Powered By Blogger

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Για ένα (τραπεζικό) πουκάμισο…αδειανό…*



Του Γ. Καλαϊτζή

Στο κλίμα των μετεκλογικών και ταυτόχρονα προεκλογικών ημερών που διατρέχει τον κοινωνικό και πολιτικό βίο της χώρας ως τις 17 του επόμενου μήνα, η πρώτη ενδιαφέρουσα είδηση είναι αναμφισβήτητα η «τονωτική ένεση» 18 δισ. ευρώ που δέχθηκαν οι εμπορικές τράπεζες ενισχύοντας τα κεφάλαιά τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την πραγματική οικονομία.  Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα έλαβε ομόλογα ύψους 7,43 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε με 4,7 δισ. ευρώ, η Εurobank EFG με 3,97 δισ. ευρώ και η Αlpha Bank με κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή τον τόνο έδιναν οι δηλώσεις του  προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει προχωρήσουν προς μια «τραπεζική ένωση» με ένα μοναδικό ρυθμιστικό σώμα και ένα κοινό πρόγραμμα εγγύησης των καταθέσεων (!!!) που μόνο στην Ελλάδα σημειώθηκε 34 δις ευρώ φυγή προς άλλες χώρες, με ταυτόχρονη αύξηση των καταθέσεων σε Γερμανία και Γαλλία κατά 217,4 δις.

Μερικές ώρες μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων με 18 δις, σε μια εποχή που ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταρρεύσει (εξαιτίας της ανεργίας και του PSI) έχοντας καταναλώσει το μισό σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης για το 2012, εντύπωση προκάλεσε μια… σημαντική ανακοίνωση από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας:

Κατά την Εθνική Τράπεζα, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ θα οδηγείτο σε υποτίμηση κατά 65% του νέου νομίσματός της, σε πτώση κατά 22% του ΑΕΠ, σε αύξηση στο 34% της ανεργίας και σε μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 55%. Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας πληθωριστικό φαύλο κύκλο, με πληθωρισμό άνω του 30% αρχικά και ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια, που θα ακύρωνε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση. Αν νομίζετε πως οι εμβριθής αυτή ανάλυση (μια από τις πολλές που μας βομβαρδίζουν από παντού τις τελευταίες μέρες ) δεν θα έκανε και… προτάσεις εξόδου από την κρίση, σαφώς έχετε παρεξηγήσει το ρόλο αυτών των πλουσιοπάροχα ευεργετημένων από τις κυβερνήσεις ιδρυμάτων. Ναι, σωστά το μαντέψατε, η λύση βρίσκεται για άλλη μια φορά.. στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης !

Αν και η διατήρηση της χώρας με κάθε κόστος πάνω στις ράγες του ευρώ και με τήρηση των όρων των δάνειων δυνάμεων, δεν είναι η πρώτη φορά που υπογραμμίζεται εμφατικά από εγχώρια και εξωχώρια πολιτικά και τραπεζικά κέντρα, η επιλογή του χρόνου από την τράπεζα δεν θεωρήθηκε καθόλου τυχαία, τείνουν οι περισσότεροι αναλυτές. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Μπαρόζο στις 11 Μαΐου «εάν ένα μέλος μιας ομάδας δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερα να βγει από την ομάδα», που σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, έγιναν με παρέμβαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ! Στο χορό αντίστοιχων εκβιαστικών δημοσιευμάτων τόσο οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας», στη συνέντευξή της στον «Guardian», όσο και του Bloomberg ότι δεν είναι απόλυτα εγγυημένες οι καταθέσεις εάν «σπάσει» η Ευρωζώνη. 

Και αν η Λαγκάρντ αναγκάστηκε ν΄ ανασκευάσει κατά κάποιο τρόπο της δηλώσεις της (μετά και την ομοβροντία κατακραυγής από χιλιάδες αναρτήσεις Ελλήνων πολιτών στην προσωπικής της σελίδα στο facebook), οι προτροπές της Εθνικής Τράπεζας είναι τουλάχιστον αστείες, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο για το α' τρίμηνο του 2012 η άλλοτε κραταιά Εθνική εμφάνισε ζημιές 537 εκατ. Ευρώ!  Ευτυχώς τα πράγματα θα έχουν αίσια έκβαση με… τα 7,5 δις ευρώ από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες…

Επειδή το διακύβευμα των αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων για την ψήφο των πολιτών έχει φέρει επιτέλους την οικονομία στο επίκεντρο (και με 1,5 εκ. ανέργους, χωρίς παιδεία, υγεία, φάρμακα και με τα κρατικά έσοδα στο κόκκινο δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς), θα παραθέσουμε δυο πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις  αυτών των ημερών:

«…Υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το μνημόνιο σε συμφωνία με την τρόικα; Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Ακούω πολύ αυτό το μονομερώς.  Έχετε δει εσείς κυβερνήσεις να διαπραγματεύονται με όλο τον πλανήτη προκειμένου να αναλάβουν αποφάσεις, και ιδιαίτερα σε κρίσιμα θέματα; Λογοδοτούν στο λαό τους...»

Π. Λαφαζάνης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ FM "Στα μέσα και στα έξω"

«…Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο… ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός φορολογούμενος δανείζεται από το EFSF. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή η «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.
Όταν, λοιπόν, ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές:
Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;».

Ο γνωστός καθηγητής Γ. Βαρουφάκης σε ένα ακόμα άρθρο του για το περιοδικό «HOT DOC».

*Ο τίτλος είναι παράφραση από στίχο του ποιήματος “ΕΛΕΝΗ του Γ. Σεφέρη: ”
______________________________________________________________

Mega γεγονότα 30/5/2012

Πηγές: