Powered By Blogger

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

(Κ)Άγκελα παντού!*


Εικόνα από www.enet.gr

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στο τέλος τη εβδομάδας που πέρασε ήταν κρίσιμης σημασίας, επειδή ασχολήθηκε με το θέμα του χρέους της ζώνης του ευρώ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η συνάντηση αυτή διήρκεσε από τις οκτώ το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί για να καταλήξει στο τέλος στην απόφαση 17 κρατών της ευρωζώνης να δεσμεύονται μεταξύ τους για μια νέα συμφωνία. Για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, μπορούν να προστεθούν στα 17, και υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν εκφράσει την επιθυμία αυτή, αφού συζητήσουν και με τα νομοθετικά τους όργανα και με τους θεσμούς εξουσίας της χώρας τους.
Στην έλλειψη ομοφωνίας από τους «27» (λόγω Βρετανίας) για την αλλαγή των Συνθηκών, που θα προβλέπουν αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος, λίγες ώρες μετά το τέλος των μαραθώνιων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες. Μετά από 10 σχεδόν ώρες διαβουλεύσεων, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν έφερε τα αποτελέσματα που όλοι ανέμεναν, κυρίως λόγω της άρνησης της Βρετανίας να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας  Ντέιβιντ Κάμερον, επέλεξε να εξαιρεθεί από το σχέδιο για μια δημοσιονομική ένωση, επειδή δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου κάτι τέτοιο.
Μια νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη που επιβάλλει σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκχωρεί υπερεξουσίες στην Κομισιόν προέκυψε από την διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Ο γαλλογερμανικός άξονας προωθεί μια πιο στενή δημοσιονομική ένωση με στόχο την διάσωση του ευρώ, στην οικοδόμηση της οποίας συναινούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην της Βρετανίας, η οποία επέλεξε τον δρόμο να μη συμμετάσχει.
"Η δυνατότητα για επιπρόσθετη στήριξη από την ΕΚΤ παραμένει αβέβαιη, δεν υπάρχουν αξιόπιστα σχέδια για αποκατάσταση της ανάπτυξης και οι συζητήσεις για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις είναι ατελείς και αβέβαιες. Αυτός δεν είναι ακριβώς ο τρόπος για να εμπνεύσει κανείς εμπιστοσύνη", όπως ανέφερε οικονομικός αναλυτής.
Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που θα συμμετάσχουν στο νέο (γερμανικής κοπής) τοπίο για την Ευρωζώνη, υποχρεώνεται  να υιοθετήσει συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θα υπάρχει ένας αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός, και όσα κράτη βρίσκονται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (άνω του 3%) θα υποβάλουν διαρθρωτικά προγράμματα και νέα μέτρα και παράλληλα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων. Μόνο εάν υπάρχει η αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο δεν θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις αυτές. Η πειθαρχία μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ευρώπης, εμπεριέχει όμως τον κίνδυνο να την ρίξει σε παγίδα μόνιμης ύφεσης.
Κι ενώ στις «αγορές» επικράτησε αισιοδοξία(!), δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για την ελληνική πραγματικότητα  που μοιάζει πιο ζοφερή από ποτέ:
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος εξήγησε ότι θα υπάρξει ένα «δημοσιονομικό συμβόλαιο» με κυριότερο στοιχείο τον δημοσιονομικό κανόνα για ισορροπημένους προϋπολογισμούς, ενώ κατηγορηματικά είπε πως οι εκλογές θα γίνουν αφού η κυβέρνηση του ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί.
Αυτά σημαίνουν πάντως πως απομακρύνεται ο Φεβρουάριος ως μήνας τέλεσης των εκλογών.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σε σύντομο χρόνο θα ληφθούν αποφάσεις για νέα μέτρα με χρονικό ορίζοντα το 2012 εως το 2014 και μάλιστα τόνισε πως αυτά θα τα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση. Σε ερώτηση για το αν το έλλειμμα του 2011 θα καλυφθεί με νέα άμεσα μέτρα, παρενέβη ο Ε. Βενιζέλος που ουσιαστικά έριξε το ''μπαλάκι'' στους πολίτες!
Στο εσωτερικό διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις που γίνονται στην Ελλάδα από τα κόμματα σχετικά με τις αποφάσεις των Βρυξελλών.Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει θετικές τις αποφάσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία λέει «Όχι» στην περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Το τρίτο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση ΛΑΟΣ δια στόματος Κ. Αϊβαλιώτη δήλωσε ότι αυτή η νέα Συνθήκη θα ξεκαθαρίσει τους ευρωπαιολάγνους απ' τους ευρωσκεπτικιστές, και θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Έρχεται «φορτωμένο» φόρους το 2012, από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους με τα βάρη να πέφτουν κατά κύριο λόγο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, που θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου.
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και οι έκτακτες εισφορές (αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος) φέρνουν νέα υπέρμετρα βάρη στις πλάτες των φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν στην Εφορία τουλάχιστον έναν μισθό εντός του επόμενου έτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εισοδηματικές απώλειες είναι κατά πολύ υψηλότερες.
Τα νέα, σκληρά και επώδυνα μέτρα αναμένεται ότι θα ζητήσει η τρόικα, που έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην Αθήνα τη Δευτέρα, στα πλαίσια της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στη χώρα μας, καθώς το έλλειμμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τον προβλεπόμενο στόχο, ενώ οι ελεγκτές θα απειλούν την ελληνική πλευρά με επιστροφή στη δραχμή (!)

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τους δανειστές, έχει ήδη προετοιμάσει έναν κατάλογο επαχθών μέτρων, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, απολύσεις 300.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, καθώς και κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών. Ήδη στον τομέα της εφεδρείας/απόλυσης ο αριθμός των εφέδρων -μέχρι και 8 Δεκεμβρίου- φτάνει τους 7.956 υπαλλήλους και έπεται συνέχεια, παρότι δεκάδες φορείς του Δημοσίου εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν πληροφορίες για την υπαγωγή υπαλλήλων σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Στον ιδιωτικό τομέα τα νέα είναι ότι στο 2011 έχουν βάλει λουκέτο 70.000 επιχειρήσεις και αναμένονται άλλες 50.000, και ταυτόχρονα μία στις τρεις σε λειτουργία οφείλει στο προσωπικό της, κατά μέσο όρο, τρία μηνιάτικα. Η διαπίστωση αυτή είναι εφιαλτική. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις σε σύνολο περίπου 920.000 δεν καταβάλλουν τους μισθούς στην ώρα τους!
Η αδυναμία της κυβέρνησης ν΄ αποτρέψει το σπιράλ «θανάτου» συνεχούς εντεινόμενης ύφεσης αποτιμάται σε πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO όπου καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο «κανένας»,  λέει το 54% των πολιτών.
Αρκεί όμως μόνο η άρνηση αποδοχής του παρόντος πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου που επιχειρούν να μας επιβάλλουν με το ζόρι; Όχι, αν κρίνουμε από την πρόσφατη δήλωση του καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ , Άρι Καζάκου σε συνέντευξη του σε μηνιαίο περιοδικό:
«Tον κατάλογο με τα αιτήματα για τη κατάργηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τον έδωσαν στην Τρόικα δύο τραπεζίτες και ένας μεγαλοεπιχειρηματίας. Τα μέσα άμυνας υπάρχουν, απλώς οι άνθρωποι σήμερα βρίσκονται υπό το κράτος του φόβου. Γιατί δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτό που τους περιμένει είναι κάτι πολύ χειρότερο». 



_________________________________________________
* Παράφραση τίτλου γνωστού τραγουδιού του Τζ. Πανούση
Πηγές:
Περιοδικό “Crash”, Tεύχος 9, Δεκ. 2011, σελ: 50