.000 υπαλλήλων με το μισό μισθό για ένα έτος και μετά πέταμα στον «καιάδα» της εξαθλίωσης, όπως προτάσσουν οι δανειστές «μας».
Ο ωμός εκβιασμός με την παράταση της καταβολής της δόσης των 31,5 δις € (την είσπραξη της οποίας παρά τις καταστροφικές θυσίες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ρεαλιστική»(!!! ) έχει ξεπεράσει κάθε όριο: ανακαλύφθηκε νέος...σκελετός στο ντουλάπι με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ καθώς τη μαύρη τρύπα  σχεδόν 1 δις € αυτού το εξ αρχής αποτυχημένου οργανισμού  σχεδιάζεται να την καλύψουν με αναδρομική για το 2012 κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που κάθε άλλο παρά αποκλείσθηκαν. Φυσικά, θα πρέπει να ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έως τις 15/11, αν και αναρωτιέται κανείς τι θα προσέφερε σε μια χώρα όπου από τα 13 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο έχουν εισπραχθεί μόνο...19 εκατομμύρια !!! Στην κατεύθυνση αυτή και η επιστολή προς τον Ε. Βενιζέλο ως υπουργό τότε, από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στις 14/12/11 που ζητά, όχι φυσικά να συνεισφέρουν στα αβάστακτα οικονομικά βάρη της χώρας, αλλά σε μια πιθανή συμφωνία Ελλάδας –Ελβετίας να εξαιρεθούν οι καταθέσεις τους από τη φορολόγηση! Σίγουρα οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι δεν θ΄ αρνηθούν να πουλήσουν τις σάρκες τους για τα νέα 13,5 δις € , όπως κάνουν 3 χρόνια τώρα...
Τουλάχιστον μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειες μας...αναγνωρίστηκαν από τον Π. Τόμσεν του ΔΝΤ που σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ παραδέχτηκε ότι η Τρόικα έκανε λάθη και εξήρε τις προσπάθειες των πολιτών:
«..σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θα κάναμε διαφορετικά αν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο...Θα έπρεπε να είμαστε πιο αποφασισμένοι στην κατεύθυνση όχι της υπερφορολόγησης των Ελλήνων αλλά στη προσπάθεια εξυγίανσης στη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις...».
____________________________________________________  Οι αποδοκιμασίες κατά της Α. Μέρκελ σε προεκλογική συγκέντρωση

Α. Σαμαράς το Μάιο του 2012 εξαγγέλλοντας την...ουτοπία

Συνέντευξη Π. Τόμσεν στο ΣΚΑΪ


Συνέντευξη Από την επιστολή των Εφοπλιστών προς τον Ε. Βενιζέλο
 (Πηγή: http://greki-gr.blogspot.gr  )

 Πηγές: