Powered By Blogger

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ (ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ)...

Του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή
«Χάσαμε το τεκμήριο της αθωότητας και πρέπει να κερδίσουμε τα πάντα από την αρχή», ήταν από τις πρώτες δηλώσεις (προεκλογικής) αυτοκριτικής του τέως υπουργού οικονομικών και νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, και δεν είναι σίγουρα μια φράση που αφήνει κανείς να περάσει απαρατήρητη.
Με δεδομένο ότι όντως σε δύο χρόνια οι πολίτες έχασαν τα πάντα και πρέπει να τα κερδίσουμε από τη αρχή, δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς το δεύτερο σκέλος της φράσης. Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στην απώλεια της αθωότητας που (κατά πάσα πιθανότητα) δεν έχασαν οι πολιτικοί γιατί δεν ήταν ανυποψίαστοι, σ΄ αντίθεση με  τους πολίτες καθώς τώρα έχουν γίνει μάρτυρες μιας σειράς από τεράστιες ανακρίβειες (ψεύδη κατ΄ άλλους) που όσο και καλόπιστος και αθώος να είναι κανείς , δεν μένουν στο τέλος και πολλά περιθώρια για να παραμείνει.
Θ΄ αναφερθούμε επιγραμματικά στα κυριότερα highlights της 2ετίας:
·        Το νικητήριο σύνθημα του 44% του Γ. Παπανδρέου «Λεφτά υπάρχουν», όχι μόνο έγινε πιστευτό από μια χώρα βουτηγμένη στη «διαφθορά» (κατά τις δηλώσεις του ιδίου) αλλά τελικά αποτέλεσε το «τυράκι» στη φάκα του ΔΝΤ για να συρθεί σε προσυμφωνημένο από το 2009 δανεισμό με επαίσχυντους όρους.
·        Η προς έλεγχο υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος από την ΕΛ.ΣΤΑΤ που κίνησε το ενδιαφέρον εξεταστικών επιτροπών της Βουλής και εισαγγελέα,  αν και είναι προς διερεύνηση ακόμα, διευκόλυνε την ολίσθηση της χώρας στα τάρταρα των διεθνών αγορών και εμφάνισε ως αναντικατάστατη την προσφυγή στην Τρόϊκα και στον μηχανισμό στήριξης.
·        Το Δημόσιο Χρέος στο τέλος του 2009 (αναθεωρημένο) ήταν 126,8% του ΑΕΠ ενώ ανέρχεται σήμερα σε 365 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 160% του ΑΕΠ, εκτίμηση της Eurostat για υπέρβαση του 173% στο τέλος του τρέχοντος έτους!
·        Στις 2 Οκτωβρίου 2009 τα Spread των 10-ετών Ελληνικών Ομολόγων έναντι των Γερμανικών ήταν στις 129 μονάδες βάσης. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 το αντίστοιχο spread των Ελληνικών Ομολόγων ήταν 2.656 μονάδες βάσης (αύξηση 1959 %) !!!
·        Τον Οκτώβριο του 2009 η ανεργία αυξανόταν με ρυθμό 9,8%. Ενώ στην ΕΕ η ανεργία δεν ξεπερνούσε το 10,4%, το Νοέμβριο του 2011 η ανεργία υπερδιπλασιάστηκε εκτοξευόμενη στο πρωτοφανές για περίοδο ειρήνης 20,9 %!!!
·        Βαθύτατη ύφεση κατά 7,5%  το 2011 (από 2% το 2009) συνέπεια της καταστροφικής πολιτική που επέβαλε στη χώρα μας η τρόικα των δανειστών της και εφάρμοσε η απελθούσα κυβέρνηση.
·        Σαν αποτέλεσμα βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο αστέγων για τα ελληνικά δεδομένα σύμφωνα με τη ΜΚΟ Κλίμακα  που υπολογίζει ότι ο πληθυσμός που ζει στους δρόμους στην Ελλάδα έχει αυξηθεί 17.000-20.000 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια.
·        Ταυτόχρονα είχαμε μείωση του κατώτατου μισθού και συντάξεων και περικοπή στις δημόσιες επενδύσεις με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εσόδων από τους άμεσους και έμμεσους φόρους . Συγκριμένα, από κατώτατο μισθό 862,82 € τον Ιούλιο του 2009 (πριν τις εκλογές δηλαδή) , πήγαμε σε 511 € τώρα (νέος κατώτατος μισθός) μείωση δηλαδή  κατά 40,78% σε 2 μόλις χρόνια!!!
Εκτός τις καθαρά μετρήσιμες καταστροφικές «επιτυχίες» της απελθούσης κυβέρνησης, πολλά έχουμε επισημάνει από δω και για τις άμεσα μη μετρίσιμες, όπως για παράδειγμα την ανησυχητική αύξηση των αυτοκτονιών. Από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την τριετία 2009-2011 πανελλαδικά οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας ανήλθαν σε 1.727!
Στον τομέα της συνεχιζόμενης ακρίβειας δύο στοιχεία καθοριστικής σημασίας για την πορεία των τιμών των προϊόντων μιλούν με εύγλωττο τρόπο για την κατάσταση: Οκτώβριος 2009, τιμή πετρελαίου θέρμανσης από 0,52 € / λίτρο σε τιμή στις 23/3/2012  1,019 € /λίτρο! Για την  τιμή λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, με βάση δειγματοληψία με καταγραφή τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια σε όλη την Ελλάδα στις 18/12/2009, είχε διαμορφωθεί στα 1,064  € / λίτρο, ενώ σήμερα H μέση τιμή της αμόλυβδης με βάση το Παρατηρητήριο Tιμών Yγρών Kαυσίμων, ήταν χθες στα 1,786 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή έφτανε στα 1,997 € / λίτρο σε πρατήριο του Hρακλείου Kρήτης στις 22/3/2012 (αύξηση κατά 87 % !!!).
Η βιαστική συγκάλυψη της υπόθεσης Siemens,  η αδιαφάνεια ως προς καταθέσεις δισεκατομμυρίων στην Ελβετία και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, οι εξωφρενικές αμοιβές άνω των 3.500  € μηνιαίως και οι αυξήσεις  στους πάσης φύσεως νεόκοπους υπηρετούντες στον κομματικό στρατό (την ίδια ώρα που 3.000.000 πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας), είναι μερικές από τις συνήθεις πληγές της ζωής της χώρας, που απλά σε αυτή τη διετία διευρύνθηκαν με πρωτοφανή προκλητικό τρόπο. Μα πως θα μπορούσε κανείς να περιμένει σωτηρία του λαού από κόμματα που έχοντας προεισπράξει εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις έως το 2015, άφησαν απλήρωτους επί εξαμήνου ακόμα και αυτούς τους ίδιους τους εργαζόμενούς τους;
Το τέλος της αθωότητας και των πολιτών θα έχει αξία αν σημάνει το τέλος της μεταπολιτευτικής φούσκας των κατά καιρούς αυτόκλητων «σωτήρων», θέτοντας τις προϋποθέσεις για ένα εντελώς νέο πολιτικό-οικονομικό τοπίο, μακριά από δυσκίνητα κόμματα αυταρχικής αδιαφορίας σε συνδυασμό με καταστροφική αναποτελεσματικότητα.
Η πηγή της εξουσίας δεν μπορεί να προέρχεται παρά μόνο από την  συνταγματική επιταγή για κυριαρχία αυτού του λαού του ενός εκατομμυρίου ανέργων, των ανθρώπων με τις συντάξεις και τους μισθούς πείνας, με την ανύπαρκτη δημόσια υγεία και παιδεία, που δεν συμμετέχει ως χειροκροτητής σε φθαρμένου πολιτικούς τυχοδιώκτες αλλά διατρανώνει την φλόγα του για μια διακυβέρνηση  με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

__________________________________________________________________

Παπακωνσταντίνου και Κοντογώργης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης



 Δηλώσεις του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ


Πηγή: