Powered By Blogger

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΡ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Επειδή η τρέχουσα επικαιρότητα για τους Συμβασιούχους είναι πλούσια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, παραθέτoυμε αυτούσιες 2 δημοσιεύσεις που έχουν κοινό θέμα, την υποχρέωση εφαρμογής των αποφάσεων των δικαστηρίων για τους Συμβασιούχους, από τους δημόσιους Φορείς που τους απασχολούσαν:


Δημοσίευση Νο 1: (10/9/2010)


"Το «πολυπόθητο φιλί της ζωής» σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους κάθε μορφής εργασίας (stage, έργου, ορισμένου χρόνου κ.ά.) δίνει εισήγηση – ανάσα του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργου Σχοινιωτάκη. Σύμφωνα με αυτή το ελληνικό Δημόσιο, οι δήμοι και οι διάφοροι φορείς του είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους που κέρδισαν την παραμονή τους μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ή έκδοσης προσωρινών διαταγών στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, θα πρέπει να καταβάλλουν όλες τις προβλεπόμενες αποδοχές σε όσους έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις.
Με την πρόταση – βόμβα ο κ. Σχοινιωτάκης ανοίγει το δρόμο και για τη μονιμοποίηση σημαντικού αριθμού συμβασιούχων, αφού αναγνωρίζει ότι δεν αντιβαίνει στο άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος η δικαστική μετατροπή της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης σε αορίστου χρόνου, εφόσον αποδεδειγμένα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Πρόκειται για εισήγηση - ορόσημο, αφού αναμένεται να θέσει φρένο στα σχέδια της «νεοθατσερικής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για μαζικές απολύσεις υπαλλήλων που δεν ανήκουν στην κατηγορία του τακτικού προσωπικού, αλλά ασκούν ίδια καθήκοντα με αυτό, έχοντας ακόμη και το δικαίωμα υπογραφής σε δημόσια έγγραφα.
Κι αυτή όπως και πολλές άλλες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της δικαστικής εξουσίας προκλήθηκε μετά από ερώτημα του γνωστού εργατολόγου Χρήστου Νικολουτσόπουλου, που έχει θέσει στόχο ζωής την επαγγελματική αποκατάσταση των συμβασιούχων που χρόνια τώρα περιπαίζονται από τα κόμματα εξουσίας.
Το σκεπτικό του κ. Σχοινιωτάκη που βασίζεται σε ισχυρές νομικές βάσεις και βέβαια στο ίδιο το Σύνταγμα, επιτρέπει ν’ ανθίσουν τα χαμόγελα στις τάξεις όλων όσων κινδυνεύουν να δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο τομέα, με αστήρικτες ερμηνείες των νόμων και του καταστατικού χάρτη της χώρας.
Η άποψη του γενικού επιτρόπου του Ε.Σ. ότι το Δημόσιο, οι ΟΤΑ και οι οργανισμοί τους πρέπει να συμμορφώνονται με τις δικαστικές αποφάσεις και να πληρώνουν κανονικά τους συμβασιούχους, οι οποίοι δεν χάνουν επίσης τη δουλειά τους, αναμένεται ν’ αποτελέσει καταλύτη για θετικές εξελίξεις στο μείζον αυτό θέμα που απασχολεί σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το Δημόσιο και οι παραφυάδες του αρνούνταν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις αυτές, στηριζόμενοι στο ν. 3301/2004 που κρίθηκε με την απόφαση 2347/09 του Αρείου Πάγου ως αντισυνταγματικός!
Ο συγκεκριμένος παρείχε στο κράτος το δικαίωμα να αποδέχεται κατά προτίμηση τις προσωρινές διαταγές ή τα ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που προσβάλλει καταφανώς το περί δικαίου αίσθημα.
Ο κ. Σχοινιωτάκης υιοθετεί και την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εκδόθηκε στο τέλος του 2009, σύμφωνα με την οποία «η μη υλοποίηση των προσωρινών διαταγών ή των ασφαλιστικών μέτρων, είναι αντίθετη προς τις διεθνείς συμβάσεις και νόμους, ενώ παραβιάζει σαφώς τα ανθρώπινα δικαιώματα (άρθρο 6 ΕΣΔΑ και άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου του ΕΣΔΑ).
Αποδεικνύοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρωτοστατεί στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας υπέρ των συμβασιούχων, ο γενικός επίτροπος του κορυφαίου οικονομικού δικαστηρίου αποδέχεται «ως ισχύουσα νομολογία την ιστορική για τους συμβασιούχους υπ’ αριθμ. 18/2006 απόφαση της πλήρους ολομέλειας του Αρείου Πάγου».
Σύμφωνα με αυτή, ο Α.Π. δεχόταν ότι «το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο για τη δικαστική αναγνώριση της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης ως αορίστου χρόνου εφόσον καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Για τον κ. Νικολουτσόπουλο, που αναδεικνύεται σε άνθρωπο – κλειδί για τη θετική έκβαση του δικαστικού αγώνα χιλιάδων εργασιακών ομήρων των τελευταίων κυβερνήσεων, το Ε.Σ. αποκαθιστά, για μια ακόμη φορά, τη νομιμότητα.
Ο ίδιος παροτρύνει τους συμβασιούχους με όλες τις σχέσεις εργασίας που υπηρετούν ή υπηρετούσαν σε όλο το φάσμα του Δημοσίου τομέα να μην παραιτηθούν από τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη, όπως επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση.
Και καλεί αυτούς να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπει το Εργατικό Δίκαιο και μεταξύ αυτών και την προσφυγή στα ασφαλιστικά μέτρα..."


Πηγή: http://goladas.blogspot.com/2010/09/blog-post_8130.html?spref=fb


Δημοσίευση Νο 2: (10/9/2010)


Οι ΟΤΑ οφείλουν να εκτελούν τις δικαστικές αποφάσεις που μετατρέπουν συμβάσεις σε αορίστου χρόνου


Nα εφαρμόζουν τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που μετατρέπουν συμβάσεις εργαζομένων σε αορίστου χρόνου και να συνιστούν προσωποπαγείς θέσεις για την τοποθέτησή τους, ζητεί από τους ΟΤΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος με εγκύκλιό του.


Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι ΟΤΑ οφείλουν να εξαντλούν τα ένδικα μέσα, ώστε να μην καθίστανται τελεσίδικες οι σχετικές αποφάσεις.






* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου:




ΘΕΜΑ: Κατάταξη προσωπικού σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΟΤΑ, κατ’ εφαρμογή δικαστικής απόφασης
ΣΧΕΤ.: Το Α.Π. οικ.40716/29.6.2009 έγγραφό μας




Με το ανωτέρω σχετικό έγγραφό μας, σας γνωρίσαμε ότι οι ΟΤΑ οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες αναγνωρίζεται ότι η σχέση εργασίας που τους συνδέει με τους ενάγοντες είναι αορίστου χρόνου, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου τους καλεί να τις εφαρμόσουν.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρακτικά της 3ης Γενικής Συνεδρίασης της 17ης Φεβρουαρίου 2010), κατόπιν παραπομπής σχετικής υπόθεσης, έκρινε ότι «τελεσίδικες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, που αποφαίνονται για το αν συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας απασχολούμενων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ορισμένης ή αόριστης χρονικής διάρκειας, εκδόθηκαν μέσα στα πλαίσια της δικαιοδοσίας τους και ως εκ τούτου παράγουν δεδικασμένο και εκτελεστότητα, υποχρεώνουν τη διοίκηση σε συμμόρφωση και δεσμεύουν το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προληπτικό έλεγχο δαπανών. Επομένως και οι αποφάσεις του αρμόδιου Τριμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, που επιβάλλουν κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις άνω δικαστικές αποφάσεις, είναι ομοίως υποχρεωτικές και απόλυτα δεσμευτικές για το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν δε αυτές πλήρες και νόμιμο δικαιολογητικό για την εκταμίευση του ποσού της κύρωσης και τη θεώρηση των αντίστοιχων χρηματικών ενταλμάτων».


Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εναγόμενοι ΟΤΑ υποχρεούνται, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις του ν. 3068/2002, να εφαρμόζουν τις σχετικές τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.


Για την εφαρμογή των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων συνιστώνται, με την πράξη κατάταξης του αρμοδίου για την πρόσληψη οργάνου, αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες και καταργούνται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση αυτών που τις κατέχουν. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης κατάταξης του προσωπικού στις θέσεις αυτές, δεδομένου ότι με την πράξη αυτή συνιστώνται θέσεις και ως εκ τούτου πρόκειται για πράξη κανονιστικού περιεχομένου.


Επισημαίνεται ότι οι ΟΤΑ οφείλουν να εξαντλούν τα ένδικα μέσα, ώστε να μην καθίστανται τελεσίδικες οι σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα και με το Α.Π. 2/54630/0022/2.10.2006 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Για τα ανωτέρω, παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΟΤΑ, επιισημαίνοντάς τους ότι οφείλουν να εξαντλούν τα ένδικα μέσα, προκειμένου να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους. [Σημ: Πάλι καλά που μας ενημερώνουν δις για το...φιλολαϊκά μέτρα που "οφείλουν" να παίρνουν οι ΟΤΑ!!!]


Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, σχετικά μεμονωμένα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας θα αρχειοθετηθούν.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ "


Πηγή: http://www.proslipsis.gr/cmCat_treePrd.php?&cm_catid=85&cm_prdid=10919