Powered By Blogger

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΕΚΛΟΓΙΚΉ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΆ




Σ΄ αυτό το μικρό αφιέρωμα για την ημέρα της απεργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αξίζει να αναφερθούμε στη διπλή σημασία αυτής της ημερομηνίας, καθώς εγκαινιάζει και τον εκλογικό μήνα του έτους που διανύουμε και όλοι αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς που άπτονται των εργασιακών θεμάτων.
Μετά από 126 χρόνια από την εξέγερση των εργαζομένων του Σικάγου στα 1886, η συζήτηση για θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όπως η πλήρης 8ωρη απασχόληση, έμελε να ξανάρθει στο προσκήνιο, καθώς τις κατακτήσεις στα εργασιακά στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα τις έχουμε απολέσει ο πολίτης σε μικρό η μεγαλύτερο μέρος σε όλο τον κόσμο και εντονότατα στην Ελλάδα των δυόμιση τελευταίων ετών που συναντούμε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
·       Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων οδήγησε σε αύξηση κατά 30% των ατομικών συμβάσεων εργασίας  σε ενάμιση μόλις μήνα!
·       Οι νέες μειώσεις μισθών αρχίζουν από το (νομοθετημένο) 22% και φτάνουν ακόμα και το 28%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50%!
·       Οι νέες κατώτατες αμοιβές νομοθετήθηκαν στα 511 € (για τους κάτω των 25 ετών εργαζομένους), δηλαδή 40,78% μειωμένες σχετικά με τα 862,82 € του Ιουλιου του 2009 και 3 φορές κάτω από τα 1.499,33 € του κατώτατου μισθού της Ιρλανδίας, μιας χώρας επίσης με οικονομικά προβλήματα.
·       Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, ενώ το α' τρίμηνο του έτους 2012 το 49,9%. Παράλληλα, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων μεταβλήθηκαν ως εξής: 16,7%  (2009),  30,65%  (2011) και σε 38,1% για το α' τρίμηνο του 2012!
·       Ως προς την ανασφάλιστη εργασία-αιμορραγία στο υπογάστριο των «κοντοκουρεμένων» αποθεματικών των Ταμείων- τα νούμερα είναι εξίσου ανησυχητικά: ανασφάλιστοι είναι το 45,9% των αλλοδαπών και το 30,8% των Ελλήνων!
·       Το δικαίωμα στην εργασία φαίνεται πως δεν το έχει το 21,8% του 1.300.000 ατόμων, ενώ για τους ....επιδοτούμενους 270.000 ανέργους το ποσό της επιδότησης υπέστη γενναία μείωση 22% στο όνομα...της σωτηρίας της πατρίδας φτάνοντας φέτος στα 359 €. Όσο για τους ασφαλισμένους ανέργους στον ΟΑΕΕ ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί τα 54,6 εκ € που εισπράχτηκαν από 1/1/2011 για το σκοπό της επιδοτούμενης ανεργίας!
Επειδή είναι εμφανής μια συντονισμένη προσπάθεια «αποδημοσιοποίησης» του δημόσιου χαρακτήρα του κράτους με μόνους ωφελημένους τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που προσπαθούν να οικειοποιηθούν όσα με ιδρώτα, κόπο και φορολογικό υστέρημα δημιούργησαν επί σειρά δεκαετιών οι πολίτες, τα βαλλόμενα εργασιακά δικαιώματα δεν θα μπορούσαν να μην είναι στο μάτι του κυκλώνα μια τέτοιας επίθεσης. Αρχικά η αποδοχή (ή η ανοχή) των ελαστικών μορφών εργασίας (Stage, συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από την πλειονότητα των πολιτών, αποτέλεσε τον προπομπό για την πλήρη άλωση των εργασιακών σχέσεων στον ούτως η άλλως ανοχύρωτο ιδιωτικό τομέα, στο όνομα της «αύξησης» μια αόριστα καθοριζόμενης ανταγωνιστικότητας.
Επειδή οι Συμβασιούχοι έχουν πάρει μια γεύση αυτής της νέας πραγματικότητας ως τα εύκολα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου στον εργασιακό στίβο, η σημερινή επέτειος αποχτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα, δεδομένου του ότι σε λιγότερο από μια βδομάδα θα κληθούμε να επιτελέσουμε το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα στο να εκλέξουμε αυτούς που θα διαχειριστούν μεταξύ των άλλων και τις τύχες μας ως εργαζόμενοι. Ήδη τα νέα μέτρα για μειώσεις μισθών κατά 20% και κατά 50.000 εργαζομένων στο δημόσιο για τον ερχόμενο Ιούνιο είναι έτοιμα.
Δεν ξεχνάμε πως αν η οργή και η απόγνωσή μας για την κατάντια των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων δεν μετουσιωθεί σε ψήφο επιλογής και όχι αντίδρασης (όπως σε προηγούμενα χρόνια), τότε η σημερινή επέτειος θ΄ αποτελεί μνημόσυνο και όχι ελπιδοφόρα εργατική γιορτή όπως αρμόζει στη δημοκρατία, στη χώρα μας και στους πολίτες της...

______________________________________________________________


Stage: τα πρώτα θύματα της μείωσης των εργαζομένων στο δημόσιο

Πηγές: