Powered By Blogger

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Για το καλό ΤΟΥΣ, να μειωθεί ο μισθός ΜΑΣ!*

Του Ιωάννου

Tο ενδεχόμενο να χρειαστεί η χώρα νέο, τρίτο πακέτο βοήθειας - που συνεπάγεται και τρίτο Μνημόνιο - μετά το 2015 αφήνει ανοιχτό, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. Μάλιστα, σημειώνει ότι πλέον του 70% του ελληνικού λαού συνεχίζει να στηρίζει τη συμμετοχή στο ευρώ και «καταλαβαίνει ότι παρά τις θυσίες, τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το άμεσο κόστος»!
Προεξοφλείται, δηλαδή, ξεκάθαρα η αποτυχία και του δεύτερου Μνημονίου,  και υποστηρίζεται ταυτόχρονα ένα τρομερά ανακριβές δίλλημα: ευρώ ή καταστροφή. Στην πραγματικότητα, η καταστροφή βιώνεται εδώ και 2,5 χρόνια , για τα οποία το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητη βουλευτής Β. Παπανδρέου μίλησε στη Realnews για «εγκλήματα στη διετία του Γ. Παπανδρέου ... Δεν πρόκειται για λάθη, αλλά για εγκλήματα» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, αλλά εμείς την αποτελειώσαμε...».
Όσο για την αναφορά του πρωθυπουργού για το ποσοστό των πολιτών που στηρίζουν την παραμονή στο ευρώ με τις συνακόλουθες αιματηρές θυσίες, προφανώς κάνει ένα...εθελοντικό «κούρεμα» σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όπου όλα τα αντιμνημονιακά κόμματα (γιατί «Μνημόνιο ή Όχι, ανεξαρτήτου νομίσματος»  είναι το πραγματικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών)  συγκεντρώνουν πάνω από 42% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ενώ την ίδια στιγμή καταβαραθρώνονται οι δύο «μεγάλοι» της Βουλής.
Η αποστροφή των πολιτών προς τους υπαίτιους της σημερινής κατάντιας ενισχύθηκε και από άλλα δύο πρόσφατα γεγονότα που ή ως ανέκδοτο μπορεί να τα εκλάβει κανείς ή ως ξεδιάντροπη πρόκληση στην κοινή λογική:
·        Εκδόθηκε την προηγούμενη βδομάδα το Πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις ευθύνες Υπουργών  για το έλλειμμα του 2009 και όλως παραδόξως, σε μια επιτροπή που είχαν αποχωρήσει όλα τα κόμματα (εκτός ΠΑΣΟΚ)  όχι μόνο απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου,  αλλά «αναγνωρίζεται» ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη. Ο μόνος που...ευθύνεται είναι ο κ. Παπαθανασίου που δεν έλαβε μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων εταίρων ενώ για τους πρώτους μήνες που το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία την ευθύνη την έχει η ευρωπαϊκή ένωση που δεν είχε φροντίσει να θωρακίσει την ευρωζώνη με ισχυρούς θεσμούς!!!
·        Ο νέος τσάρος της οικονομίας Φ. Σαχινίδης σχετικά με τις διεκδικούμενες γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε μέσα στη Βουλή: «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο στο υπουργείο Οικονομικών ούτε για το δάνειο ούτε για τις αποζημιώσεις ... Δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας, αλλά δεν προέκυψε κάτι. Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ»!!!
Σχετικά με το πρώτο σημείο δεν μπορεί κανείς ν΄ αποφύγει την απορία για την ύπαρξη εξεταστικών επιτροπών, αλλά αυτό ευθέως σχετίζεται και με το νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών.  Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο δεύτερο σημείο, που (όλως τυχαίως) συνέπεσε με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείο Εξωτερικών  ότι «...λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων...στην γερμανική κατοχή της Ελλάδας...Το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα»...
Εδώ ν΄ αναφέρουμε ότι και στα 2 μνημόνια υπογράφηκαν από την ελληνική κυβέρνηση η παραίτηση από τη διεκδίκηση μελλοντικών αποζημιώσεων:
Δανειακή σύμβαση 8 Μαίου 2008:
«...7. ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Όλες οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν από τον Δανειολήπτη καταβάλλονται στο ακέραιο, χωρίς μείωση λόγω συμψηφισμού ή ύπαρξης ανταπαίτησης...» .
Σύμβαση μεταξύ ΕΤΧΣ και Ελλάδας 9 Φεβρουαρίου 2012:
«...Καταβολές (σελίδα 26)
(1) Όλες οι καταβολές που πρέπει να γίνουν από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα λάβουν χώρα χωρίς συμψηφισμό ή προβολή ανταπαίτησης...»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι υπογραφές στις Δανειακές Συμβάσεις και τα «ανύπαρκτα έγγραφα» σχετίζονται με τα  165 δις € - κατοχικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους  τόκους και  επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους- που δεν είναι παίξε-γέλασε για τη Γερμανία (και τους εγχώριους υποστηρικτές της) ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές.
Για να ολοκληρωθεί η εικόνα για το ποιος θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο (κατά τη λαϊκή ρήση), επικαλούμαστε την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού εργασίας για την κάλυψη χρηματοδότησης 41 δις στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω «δραματικών μειώσεων» των συντάξεων.  Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της μείωσης των μισθών, ενώ για την απόσυρση της τροπολογίας για τα υποχρεωμένα νοικοκυριά, δήλωσε ότι αυτή θα επανακατατεθεί κατόπιν συνεννόησης με την...ΕΚΤ!
Αυτή η προτεινόμενη μείωση μισθών ως προϋπόθεση ανάπτυξης εξήγγειλε ο Ματίας Μορς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Τρόικα, προαναγγέλλοντας περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, αμυντικές δαπάνες και μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.
Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο, μιας και ατύπως μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο  να σημειώσουμε ότι η αντιπολίτευση δεν αρνήθηκε τη μείωση του δημοσίου τομέα κατά 150.000 υπαλλήλους τα επόμενα 3 χρόνια και τη διατήρηση της «έκτακτης εισφοράς» μέσω του ΕΤΑΚ. Δηλαδή μια από τα ίδια. Κατά τα άλλα οι φοροελαφρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα άνω των 60.000 € καλά κρατούν...
«Το εργατικό κόστος στη Βουλγαρία είναι 3 φορές χαμηλότερο από ότι στη Ελλάδα. Βλέπουμε μήπως ξένες επενδύσεις να έρχονται; Όχι! Είναι το εργατικό κόστος ο πιο σημαντικός παράγοντας για έναν ξένο επενδυτή; Όχι! Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, οι μεγαλύτερες επενδύσεις πηγαίνουν στη Γερμανία που έχει υψηλούς μισθούς. Γιατί; Δεν είναι σημαντικό να είσαι φτηνός, σημαντικό είναι να είσαι ανταγωνιστικός!» Ρόσεν Πλεβνελίεφ, πρόεδρος της Βουλγαρίας στην εκπομπή Έρευνα του Mega.
Θα κλείσουμε με δύο σημαντικές επισημάνσεις για προβληματισμό:
Στη Γερμανία της ανταγωνιστικότητας και των αυστηρών συστάσεων προς τη χώρα μας, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρόσφατα πέτυχαν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις μισθών 6,3%.
Από την άλλη, σχεδόν το ένα στα δύο νοικοκυριά της Ιρλανδίας ΔΕΝ πλήρωσε (σ΄ αντίθεση με μας) εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τον νέο φόρο ύψους 100 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, και ο οποίος έχει στόχο να μειώσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμά της.
Σημείωση: Ο κατώτατος μισθός στην Ιρλανδία είναι τριπλάσιος του Ελληνικού, δηλαδή στα 1.499,33 ευρώ...


*Φράση από τη συνέντευξη του Δ. Κουφοντίνα στην Εφημερίδα «Το χωνί»
_________________________________________________________________________________

Βουλγαρία: το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας;



Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη, στο «Ράδιο 9»



 Συνέντευξη υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στο Mega

Πηγές:

Σημείωση: Ο κατώτατος μισθός στην Ιρλανδία είναι τριπλάσιος του Ελληνικού, δηλαδή στα 1.499,33 ευρώ...