Powered By Blogger

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Συντονιστικό Συμβασιούχων
Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.



Φίλοι και συνάδελφοι Συμβασιούχοι,
Εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η απόφαση επί της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων της 28/9/2011, που αφορούσε στην προσωρινή αναγνώριση της σχέσης εργασίας ως σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των Συμβασιούχων συναδέλφων που προσελήφθησαν το Σεπτέμβρη του 2009 στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Η απόφαση, λοιπόν, των ασφαλιστικών, είναι θετική και αυτό είναι ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο προστασίας (έστω προσωρινής μέχρι την τελική αγωγή) στο ζοφερό εργασιακό τοπίο του πάνω από ένα εκατομμυρίου ανέργων.
Επιπρόσθετα δικαιώνει τις προσπάθειες όλων σας που μας εμπιστευτήκατε και όσων συντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συναδέλφων για την εκπλήρωση του δίκαιου αιτήματος τους να διασφαλίσουν την εργασία τους και ν΄ αποδείξουν πως κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Εταιρείας σε προσωπικό , ιδιαίτερα μετά και τη συνταξιοδότηση εργαζομένων και την επί της ουσίας αναστολή νέων προσλήψεων.
Να ευχηθούμε με τη σειρά μας  να ευοδωθούν όλες οι μελλοντικές προσπάθειες για την προάσπιση της εργασιακής αξιοπρέπειας όλων των Συμβασιούχων, υπενθυμίζοντας πως οι σίγουρα χαμένοι αγώνες είναι μόνο όσοι δεν δόθηκαν ποτέ!

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κροίσοι: Ποιά κρίση ;


Χαμόγελα στο Eurogroup (www.ethnos.gr)

Μετά από 13 ώρες σκληρών (ως...συνήθως) διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών , υπογράφηκε προχτές η συμφωνία για το PSI (η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων), η οποία αφορά σε ομόλογα συνολικής απομείωσης 107 δις (σύμφωνα με το IIF). Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια πρόταση για το PSI και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου.
Οι πιστωτές θα λάβουν νέους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους για το 31,5% της αρχικής αξίας, βραχυπρόθεσμους τίτλους που θα εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 15% και το υπόλοιπο 53,5% της αρχικής αξίας θα απολεσθεί.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που υποστήριξαν το εγχείρημα, μετά το Eurogroup βιάστηκαν να εκφέρουν επινίκιους:
O πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, για να συμπληρωθεί από τον κο Βενιζέλο ότι «...φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει...». Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως μετά την θετική αυτή απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές...
Τόσο το Eurogroup όσο και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η συμφωνία χαιρετήθηκε ιδιαιτέρως θετικά για την «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος στην έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε ότι σ΄ αντιδιαστολή με τις χώρες του Νότου «Αποφύγαμε την καταστροφή», δείχνοντας ξεκάθαρα προς την Ελλάδα. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε τη μείωση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις στο 25% έναντι 32% του σοσιαλιστή Φ. Ολάντ, και όλα δείχνουν πως η συνέργεια με τους γερμανούς θα του στερήσει μια ακόμα θητεία.
Στα καθ΄ ημάς τώρα,   το πρώτο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης σημασίας είναι η άρνηση τελικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμμετάσχει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης.  Σε αυτό το κλίμα το χρηματιστήριο στην Αθήνα δεν συμμερίστηκε τους πανηγυρισμούς των πολιτικών αρχηγών και βούλιαξε για μια ακόμα φορά, σημειώνοντας πτώση -3,74%.
Επιπροσθέτως μια απόρρητη έκθεση της Τρόϊκα από τους Financial Times αναφέρει πως αν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας επιδεινωθεί και δεν προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε το ποσοστό του ελληνικού χρέους έως το 2020 θα ανέλθει στο 160% του ΑΕΠ (αντί για 129% ) και τότε πιθανότατα θ΄ απαιτηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης.
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, ακόμα και υπό το βασικό σενάριο η χώρα θα χρειαστεί, επιπλέον 50 δισ. ευρώ (πέραν των 130 δις. ευρώ του νέου δανείου) έως το τέλος της δεκαετίας. Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα σταματήσει να συρρικνώνεται το επόμενο έτος και θα επιστρέψει σε ανάπτυξη 2,3% το 2014...
Προς το παρόν το σίγουρο είναι, όπως δήλωσε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν  ότι «...Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου».
Επιπρόσθετα, η ευρωζώνη αποφάσισε τη σύσταση δεσμευμένου λογαριασμού όπου θα κατατίθεται τμήμα των ποσών που δανείζονται στην Ελλάδα και θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του Eurogroup. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι η Ελλάδα θα εγγράψει στο Σύνταγμά της ρήτρα η οποία θα εγγυάται ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της θα αποτελεί προτεραιότητα (!!!)
Αδιαμφισβήτητα, το σημαντικότερο στοιχείο είναι για το τι θα φέρει η νέα συμφωνία για τους πολίτες, από τα ακόλουθα μέτρα, για 2,5  εκατ. Εργαζομένους και 1,5 εκατ. Συνταξιούχους που κατατίθενται  σύντομα για ψήφιση στη Βουλή ως τις 29 Φεβρουαρίου:
-         Μείωση κύριων συντάξεων κατά 12% και από 10% - 20% στις επικουρικές, και με παράλληλη συνένωση των ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση, οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, σε ένα ενιαίο επικουρικό Ταμείο.
-         Χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων με νέα εισοδηματικά κριτήρια
-         ‘Αρση της μονιμότητας σε τράπεζες και 83 ΔΕΚΟ και ένταξη της κατάργησής της για όλο το δημόσιο στο νέο Σύνταγμα
Επειδή βιώνουμε εποχές που οδηγούν μα βεβαιότητα στο τέλος του σκηνικού οικονομικής εσχατολογίας, δεν θα διαλέξουμε να συμμετάσχουμε. Αντ΄ αυτού θα παραθέσουμε 3 πολύ σημαντικές ειδήσεις, της βδομάδας που πέρασε και που έχουν ένα σημαντικό ειδικό βάρος. Τα συμπεράσματα δικά σας:
1)    Το πρώτο Μνημόνιο κρίθηκε συνταγματικό από την πλήρη Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία δημοσίευσε σήμερα τις αποφάσεις της. Για τις περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδομάτων θερινών διακοπών, δώρων κατ’ επιταγή του μνημονίου, το ΣτΕ τις δικαιολογεί με το σκεπτικό ότι αυτές επιβλήθηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος...
2)    «...Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού, η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα είναι μια ταπεινωτική εξέλιξη για την Ελλάδα..» Προειδοποίηση Σημίτη για προσφυγή στο ΔΝΤ από το βήμα της Βουλής, το 2008.
3)    Ν. Ρουμπίνι, νομπελίστας Οικονομολόγος: Για να επιτύχει ανάπτυξη η Ελλάδα χρειάζεται μια υποτίμηση της οικονομίας της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Για να γίνει αυτό υπάρχουν θεωρητικά τέσσερις τρόποι:
                                i.      Ο πρώτος είναι μήπως εκ θαύματος το ευρώ υποτιμηθεί κατά 30% έναντι του δολαρίου.
                              ii.      Ο δεύτερος είναι ο δρόμος των δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ακόμα και στη Γερμανία έκαναν 10 χρόνια για να αποδώσουν.
                            iii.      Ο τρίτος είναι η εσωτερική υποτίμηση, που ήδη επιχειρείται στην Ελλάδα και έχει προκαλέσει καταστροφική  ύφεση.
                           iv.      Ο τέταρτος, [τον οποίο προτείνει], είναι και έξοδος της χώρας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ρουμπίνι, χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι λιτότητα. Δίχως ανάπτυξη ούτε το χρέος ούτε κανένας άλλο μέγεθος της οικονομίας είναι βιώσιμο..."


 Δηλώσεις Ε. Βενιζέλου μετά το Eurogroup


Εικόνες ντροπής στην ουρά για τα προνοιακά επιδόματα...


Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας η απόφαση του... από newsview


Max Keiser, οικονομολόγος:
«Τοξικό χρέος που συσσωρεύτηκε στις τράπεζες ανά τον κόσμο, μπήκε στον ισολογισμό της Ελλάδας και η κυβέρνηση θέλει να πληρώσει ο λαός.  Το χρέος στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΞΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!...»


www.tanea.gr

Πηγές:
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=178728

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΜNΗMΟΝΙΟ ΙΙ: Η επιστροφή

Πηγές:
http://www.ethnos.gr/


Θ΄ αρχίσουμε με την πιο σημαντική είδηση των κυριολεκτικά και μεταφορικά εκρηκτικών ημερών που πέρασαν, πού είναι η κοινή δήλωση των πέντε γνωστών ίσως  καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου ότι «Αισθανόμαστε την υποχρέωση να επισημάνουμε προς τη Βουλή και τον ελληνικό λαό ότι το κείμενο [του νέου Μνημονίου], το οποίο καλείται σήμερα να ψηφίσει η λαϊκή αντιπροσωπεία, παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου...» [Δείτε λεπτομέρειες εδώ]
Το ερώτημα μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, είναι πως είναι δυνατόν 199 άνθρωποι- πολλοί εξ αυτών πολιτικοί κατ΄ επάγγελμα και χωρίς περαιτέρω επαγγελματική δραστηριότητα - παραβλέποντας επιδεκτικά οικονομολόγους, συνταγματολόγους και κυρίως τον ίδιο το σφυγμό της κοινωνίας,  να ψηφίζουν «ΝΑΙ σε όλα» με τυφλή υποταγή στον «φωτισμένο» κομματικό αρχηγό;  
Ενώ μια μερίδα τους αγνοώντας επιδεικτικά τις τοποθετήσεις που γίνονταν πριν την ψηφοφορία, απολάμβαναν  μια...χαλαρή ανάπαυλα στο καφενείο του κοινοβουλίου, πίνοντας καφεδάκι και παρακολουθώντας εναγωνίως τον κυριακάτικο αθλητικό αγώνα στην τηλεόραση!!!
Ούτε καν οι συγκλονιστικές σκηνές της πυρπόλησης της Αθήνας από τους «γνωστούς-άγνωστους» , δεν απασχόλησαν αυτή τη μερίδα των εθνοπατέρων, που στη συνέχεια θα ψήφιζαν την άνευ όρων παράδοση της χώρας στη φτώχια και την εξαθλίωση μέχρι το 2020 (κατά δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων).
Από τα εκτεταμένα επεισόδια της Κυριακής επλήγησαν 170 επιχειρήσεις, ενώ 45 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ανάμεσά τους και ιστορικά νεοκλασικά κτίρια που στέγαζαν κινηματογράφους στο κέντρο και τα είχαν σεβαστεί όλοι οι κατακτητές του προηγούμενου αιώνα.
Προφανέστατα οι καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες και αδικαιολόγητες, ενώ η φρούρηση της Βουλής και η προσπάθεια ν΄ αποτραπεί η περαιτέρω συγκέντρωση μεγαλύτερου πλήθους στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους, έγινε μάλλον ο κεντρικός στόχος των μέτρων διατήρησης της τάξης.  Στα σχετικά βίντεο μπορείτε να δείτε και την έναρξη των επεισοδίων και βέβαια τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ που μάλλον δεν πείθουν, αν κρίνουμε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το κεντρικό μήνυμα της ψήφισης του Μνημονίου ΙΙ επισκιάστηκε από τις μεγάλες καταστροφές (ανάλογη έκταση βίαιων επεισοδίων και χωρίς μολότοφ είχαμε και κατά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2011. Πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις...)

Για την αδικαιολόγητη εκκίνηση της ρίψης χημικών εναντίον των πολυπληθών διαδηλωτών που κατέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά της ψήφισης των επώδυνων μέτρων, ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα και ο Ιατρικός Σύλλογος. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον υπουργό προστασίας του πολίτη και δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του (λίγη ευθιξία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα που εύκολα παραβλέπονται, αν σκεφτούμε πως υπήρξαν βουλευτές που παρέβλεψαν ολόκληρο το πρώτο Μνημόνιο και το ψήφισαν χωρίς να χουν ανοίξει σελίδα...)
Επί της ψήφισης, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μετά την άρνηση πολλών βουλευτών και από τα 3 κόμματα που υποστήριζαν την κυβέρνηση κατά το πρόσφατο παρελθόν, 45 βουλευτές που αρνήθηκαν ν΄ ακολουθήσουν την επίσημη κομματική γραμμή τους, διαγράφηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους αντίστοιχους πολιτικούς αρχηγούς, καθιστώντας εύθραυστη την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις παρατάξεις της Βουλής. Είναι σχεδόν βέβαιο πως μια αδύναμη κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη διέξοδο από την προκήρυξη εκλογών σύντομα (οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν για μέσα στον Απρίλιο), ενώ μόνο οι ανεξάρτητοι έφτασαν συνολικά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα 63 βουλευτών!
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει την πρωτοβουλία του τηλεοπτικού διαγγέλματος, ξεκινώντας την ομιλία του με τη δήλωση «...Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν...» . Το ίδιο σχόλιο έκανε και γερμανική Bild που τόνισε επιπρόσθετα ότι «...Κανένας καγκελάριος δεν πίεσε τις χώρες αυτές να ζούνε με δανεικά, αντί να επενδύουν στην οικονομία τους....".
Στην πραγματικότητα, κε Παπαδήμο και αγαπητοί «δανειστές μας», οι μόνοι που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν είναι τα πολιτικά κόμματα της μεταπολίτευσης, όπως είναι ο εύστοχος τίτλος του σχετικού ηλεκτρονικού δημοσιεύματος του «Βήματος». Και τώρα ευτυχώς για όλους εμάς, είναι άδικος κόπος να προσπαθήσετε να τα αφυπνίσετε, γιατί το μεταπολιτευτικό σκηνικό με τις κληρονομικές ηγεσίες δεν έχει καμία θέση στο δυναμικά μεταβαλλόμενο οικονομικο-κοινωνικό τοπίο που βιώνουμε στις μέρες μας.
H χώρα έχει επιβιώσει ακόμα και από γεγονότα πιο σκληρών χρεοκοπιών κατά το παρελθόν και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα.




Πηγές:

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

O Καλός, ο κακός και ο... αρνητής!*


Ενώ διανύουμε μόλις τις πρώτες σαράντα μέρες της νέας χρονιάς, τα στοιχεία για την ανεργία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αμείλικτα:  Νέο άλμα του ποσοστού της ανεργίας στο 20,9% σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2011, από 13,9% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2010, και από 18,2% τον Οκτώβριο του 2011, με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει πλέον τους 1.029.587 , ήτοι 5.000 άνεργοι τη μέρα!
Κι ενώ αυτό είναι ένα από τα πραγματικά δυσεπίλυτα προβλήματα της χώρας, τα προτεινόμενα μέτρα που έρχονται ως προϋπόθεση για την προέγκριση της νέας δανειοδότησης της- και όπως δείχνουν τα φαινόμενα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν αντιμετώπισαν κανενός είδος ενδοιασμού επί της ουσίας για να τ΄ αποδεχτούν- θα κάνουν ζοφερότερο το εργασιακό τοπίο:
·       Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού (κατά 32% για τους νέους κάτω των 25), με τελική διαμόρφωση στα 489 καθαρά (και 440 καθαρά αντίστοιχα για τους νέους!). Αντίστοιχη μείωση στο επίδομα ανεργίας που δεν θα ξεπερνά τα 330 €.
·       Η μετενέργεια (η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων δηλαδή) θα ισχύσει για 3 μήνες και μετά επιχειρησιακές συμβάσεις.
·       Μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις, με το επικρατέστερο σενάριο να μιλά για 15%.
·       Ένταξη εκ νέου σε εφεδρεία 15.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2012 και απόλυση τους σ΄ ένα χρόνο (η αρχή για την οριστική απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, με την αρχή να γίνεται στους Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας). Παράλληλα άρση της μονιμότητας υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες (ένα σωρό δις τους εξασφαλίζουμε, δεν θα ήταν δυνατόν να μην τις «απαλλάξουμε» από το εργασιακό κόστος...)
·       Κατάργηση ευνοϊκού καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ για νησιά, περικοπές 1,1 δις από φαρμακευτικές δαπάνες.
·       Κοινωνικά επιδόματα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% (τα ταμεία θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του PSI).
·       Από τον Ιούνιο του 2012 πρόσθετα μέτρα 11 δις € (σε κοινωνικά επιδόματα, απολύσεις ένστολων, ιατρών ΕΣΥ, περικοπές ειδικών μισθολογίων, μείωση ωρομίσθιων/ αναπληρωτών εκπαιδευτικών, συμβασιούχων, εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές ).
Το πλήρες μεταφρασμένο κείμενο του προσχεδίου για το νέο μνημόνιο (μπορείτε να το κατεβάσετε από δω), προβλέπει στη σελίδα 32 «..Τα μέτρα θα δώσουν τη δυνατότητα για μια πτώση του κενού στο επίπεδο του ελάχιστου μισθού σε σχέση με ομότιμους (Πορτογαλία, Τουρκία, Κεντρική και Νότιο-Ανατολική Ευρώπη)...»   Επίσης, ρητά αναφέρεται στην επόμενη  σελίδα «αναστολή του 13ου και 14ου μισθού για το 2012-13...».
Στο τραπέζι της προκρούστειας δανειστικής λογικής και τα δώρα λοιπόν και ας δήλωσαν πως διαφωνούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, πράγμα που διέψευσε και το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώνοντας πως «...Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος  [που]...συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.»
Έτσι ακολούθησε η επίσκεψη του έλληνα υπουργού οικονομικών στο Eurogroup, για το οποίο ο ολλανδός υπουργός δήλωσε πως «Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να δούμε πρώτα την έκθεση της τρόικα: Ένα ναι ή ένα όχι, στο αν η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με όλες τις απαιτούμενες δράσεις για την έγκριση του δεύτερου δανειακού προγράμματος», δηλαδή αν η συμφωνία των «εύκολων» πολιτικών αρχηγών ψηφιστεί και από τη Βουλή το Σαββατοκύριακο με τη διαδικασία του επείγοντος. 
Κάτι που δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολο, καθώς βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα αντιλαμβανόμενοι πως το νέο μνημόνιο θα είναι και για τη χώρα αλλά και για την πολιτική τους καριέρα ταφόπλακα, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να το καταψηφίσουν. Ήδη την παραίτησή του από υφυπουργός Εργασίας παρέδωσε ο Γ. Κουτσούκος, επισημαίνοντας ότι «...Οι δανειστές μας αγνόησαν τα επιχειρήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών και με τρόπο εντελώς εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό επέβαλλαν μέτρα που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο...».  Η ειλικρίνεια είναι πάντα αποδεκτή, αν και θα ήταν επωφελέστερη από το περασμένο καλοκαίρι.
Και ο γραμματέας συνδικαλισμού της ΝΔ Γ. Μανώλης που υπέβαλε την παραίτησή του, απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά είπε: "Έκανε μεγάλο λάθος μετά από δύο χρόνια σωστής στάσης να υπογράψει τα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό την ελληνική κοινωνία".
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σχετική επιστολή απέστειλαν 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους 3 πολιτικούς αρχηγούς  προκειμένου να λάβουν μέριμνα για μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Την ανάγκη ενός αναπτυξιακού συμφώνου για την Ευρώπη διατύπωσε και o Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal και προέβλεψε πως «σε πέντε χρόνια από σήμερα, η Ευρώπη δεν θα είναι ωραίο μέρος για να ζει κανείς, εάν δεν έχουμε σήμερα λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξής μας, γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα ανάλογο σύμφωνο συνοδευτικό προς το δημοσιονομικό...»
Η αλήθεια είναι ότι ειδικά εμείς, δεν θέλουμε να ζούμε σε Ευρώπη τέτοιου είδους. Ονειρευτήκαμε εδώ και δεκαετίες την «Ευρώπη των λαών» και όχι την «Ευρώπη των Τραπεζών».
Είναι καιρός οι λαοί, με πρώτο τον ελληνικό που αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, να διατρανώσουν τη θέλησή τους για μια τέτοια αλλαγή...

* (Θεωρώντας ότι απευθυνόμαστε σε σκεπτόμενους  με humor αναγνώστες της Blog-όσφαιρας, δεν θα επεξηγήσουμε την παράφραση του τίτλου του western του Sergio Leone ;-)






Δηλώσεις του Α. Σαμαρά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό





Δηλώσεις του Γ.Καρατζαφέρη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό






Σελίδες 32 & 33 από το νέο Μνημόνιο



Πηγές:
Μεταφρασμένο το Νέο Μνημόνιο:

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Χρεοκοπία ή εξαθλίωση;

Ανάρπαστες οι δωρεάν πατάτες στη ΔΕΘ  (Πηγή: http://www.zougla.gr/

Θα ξεκινήσουμε τη σημερινή επισκόπηση των ιστορικής σημασίας κρίσιμων στιγμών που βιώνει αυτή η πολύπαθη χώρα με μια αναφορά στο αυστριακό περιοδικό Profil που επισημαίνει ότι: «Η Ελλάδα πειραματόζωο σχιζο-ειδημόνων της οικονομίας» και με γλώσσα που σπάει κόκαλα, πως «αν στην Αυστρία εφαρμοζόταν ένα πακέτο λιτότητας ελληνικών διαστάσεων, αυτό θα ήταν και το τέλος της Αυστριακής Δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε», χαρακτηρίζοντας «πολιτικο-οικονομικό βουντού» το πρόγραμμα που επιβάλλεται στην χώρα μας.
Τα πάγια αιτήματα της Τρόϊκα συνοψίζονται σε:
Ø    Μείωση 20% του κατώτατου μισθού στα 600 €
Ø    Μείωση κύριων συντάξεων και 15% στις επικουρικές
Ø    Περικοπή εφάπαξ
Ø    Άμεσο κλείσιμο οργανισμών του δημοσίου με απολύσεις 15.000 υπαλλήλων (με ορίζοντα τις 150.000 στο προσεχές μέλλον).
Ø    Πρόσθετα μέτρα για 4,4 δις
Ø    Περικοπές σε φάρμακα-υγεία 1,1 δις €
Ø    -400 εκατ. € για αμυνα
Ø    -600 εκατ € στις επικουρικές
Ø    -600 εκατ. € στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι)
Σχετικά ο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι «Η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια», ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γιούνκερ πως χωρίς τις «αιματηρές» προσαρμογές που απαιτούν οι δανειστές δεν θα δοθεί νέο πρόγραμμα και θα...πρέπει το Μάρτιο να χρεωκοπήσουμε !
Πως αντιμετωπίστηκαν όλα αυτά από το τρίο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα;
Ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό Παπαδήμο, έδωσε έντολή στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συντάξουν σημείωμα με τις συνέπειες για τη χώρα, εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι ενεργοποιήσουν τη χρεοκοπία (είτε μας δανείσουν είτε μας χρεοκοπήσουν θα το κάνουν ΑΥΤΟΙ, εμείς βεβαίως εμφανίζουμε μια πάγια ανικανότητα λήψης πρωτοβουλιών...).
Το βράδυ της Κυριακής εξερχόμενοι από του Μαξίμου, ο μεν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι παλεύει και θα συνεχίσει ν΄ αποτρέψει τις απαιτήσεις των δανειστών για πρόκληση μεγαλύτερης ύφεσης, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέμεινε ότι «...δεν θα συμβάλλει στην έκρηξη της επανάστασης από την εξαθλίωση και η οποία στη συνέχεια θα κατακάψει την Ευρώπη έχει ουσία...».
Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε για άλλη μια φορά στο γνωστή...σοσιαλιστική συμπεριφορά κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ ταυτόχρονα απέστειλε και επιστολή στο Λ. Παπαδήμο, με την οποία εκφράζει την πεποίθηση ότι η ζωής της κυβέρνησης πρέπει να παραταθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας ακόμα και μέχρι την λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013, διότι αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται, ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε, θα γίνουν και πράξη.
Αποτελεί και μια εγγύηση προς τους εταίρους μας, που πρόκειται να επενδύσουν ποσά ιστορικού ύψους στο μέλλον της Ελλάδας...»(!!!) 
Και να θυμηθούμε ότι ζητούσε προσφυγή σε δημοψήφισμα για να εκφραστεί ο λαός μέχρι πριν λίγο καιρό!
Αυτές οι τηλεοπτικές ψευδαισθήσεις όμως διαλύθηκαν σύντομα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που με δελτίο τύπου εξήγησε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ΚΑΙ στη λήψη μέτρων όπως μείωση του μισθολογικού κόστους, ΚΑΙ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ΚΑΙ στη λήψη μέτρων το 2012 για περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ...δηλαδή δεν υπήρξε τελικά κανένα σημείο διαφωνίας! 
Η απορία όλων των πολιτών είναι πραγματικά πως είναι δυνατόν να λαμβάνονται ομόφωνα αποφάσεις για τέτοιου μεγέθους περικοπές σε μια βυθισμένη από την ύφεση οικονομία, όπου οι νεοάστεγοι πληθαίνουν, οι συμπατριώτες μας που επιχειρούν να φύγουν στο εξωτερικό γίνονται συχνά θύματα εκμετάλλευσης «γραφείων ευρέσεως εργασίας» που τους αποσπούν υψηλά χρηματικά ποσά και στην έναρξης της Agrotica στη Θεσσαλονίκη, οι εξαθλιωμένοι πολίτες για μια ακόμα φορά έκαναν ανάρπαστα τα δωρεάν αγροτικά προϊόντα που μοίρασαν οι παραγωγοί.
Όσο για τον μακάριο στην ηρεμία του Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι εκπληκτικά αποστομωτική η πρόσφατη επιστολή που του απευθύνει η συνδεόμενη με μακροχρόνια φιλικές σχέσεις μαζί του, δημοσιογράφος Σ. Διγενή:
«...Μαθαίνω, δεν περνάς καλά τελευταία.. Τις προάλλες σε γιουχάρισαν άγρια στην παρέλαση και στα Θεοφάνεια.. Σε αποκάλεσαν προδότη. Ο κόσμος έχει θυμώσει πολύ.. Και πεινάει πολύ.. Και η αδικία δεν αντέχεται. Θα' ρθουν και χειρότερα, αν δεν κάνεις κάτι...
Σου έλεγα τότε, ότι μου θυμίζεις στο προφίλ τον Μάρλον Μπράντο στην ''Ανταρσία'' και γέλαγες..
Ακόμη Κάρολε, μου τον θυμίζεις,
αλλά στον ''Νονό''...»



Πηγή:  http://youtu.be/2kI-Q32fVkc



 Απούσα η πολιτική ηγεσία από την πλημμυρόπληκτη Ηλεία...(ΟΡΤ ΤV)


Ρεπορτάζ του BBC για τους νεό-άστεγους στην Ελλάδα
Πηγές:
http://www.newsbomb.gr/media-agb/story/112283/skliri-epistoli-tis-seminas-digeni-ston-karolo-papoylia

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Poor because of you!


Διαδηλώτριες στο Νταβός, έξω από το συνεδριακό κτίριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Αναμφισβήτητα το μείζον θέμα των ημερών, όπως έχει προβληθεί από τα περισσότερα δημοσιογραφικά μετερίζια,  είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την επιτυχή έκβαση του PSI και τη διασφάλιση της...βιωσιμότητας του χρέους της χώρας (σαν να λέμε βιωσιμότητα της ασθένειας σε κάποιον ασθενή).  Όμως εκτός από τα προσκηνιακές διαβουλεύσεις, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα non-paper που δημοσίευσαν πρόσφατα οι Financial Times και περιέχει όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και είναι ενδεικτικά για τους άξονες που θ΄ ακολουθηθούν στη σύνταξη του νέου Μνημονίου (προκειμένου να ληφθεί η νέα δόση).
Εκεί διαβάζουμε (το πλήρες κείμενο στ΄ αγγλικά επισυνάπτεται στο τέλος) :
«...Για να βελτιωθεί η συμμόρφωση στο 2ο πρόγραμμα, το νέο μνημόνιο συμφωνίας θα πρέπει να περιέχει δύο καινοτόμα θεσμικά στοιχεία σχετικά με τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί...
1.     Απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους
... Η δέσμευση αυτή πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένη από την Βουλή των Ελλήνων. Τα έσοδα του κράτους πρέπει πρώτα απ’ όλα να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους, μόνο το υπόλοιπο των εσόδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των πρωτογενών δαπανών... Σε περίπτωση που μια μελλοντική δόση δεν εκταμιεύεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με πτώχευση, αλλά αντίθετα θα πρέπει να δεχθεί περεταίρω περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες ως τη μόνη δυνατή συνέπεια οποιασδήποτε μη εκταμίευσης.
2.      Μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας του προϋπολογισμού
... Πρέπει να ορισθεί επίτροπος επί του προϋπολογισμού από το Eurogroup με το καθήκον να μεριμνά για τον έλεγχο των Προϋπολογισμών... Ο Επίτροπος θα έχει ευρείες αρμοδιότητες εποπτείας των δημόσιων δαπανών και των αποφάσεων του προϋπολογισμού καθώς και το δικαίωμα να ασκήσει veto ενάντια σε αποφάσεις του προϋπολογισμού που δεν συνάδουν με τους καθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους και τον κανόνα που δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.» Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο νέος μηχανισμός επιτήρησης είναι πλήρως ενσωματωμένος στο Εθνικό Δίκαιο, κατά προτίμηση μέσω μιας συνταγματικής τροποποίησης.»
Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και το «νυν υπερ πάντων οι τραπεζίτες-δανειστές» γίνονται εδώ σαφέστατοι όροι με σχεδόν βέβαιο αποτέλεσμα τη χρεοκοπία, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι από την Αυστρία και από τον οίκο Fitch, για να μην αναφέρουμε και τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών με την ίδια άποψη πάνω στο θέμα.
Αν υπήρχε κάποια αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών, έπειτα από αυτό το κείμενο όλα φαίνονται πια ξεκάθαρα σε σχέση με το πακέτο μέτρων που έχει απαιτήσει η Τρόικα :
Ø    Μείωση κατώτατου μισθού και κατάργηση 13ου-14ου στον ιδιωτικό τομέα με παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%.
Ø    Απελευθέρωση απολύσεων και μειώσεων μισθών στις τράπεζες
Ø    Αποκρατικοποιήσεις άμεσα 2-3 ΔΕΚΟ μέσα στο α΄εξάμηνο του 2012
Ø    Εισπρακτικά μέτρα 2,2 δις για την κάλυψη των αποκλίσεων του 2011
Ø    Απολύσεις στο δημόσιο 150.000 ατόμων έως το 2015
Ø    Ως προς τα φορολογικά: αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25%, κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, επιτάχυνση εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων.
Ø    Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Ø    Μείωση των δαπανών υγείας και επέκταση του αριθμού των αντιγράφων φαρμάκων.
Ø    Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μετοχές άνευ ψήφου. (Δηλαδή,  θα αναλάβουμε τα δάνεια του PSI , προκειμένου οι τραπεζίτες να κρατήσουν τον έλεγχο των πτωχευμένων τραπεζών τους!)
Οι απαιτήσεις αυτές έρχονται παράλληλα με την ανακοίνωση από τη Eurostat των ποσοστών ανεργίας στην ΕΕ που για τη χώρα μας έκλεισε στο 19,2%  το 2011 ή 960.000 άτομα(!).
Αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σε 2 χρόνια ανακτήσαμε το 50% της ανταγωνιστικότητας που χάσαμε στη δεκαετία 2000-2009, μια πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ επεσήμανε πως η ως τώρα μείωση του μισθολογικού κόστους, επιδείνωσε την ύφεση τροφοδοτώντας την ανεργία, γιατί κανείς εργοδότης δεν σκέφτεται να προσλάβει ακόμα και «φτηνούς» εργαζόμενους όταν δεν έχει που να διαθέσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του.  Εξαίρεση αποτέλεσαν οι αγρότες της Βοιωτίας που μοίρασαν δωρεάν κηπευτικά στο Σύνταγμα στο συγκεντρωμένο πλήθος που θύμιζε εικόνες κατοχής.
Ταυτόχρονα, στην ήδη απελπιστικά υφεσιακή ελληνική πραγματικότητα οι...πάνσοφοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν αύξηση των τιμών των διοδίων -από 5 έως 10 λεπτά- παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του Υπουργείου Υποδομών περί συμφωνίας με τις εταιρείες για μείωση του αντιτίμου. Η αιτιολογία των νέων ανατιμήσεων, σύμφωνα με τον Γ. Μαγκριώτη υφυπουργό υποδομών μεταφέρων και δικτύων ήταν...να τηρήσει το δημόσιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των κατασκευαστών, που δεν χρηματοδοτούνται πια από τις τράπεζες!!!
Το πιο εξοργιστικό ωστόσο, και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισαν οι βουλευτές το πρώτο Μνημόνιο  (και τα πάσα πιθανότητα την επικείμενη επικύρωση και του δεύτερου) είναι αναμφισβήτητα η αφοπλιστική δήλωση του Μ. Χρυσοχοϊδη ότι «Δε διάβασα το μνημόνιο εκείνη την εποχή, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις!!!..».
Φυσικά, άλλοι που δήλωναν την ίδια εποχή πως «...το Μνημόνιο είναι ευκαιρία και ευτυχία για τον τόπο»(!!!)  δε σημαίνει πως το είχαν διαβάσει ή έστω κατανοήσει την κόλαση που θα επέφερε.
Και σε αυτή την «χαρούμενη ατμόσφαιρα», η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να υποβάλλει προγράμματα για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων για τους νέο-αστέγους που αυξάνονται ραγδαία και στεγάζονται αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε στάδια, γιατί απλά δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη...
Αντί επιλόγου σήμερα, οι στίχοι του Β. Παπακωνσταντίνου:
 «...Τούτος ο χειμώνας έχει πέσει βαρύς, το σκάνε και οι μέρες νωρίς...Μία U.S.A. δύο ευρωπαίοι, τρεις και την κακή μας μέρα,...άνοιξε να πάρω αέρα...»
Ανεργία στην ΕΕ των 27, Δεκ. 2011

To Non paper της Συνόδου Κορυφής



Εικόνες κατοχής στο Σύνταγμα με τη δωρεάν διανομή αγροτικών προϊόντων




Συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες 30/1/2012

 Χρυσοχοΐδης: "Δεν διάβασα το μνημόνιο!"
Πηγές: