Powered By Blogger

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Περί επιλογής δικηγορικού γραφείου

Επειδή έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση της υπόθεσης μας στο δικηγορικό γραφείο "ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΎ ΔΙΚΑΊΟΥ" (Νικολουτσόπουλος-Δερμιτζάκη-Καμπίτης-Βαλαβάνης), θα θέλαμε να επισημάνουμε δυο-τρια πράγματα:
1) Από το Μάιο του τρέχοντος έτους και μετά την ψήφιση του Ν.3846/2010 (και αφού διαπιστώσαμε πως δεν μας άφησαν καμία ελπίδα συνέχισης της εργασίας μας),  έχουμε ξεκινήσει 6-7 άτομα Συμβασιούχοι την "έρευνα αγοράς" για την επιλογή Δικορικού Γραφείου που θα μας εκπροσωπήσει. Αυτή η επισταμένη έρευνα περιελάμβανε επανειλημμένες επισκέψεις σε διάφορα "μεγάλα" ονόματα του χώρου (που για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρουμε ) και εκτενείς συζητήσεις για όλα (διαδικασία και αμοιβές). 
Σε αυτή τη φάση της έρευνας και παρότι ήταν γνωστοποιημένες αυτές οι ενέργειές μας, ΔΕΝ υπήρξε ούτε σοβαρή πρόταση από κάποιον άλλον συνάδελφο, (να μας υποδείξει να επισκεφτούμε μαζί κάποιον άλλο νομικό -πράγμα που μετά χαράς θα κάναμε ), ούτε διαφωνία για το αποτέλεσμα της τελικής (σχεδόν) βέβαιης επιλογής Νομικής Εταιρείας.
2) Μετά και την εξαγγελία στις 4 Αυγούστου 2010 της συγχώνευσης Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Κοινωνίας της Πληροφορίας και Ψηφιακών Ενισχύσεων  από τη Διυπουργική Επιτροπή , και του γεγονότος ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν άφησε ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο για οποιαδήποτε πιθανότητα παραμονής των Συμβασιούχων , επιταχύναμε τις διαδικασίες και ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο της επικρατέστερης (θα εξηγήσουμε γιατί) Δικηγορικής Εταιρείας να παραστεί στους χώρους της ΗΔΙΚΑ και να ενημερώσει διεξοδικά όλους τους συναδέλφους για τα απαραίτητα βήματα, τη διάρκεια και το κόστος μιας δικαστικής προσφυγής , πράγμα που ευγενικά δέχτηκε και παρέστη  στις 26/8, με μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων συμβασιούχων όπως θυμόμαστε όσοι παρεβρεθήκαμε.
Επειδή το δικηγόρο και το γιατρό του είναι βασικό να τον επιλέγει ο ενδιαφερόμενος αφού τον ακούσει και ρωτήσει, η διαδικασία που τηρήθηκε είναι η ενδεδειγμένη για μια απόφαση που θα παρθεί από 80 άτομα και είναι για λόγους διαφάνειας και δημοκρατικής επιλογής αναγκαίο ό,τι ακολουθήθηκε.
Προφανώς, αν κάποιος έλειπε σε διακοπές εκείνο το διάστημα (πράγμα απολύτως θεμιτό γιατί μιλάμε για μήνα Αύγουστο), και μετά επιστρέφοντας στην εργασία του προτίμησε να ενημερωθεί από οπουδήποτε αλλού ρωτώντας φίλους και γνωστούς για το αν και σε ποιό δικηγόρο να απευθυνθεί, δεν μπορούμε ούτε να κρίνουμε μια τέτοια στάση ,ούτε να τον αδικήσουμε. 
Οφείλουμε όμως  να επισημάνουμε πως αν προτείνει κανείς κάτι διαφορετικό, οφείλει να το προτείνει εγκαίρως σε όλους μας (όπως κάναμε με το γραφείο που επιλέξαμε ). 
3) Ένας λόγος που καταλήξαμε στο γραφείο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΎ ΔΙΚΑΊΟΥ τελικά, είναι πρώτα από όλα οι πληροφορίες που μπορεί κανείς να μάθει μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.ergatiko.gr , (και επειδή είναι προφανές ότι απαρτίζεται από πολύ καλά καταρτισμένους στο εργατικό δίκαιο νομικούς δεν θα επεκταθώ σε πράγματα που μπορεί να διαβάσει ο καθένας εκεί).
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι ο κος Νικολουτσόπουλος που μας ενημέρωσε και κατ΄ ιδίαν, έχει ως  εργατολόγος μια 35ετή εμπειρία, υπήρξε επί σειρά ετών και νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ και αν μη τι άλλο γνωρίζει όσο λίγοι το θέμα των Συμβασιούχων που κατά δεκάδες του έχουν εμπιστευτεί την εκπροσώπησή τους σε διάφορες υποθέσεις.
Σαν τρίτο επιχείρημα θα επισημάνουμε δύο πηγές ακόμα, που ενισχύουν την ορθότητα της επιλογής μας , είναι η ιστοσελίδα http://ikastage.blogspot.com/ , όπου μπορείτε να διαβάσετε πολλά σχόλια και κρίσεις επί του θέματος.
Για τη δεύτερη πηγή http://www.mtsipralawfirm.com/article/28/Απόφαση-του-Ευρωπαϊκού-Δικαστηρίου-για-τους-συμβασιούχους , που επικαλέστηκαν κάποιοι συνάδελφοι, αν διαβάσουμε προσεκτικά αποδεικνύεται ότι για 2 από τους 14 συμβασιούχους που προσέφυγαν επιτυχώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εκπροσώπησή τους είχε ανατεθεί στο γραφείο που επιλέξαμε και μεις (όχι ένας, αλλά δυο επί συνόλου δεκατεσσάρων , σημειώστε το αυτό σαν ποσοστό).
 Τελειώνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως σαφέστατα καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει το Νικολουτσόπουλο, το δικαίωμα να επιλέξει οποιονδήποτε άλλο δικηγόρο του συστήσουν φίλοι, γνωστοί και συγγενείς , ή έχει και το δικαίωμα να επιλέξει να μην κάνει απολύτως τίποτα. 
Στην περίπτωση όμως που διαφωνεί με τις προτεινόμενες επιλογές  είναι σωστό και δίκαιο να το κάνει με επιχειρήματα και διαφανή τρόπο και όχι με  συζητήσεις στους διαδρόμους.
Άλλωστε ο καιρός γαρ εγγύς Συνάδελφοι και όλες οι επιλογές θα κριθούν στα "μαρμαρένια αλώνια" του αγώνα που έχουμε μπροστά μας...