Powered By Blogger

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Είναι μόνο εκλογές: Χρηστικός Οδηγός προς...ναυτιλομένους



Του Ιωάννου

Σε 48 ώρες από τώρα θα γνωρίζουμε την ταυτότητα της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές, τις πιο αβέβαιες εκλογές σ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, όπως φαίνεται όλοι οι αναλυτές να επισημαίνουν. Οι εκλογές αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, καθώς εκτός από την οικονομική κόλαση που βιώνουμε, αναθεωρούνται και δοκιμάζονται οι σχέσεις μας με την Ευρώπη και τους εξ ανατολών γείτονες που επιδίδονται σε λεονταρισμούς εξαιρετικής σοβαρότητας.
Οι εκλογές στην Γαλλία, την Ελλάδα και την Γερμανία θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα όλες τις συμφωνίες διάσωσης και τα δημοσιονομικά σύμφωνα που συμμάζεψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τα δύο τελευταία χρόνια, εκτιμούν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.
Η επόμενη βουλή  που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα είναι επιφορτισμένη με ένα σύνθετο και ιδιαίτερα δύσκολο έργο που θα κρίνει την πορεία της χώρας, όχι μόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά για σαφέστατα μεγαλύτερη χρονική περίοδο.
Καθώς οι αντιθέσεις για έξοδο ή παραμονή στο ευρώ, προτάσεις για επιβάρυνση ή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, προτάσεις για ουσιαστική ανάπτυξη επιτέλους, είναι τα σοβαρότερα διακυβεύματα αυτής της αναμέτρησης, πρέπει επιτακτικά να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνει το δημοκρατικό πολίτευμα ώστε να εκφράσουμε την επιλογή μας.
Παραθέτουμε μερικές χρηστικές οδηγίες:
Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει βάσει του εκλογικού Νόμου 3231/2004 "Eκλογή βουλευτών", όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 3636/2008 (ή νόμος Παυλόπουλου).
Σύμφωνα με τον τελευταίο, δίνονται στο πρώτο κόμμα 50 επιπλέον έδρες, δηλαδή 10 περισσότερες σε σχέση με το νόμο του 2004. Έτσι, οι έδρες που κατανέμονται με βάση το ποσοστό των κομμάτων είναι 250 αντί για 260, και άρα το θεωρητικό ελάχιστο ποσοστό για να πετύχει κάποιο κόμμα βέβαιη αυτοδυναμία από 42.7% (111/260) των εγκύρων μετατρέπεται σε 40.4% (101/250). Το ελάχιστο ποσοστό αυτοδυναμίας 40.4% επί των εγκύρων αλλάζει και δεν είναι σταθερό (γίνεται μικρότερο) ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρουν τα κόμματα που τελικά μένουν εκτός βουλής.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη η αποχή?
Κατά την γνώμη μας , σε καμία, γιατί το δικαίωμα/υποχρέωση της ψήφου είναι η μοναδική στιγμή στη δημοκρατική διαδικασία που δίνει την απόλυτη επιλογή στον πολίτη ν΄ αποφασίσει ποιος θα τον εκπροσωπήσει για τέσσερα χρόνια.  
Ωστόσο, δικαιολογημένη αποχή ισχύει:
α) για τους κατοίκους εξωτερικού,
β) για όσους έχουν υπερβεί το 70 έτος ηλικίας τους και
γ) για όσους θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Αν ψηφίσουμε πάνω από το 50% Λευκά, θα επηρεάσουμε το αποτέλεσμα?
Κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Στα έγκυρα ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ τα λευκά ψηφοδέλτια. (αυτό αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στο Άρθρο 1, Ν. 3434 «...τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα»).
 Άρα, αποχή, άκυρα, λευκά δεν έχουν επίπτωση στο αποτέλεσμα, ακόμα και έναν ψήφο (το μοναδικό σε όλη τη χώρα ) να έπαιρνε ένα κόμμα, θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το 100% των βουλευτικών εδρών!

Αν ψηφίσουμε σε μεγάλο ποσοστό μικρά κόμματα που δεν θα συγκεντρώσουν το 3%, δεν μειώνουμε την ισχή των μεγάλων κομμάτων?
Η απάντηση είναι, παραδόξως, ΟΧΙ, (αν και η ψήφος είναι καθαρά προσωπική επιλογή).
Να εξηγήσουμε όμως:
Ο συνταγματολόγος κ Χρυσόγoνος αναφέρει ότι «το κάθε κόμμα παίρνει τόσες έδρες όσες αντιστοιχούν στο ποσοστό του, επί του συνόλου των εγκύρων ψήφων που έλαβαν τα κόμματα που υπερέβησαν το 3%» και εξηγεί «όσο μεγαλύτερη είναι η αναντιπροσώπευτη ψήφος τόσο περισσότερο ευνοούνται τα κόμματα που υπερέβησαν αυτό ποσοστό του 3%». Με αυτή την λογική η ψήφος που πηγαίνει σε κόμματα που δεν προβλέπεται να λάβουν το 3% (τη βάση για την είσοδο στη Βουλή) χαρακτηρίζεται από τον συνταγματολόγο «χαμένη ψήφος». Με λίγα λόγια, αν το 5% των πολιτών αποφασίσουν να ψηφίσουν κόμματα που είτε δεν προβλέπεται να «πιάσουν» 3%, είτε προβλέπεται αλλά τελικά δεν θα τα καταφέρουν, τότε το πρώτο κόμμα θα είναι αυτοδύναμο αν έχει μόνο 38%. Σε περίπτωση που το 20% των πολιτών ψηφίσουν κόμματα που δεν θα φτάσουν το 3% τότε οι 250 έδρες μοιράζονται στο υπόλοιπο 80%, οπότε το πρώτο κόμμα θα έχει αυτοδυναμία με ακόμα μικρότερο ποσοστό σχεδόν στο 30% με 32% και λαμβάνοντας και το πριμ των 50 εδρών θα συγκεντρώσει τις 150 έδρες και θα μπορεί να κυβερνήσει.
Άρα η ψήφος μας θα βοηθήσει στην κατανομή μόνο των 250 εδρών της Βουλής, καθώς οι 50 δίνονται ως bonus στο κόμμα που θα πλειοψηφήσει κατά τη διαδικασία των εκλογών.
Κλείνοντας, να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά, όπως έχουμε τονίσει ξανά από δω, ότι στις εκλογές που είναι η γιορτή της δημοκρατίας, οφείλουμε να προσέλθουμε με αισιοδοξία και μ΄ ευθύνη να δώσουμε ΨΗΦΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, για να ορίσουμε το μέλλον και το δικό μας και των επερχόμενων γενιών σ΄ αυτή τη χώρα.
Καλή ψήφο λοιπόν!
________________________________________________________________________ K.Χρυσόγονος απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία στον Αnt1  


 Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στις εκλογές εμπλουτισμένη με παραδείγματα  



Πηγές: