Powered By Blogger

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ubi concordia, ibi victoria*


Οκτώβριος 2012:  Η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη σε μια ιστορία επιτυχίας...
(πηγή φωτογραφίας: 
http://greki-gr.blogspot.gr/2012/10/blog-post_3334.html#more )
Στο ξεκίνημα αυτού του σχολιασμού για τα τρέχοντα τεκταινόμενα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήταν σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1981 όταν  ο Α. Παπανδέου ορκιζόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, αφού είχε καταγάγει μια ιστορική νίκη στις εκλογές με ποσοστό 48,07% με προεκλογικά γνώριμα όσο και επίκαιρα συνθήματα όπως "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" και «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο».  Ήταν η έναρξη μιας μακράς πορείας ενός ελπιδοφόρου κόμματος που ξεκίνησε ως αίτημα ενός ολόκληρου λαού, σφάγισε τη μοίρα της χώρας επί 3 δεκαετίες αλλά τα ιμάτιά του μοιράστηκαν από τους επιγόνους (φυσικούς και θετούς).
Είναι, λοιπόν, επίκαιρο το πρώτο σύνθημα καθώς η εθνική μας ταυτότητα πλήττεται βίαια (όπως και η νοημοσύνη μας άλλωστε) από την ετερόφωτη συγκυβέρνηση που δε χάνει ευκαιρία να διατείνεται ότι «θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των δανειστών», ή ότι «ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη» και φυσικά - όπως σε κάθε χαοτική κατάσταση σε συμφωνία πάντα με το Δόγμα της «θεραπείας» του σοκ που υφιστάμεθα- οι αυτόκλητοι θεματοφύλακες της εθνικής μας υπόστασης δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν.
Από το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Η. Παναγιώταρο  ακούσαμε σε συνέντευξή του στο BBC μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό πως συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά κανείς δεν είχε ομολογήσει δημόσια: "Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη -ακόμα κι αν δεν αρέσει σε κανέναν- να δώσει μάχη: Ένα νέου τύπου εμφύλιο πόλεμο...". Πριν συμπεράνει κανείς βιαστικά πως πρόκειται για ευσεβείς πόθους της εν λόγω (προσφάτως και κοινοβουλευτικής) παράταξης αξίζει να σταθούμε στην ουσία αυτής της δήλωσης, αν ισχύει δηλαδή και ποιοί είναι οι γενεσιουργοί παράγοντες.
Αν δεχτούμε πως η μεγαλύτερη βία είναι η φτώχεια, προφανώς εδώ και τρία χρόνια  το 90% των πολιτών δέχεται καθημερινά βίαια ανελέητα χτυπήματα με ανύπαρκτη υγεία, παιδεία, άγρια υπέρ τραπεζών φορολόγηση, επανειλημμένα οικονομικά μέτρα κατά συρροή, πρωτοφανή ανεργία και εξαθλίωση που δεν έχει ξαναυπάρξει σε χώρα του δυτικού «πολιτισμένου» κόσμου και δη του Ευρωπαϊκού. Πέρα από όλα αυτά που είναι γνωστά ως βίωμα όλων μας από το 2009 έως σήμερα, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος που παραβλέπουμε συχνά για το ξεκίνημα της εμφύλιας σύρραξης.
Η παράμετρος αυτή είναι η αέναη προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων που διαδέχτηκαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ  στο τιμόνι της χώρας, κάθε φορά που εμφανιζόταν η αντίδραση μιας μερίδας της κοινωνίας που πληττόταν από κάποια μέτρα, να τη στοχοποιούν επιδιώκοντας (και επιτυγχάνοντας συχνά) την κοινωνική κατακραυγή εναντίον της. Αυτή την τεχνική της «σαλαμοποίησης» του κοινωνικού ιστού, η αλλιώς «διαίρει και βασίλευε», την εφάρμοσαν παλαιότερα εναντίον των αγροτών όταν έκλειναν τα Τέμπη, εναντίον των φορτηγατζήδων και οδηγών ταξί από τον «πρώην Πασοκ» Γ. Ραγκούση, στην άρνησή τους να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των Τροικανών για απελευθέρωση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων και μάλιστα 1,5 χρόνο πριν από το συμφωνηθέν χρονικό όριο.  Ακολούθως, για μια ακόμα κοινωνική ομάδα, αυτή τη φορά τους μονίμως «τεμπέληδες» και «καλοπληρωμένους» δημόσιους υπαλλήλους η κατάργηση 2 μισθών ετησίως και η συνολική μείωση τουλάχιστον κατά 40% των αποδοχών τους, έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από την υπόλοιπη κοινωνία. Τι κι αν από τότε που στερήθηκε η αγορά αυτούς τους 2 μισθούς, (το 2009) ως το 2011 έκλεισαν 486.000 εταιρείες (ελεύθεροι επαγγελματίες, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες), ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2012 έκλεισαν 56.664. Αρκεί που «ψόφησε η κατσίκα του (ανεπιθύμητου) γείτονα»...
Αφού το κόλπο έπιανε κάθε φορά, στοχοποιήθηκαν με τη σειρά τους, οι εργαζόμενοι με Stage , οι Συμβασιούχοι («καλά να πάθουν αφού...μπήκαν εκτός ΑΣΕΠ!») και ο μακρύς κατάλογος πέρασε και από το στόμα του Θ. Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» για να δοθεί και μια συλλογική ενοχή προκειμένου να νοιώσουμε τύψεις ως λαός και να είμαστε περισσότερο έτοιμοι να πέσουμε γονυπετείς αναμένοντας το  αλύπητο μαστίγωμα  από τις Τρόικες «εσωτερικού και εξωτερικού».
Κάπως αργά αντιληφθήκαμε πως όταν έπεσε το ικανοποιητικό «οχυρό» του μισθολογικού επιπέδου στο δημόσιο τομέα, λύθηκαν τα σκυλιά στο κατόπι του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα κατασπαράζοντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου, με απολύσεις κοντά στο 1,5 εκατομμύριο, χωρίς ασφάλιση, με ελάχιστες αποζημιώσεις και φυσικά έναν κατώτατο μισθό συμβολικό και όχι ικανό να επιβιώσει κανείς, έστω και χωρίς αξιοπρέπεια.  Η σαλαμοποίηση έκανε πάλι το θαύμα της ώστε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να δηλώσει στους Financial Times: 'Έχουμε συμφωνήσει πλήρως, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και αυτό που απομένει είναι ένας συμβιβασμός στα εργασιακά και στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων'' . Αν δεν καταλάβατε, ο...συμβιβασμός στα εργασιακά έχει να κάνει με νέο κατώτατο μισθό και τις αποζημιώσεις απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με την απευθείας «διαθεσιμότητα» (απόλυση) 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τις 31/12/2012.
Τελευταίο, αλλά όχι υποδεέστερο παράδειγμα διασποράς εμφυλιοπολεμικού κλίματος στην κοινωνία αποτέλεσε η υπόθεση των μεταναστών, αρχικά όχι από κάποιους «ακραίους πατριώτες», αλλά από πρωτοκλασάτους πολιτικούς άνδρες των δύο κυβερνητικών εταίρων:  Ήταν ο πρώην υπουργός  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (;- )  και νυν συγγραφέας Α. Λοβέρδος που έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα», λες και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ανασφάλιστοι Έλληνες δεν θ΄ αποτελέσουν το ίδιο, αφού κανείς δεν τους προσφέρει πια ούτε γεννόσημη ασπιρίνη δωρεάν... Τη σκυτάλη πήρε προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός που υποσχέθηκε ότι "θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας" από τους λαθρο-μετανάστες. Το βασικό λιθαράκι στο μένος μερίδας της κοινωνίας κατά των μεταναστών είχε μπει, με την αζημίωτη στήριξη των φωνασκόντων μέσων μαζικής ενημέρωσης και την συνέχιση του «έργου» από όσους ξέρουν να εκτιμούν πως οι μετανάστες είναι λαθραίοι, επικίνδυνοι «υπάνθρωποι» .
Στη μακρά λίστα των «μάγων» της κατασκευής ενόχων θα ταν παράλειψη να μη αναφέρουμε τον Γ. Παπανδρέου που διαλαλούσε στα πέρατα της οικουμένης ότι είμαστε ο λαός της διαφθοράς και της Α. Μέρκελ που επί μήνες άφηνε να πλανάται η εντύπωση πως θα αποπεμφθούμε από τη «χριστή» ευρωζώνη ως ακατάλληλοι, κάτι που επεσήμανε με καυστικό τρόπο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Π. Στάινμπρουκ, για να συνεχίσει λέγοντας ότι κανείς από τους γερμανούς προκατόχους της δεν θα επέτρεπε την κακομεταχείριση ενός ευρωπαίου γείτονα.
Γιατί όλα αυτά? Μα ήταν εντελώς απαραίτητα, αφού από το 2008 έως σήμερα οι τράπεζες έλαβαν διαδοχικά πακέτα στήριξης σε ρευστό και κρατικές εγγυήσεις οι οποίες επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο. Συγκεκριμένα με τον Ν.3723/2008 δόθηκαν στις τράπεζες 15 δις ευρώ ενώ επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, με Υπουργούς Οικονομικών τους Γ. Παπακωσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο, με τους νόμους 3845/2010, 3672/2010, 3695/2011, 4031/2011 κλπ, έχουν διοχετευθεί στις Τράπεζες περίπου 140 δισ. ευρώ, ενώ επίκειται προσεχώς η λήψη από αυτές με τη μορφή ρευστού συνολικού ποσού πάνω από 25 δις ευρώ από την επόμενη δόση του δανείου της χώρας.
Έγινε αντιληπτό τελικά πως πάντα κάθε μεγάλη εκκαθαριστική «επιχείρηση» για να επιτευχθεί από τους εκτελεστικούς παράγοντες χρειάζεται για μια ισχυρή δόση αντιπερισπασμού και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, «Δεξιοί εναντίων Αριστερών», «Δημόσιοι εναντίων Ιδιωτικών», «άνεργοι εναντίων κατά όσων έχουν ακόμα εργασία», «Έλληνες πατριώτες κατά  λαθρομεταναστών» και ό,τι άλλο φανταστούμε, αφού είναι το καταλληλότερο για αυτή τη δουλειά.
Σχετικά ο δημοσιογράφος Γ. Τράγκας σε τηλεοπτική εκπομπή του εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανέκαθεν οι ξένοι παράγοντες σε κάθε χώρα με εσωτερικά προβλήματα σπρώχνουν τους λαούς προς διχαστική συμπεριφορά και στο τέλος τραβιέται το χαλί από κάτω  τους με αποτελέσματα εθνικές τραγωδίες για όλους.  
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού...
 *( όπου ενότητα, εκεί νίκη)
_____________________________________________________________  A. Παπανδρέου πρωθυπουργός Συνέντευξη Παναγιώταρου στο BBC

Σύγκρουση Μέρκελ - Στάινμπρουκ


Πηγές: