Powered By Blogger

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

H χρεοκοπία θέλει...καλοπέραση !



Toυ Ιωάννου από http://www.paspaase.gr/

Ανάμεσα στον ορυμαγδό των πολιτικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας, επιβεβαιώσαμε επιτέλους την αλήθεια δύο ισχυρισμών:
Η πρώτη αλήθεια αφορά στο πασίγνωστο σλόγκαν του «λεφτά υπάρχουν» του απελθόντα προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών με συντριπτικό ποσοστό σχεδόν 44% το 2009, και που ενώ με το πρόσημα της χρεοκοπίας ακόμα και το επίδομα ανεργίας υπέστη μείωση κατά 20% φτάνοντας στα 360 €, οι κυβερνώντες νομοθέτησαν προεκλογικές εξωφρενικές αυξήσεις 104 έως ακόμη και...580 € !!! Αφορά στους μισθούς των διευθυντών πολιτικών γραφείων, των ειδικών συμβούλων και των ειδικών συνεργατών που απασχολούνται σε γραφεία μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις που δίνονται στα κυβερνητικά στελέχη να επιβαρύνουν κατά 2,1 εκατ. ευρώ τον «μνημονιακό» κατά τα άλλα προϋπολογισμό του 2012.
Πρόκειται για μια ακόμα επαίσχυντη κίνηση μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να «κουρευτούν» τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων, για χρήματα δηλαδή που «επενδύθηκαν» σε σάουνες, ακριβές πολυθρόνες και ποδήλατα από ανθρακονήματα (τουλάχιστον για το κτίριο της Ιπποκράτους), αφήνοντας ταυτόχρονα απλήρωτους τους εργαζόμενους τους για πάνω από 5 μήνες. Η ανικανότητα διαχείρισης των οικονομικών ενός κόμματος εξουσίας, εξηγεί τη συνακόλουθη αδυναμία άσκησης χρηστής διακυβέρνησης μιας χώρας και το γεγονός ότι μετά από διακυβέρνηση 2 ετών και παρά την αλλαγή ηγεσίας, οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν ως 5ο (!!!) κόμμα με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 11%...
Η δεύτερη αλήθεια που επιβεβαιώθηκε αφορά στην υποψία μας ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για να μας οδηγήσουν στην αγκαλιά του ΔΝΤ μέσω των υπογραφών των Μνημονίων, ήταν απόλυτη επιλογή του πολιτικού προσωπικού της χώρας και δεν επρόκειτο για επιλογή ανάγκης. Στα περίεργα στοιχεία που φέρνει η έρευνα για τον ύποπτο ρόλο της ΕΛΣΤΑΤ προστέθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμα του 2009, ότι ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, ενώ είχε ενημερώσει προσωπικά και τους αρχηγούς των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων. Μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα -τόνισε ο κ. Προβόπουλος- θα μπορούσαν να ανακόψουν τη δυναμική του ελλείμματος, έχοντας τεράστια επίπτωση στις αγορές, που θα εφησύχαζαν βλέποντας την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη...
Η σχιζοφρένεια των πολιτικών που τελικά υιοθετήθηκαν απηχούν και στις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου Γ. Παπανδρέου περί «Δημοκρατίας ή βαρβαρότητας» και σ΄ αυτές του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου περί «πανηγυριού δημοκρατίας»! Από πότε η σωτηρία των τραπεζών εκλαμβάνεται ως επικύρωση της δημοκρατίας, είναι ενδιαφέρον, όταν η πραγματικότητα της 21% ανεργίας του 1.000.000 ανθρώπων καθώς και η ύφεση κατά 7,5% δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω αυτάρεσκες κομπορρημοσύνες. Παρόλα αυτά η στέψη του νέου αρχηγού ήταν η αιτία της απουσίας του Ε. Βενιζέλου από την προγραμματισμένη συνεδρίαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις (μια πολύ σημαντικής σημασίας δράση), με αποτέλεσμα αυτή ν΄ αναβληθεί, προκαλώντας και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης .
Αντιθέτως με περισσό ενδιαφέρον ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή ο Νόμος 4052, με τις αλλαγές στα φάρμακα και στις συντάξεις, ο εμπεριέχον τη «ρήτρα θανάτου». Πρόκειται για μια πρωτοφανώς ξεδιάντροπη και απάνθρωπη ιδέα που η πατρότητά της ανήκει στο στον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, τον Μεξικανό Ανχελ Γκουρία. Ήταν ο πρώτος που πριν από μία δεκαετία πέρασε σχετικές διατάξεις στην πατρίδα του. Σύμφωνα με τη ρήτρα, άρθρο 42 “…Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται με βάση:...γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα...». Στο εξής, δηλαδή όταν ένας ασφαλισμένος πλησιάζει να πάρει την επικουρική σύνταξη (αρχικά και θα επεκταθεί και στην κύρια), θα υποβάλλει δήλωση, στην οποία θα αναφέρει αν και πού επιθυμεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του η σύνταξή του. Θα επιλέγει ανάμεσα στη σύζυγο ή στα παιδιά του για να εξασφαλίσει μικρότερη ή μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή στόχος η κατάργηση των συντάξεων θανάτου. Κι όμως, οι εθνοσωτήρες μας κατά παράβαση κάθε έννοιας αξιοπρέπειας, ψήφισαν κατά πλειοψηφία και αυτό το μέτρο !
Οι «δανειστές» μας όμως είναι ανικανοποίητοι και δια στόματος του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ συστήνουν «μια πιο συνοπτική διαδικασία κοινωνικού διάλογου για τη λειτουργία του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος δεν θα τραβά σε μάκρος προξενώντας...ανασφάλεια στους επενδύτες»!!!  Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ανασφάλεια όσων ακόμα εργάζονται με νέους κατώτατους μισθούς 511 € (ή 22,83 € ημερομίσθιο) , πριν φυσικά τις νέες μειώσεις κατά ένα επιπρόσθετο 15% και τις καταργήσεις 13ου και 14ου μισθού που θα ισχύσουν από τον προσεχή Ιούνιο.
Αντί επιλόγου επιλέγουμε να παραθέσουμε τις δηλώσεις του Γκρεγκ Σμιθ, διευθυντικού στελέχους στο τμήμα χρηματιστηριακών παραγώγων της Goldman Sachs, που παραιτούμενος μετά από μια 12ετή θητεία στην τράπεζα εξέφρασε μια γενική αλήθεια (τα γραφόμενα στις αγκύλες δικά μας):
«Οι άνθρωποι που νοιάζονται μόνον για τα χρήματα δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιβίωση αυτής της εταιρείας [/χώρας] ούτε μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών [/πολιτών] τους για πολύ ακόμα...Απομακρύνετε τους ηθικά χρεοκοπημένους ανθρώπους, ασχέτως των χρημάτων που κερδίζουν. Επιστρέψτε στις βασικές αρχές για να προσελκύσετε ξανά τους σωστούς ανθρώπους...»


 Ροβέρτος Σπυρόπουλος για...τη σάουνα της Ιπποκράτους στο Sky





Η "ρήτρα θανάτου" για τις επικουρικές συντάξεις στο νέο εφαρμοστικό νόμο, στο Kontra


   Η δημοσκόπιση της Public Issue για το Sky


Πηγές: